ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αν και πάντα οι αγορές είναι υποχρεωμένες να σκαρφαλώνουν στον τοίχο του φόβου, η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα πιάσει τον ποθούμενο στόχο. Κάτι που μπορεί να γίνει και σύντομα, από τη στιγμή που δεν θα διαταραχθεί βίαια το διεθνοποιημένο επενδυτικό περιβάλλον.
Η ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να τερματίζει στις 929,26 μονάδες. Καταγράφοντας άνοδο 14,87% μετά από 162 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Εκ των οποίων οι 96 είχαν θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπες 66 αρνητικό.
Με όρους δυναμικής το χρηματιστήριο της Αθήνας υπολείπεται των άλλων Ευρωπαϊκών, καθώς οι αποδόσεις του το κατατάσσουν στην 28η θέση ανάμεσα σε 40 αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Παρά ταύτα, στη διάρκεια του θερινού διμήνου (και της μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας) υπήρξε αξιοσημείωτη κινητικότητα στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος, που ως επί το πλείστον εκφράστηκε σε «χαρτιά» της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με ορισμένες στοχευμένες επιλογές και σε μεγαλύτερα. Έτσι, ο Αύγουστος που κλείνει σήμερα θα είναι εκτός απροόπτου ο καλύτερος χρηματιστηριακά των τελευταίων 9 ετών. Ενώ η συνολική επίδοση του διμήνου (Ιούλιος-Αύγουστος) θα είναι η πιο καλή στα τελευταία 5 χρόνια…
Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα της αγοράς, τρείς είναι οι κλάδοι που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποδόσεις. Η ξεκάθαρη πρωτιά ανήκει στην Τεχνολογία, όπου τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται στο 60,24%. Σχεδόν τετραπλάσια από εκείνα του Γενικού Δείκτη. Ακολουθεί ο κλάδος των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών με άνοδο 35,76% και έπονται οι τηλεπικοινωνίες με κέρδη 29,19%.
Η Ιντρακόμ το απόλυτο play στις τηλεπικοινωνίες
Συνολικά 26 μετοχές ισάριθμων εταιρειών συγκαταλέγονται στους τρείς κλαδικούς δείκτες, με την Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη να αποτελεί έως τώρα το απόλυτο play της αγοράς. Καθώς μετράει κέρδη 178% από το ξεκίνημα του 2021. Τα περισσότερα από κάθε άλλο «χαρτί». Κινούμενη με άξονα τις ισχυρές προσδοκίες περί «ολικής επαναφοράς» στο επιχειρηματικό σκηνικό, η Ιντρακόμ Συμμετοχών έχει ενσωματώσει υπεραξίες 113,4 εκατ. ευρώ, με τη χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται τώρα στα 177,1 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία μετέχει στον κλαδικό Δείκτη των Τηλεπικοινωνιών. Αλλά με εξαιρετικά χαμηλή επιρροή (2,7%), αφού ο ογκόλιθος που λέγεται ΟΤΕ έχει την «μονοκρατορία» επηρεάζοντας κατά 96,8% την καθημερινή «συμπεριφορά» του συγκεκριμένου Δείκτη. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η μετοχή του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί κατά 29%, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια απόδοση από εκείνη του Γενικού Δείκτη. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να κινείται πλέον στα επίπεδα των 7,6 δισ. έχοντας ενισχυθεί με υπεραξίες περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Το παζλ στις τηλεπικοινωνίες συμπληρώνεται από τη Space Hellas η μετοχή της οποίας εμφανίζει άνοδο 80,7%
Οι hot μετοχές του Τεχνολογικού κλάδου
Την ίδια στιγμή η Τεχνολογία αναδεικνύεται ώς ένας από τους πιο Hot κλάδους δραστηριοτήτων, απαρτιζόμενος από τις μετοχές 10 εταιρειών. Κοινό γνώρισμα των οποίων είναι τα ενισχυμένα οικονομικά τους στοιχεία, οι βάσιμες προοπτικές για την ανάληψη έργων που δρομολογούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τις μετοχές τους οι «παίκτες» της αγοράς. Και κυρίως ορισμένα σχήματα ιδιωτών, πλαισιωμένα και από διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Η Quest Συμμετοχών (του πολυπράγμονα Θόδωρου Φέσσα) που λόγω μεγέθους έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση-38,5%- στον τεχνολογικό δείκτη, έχει ενισχυθεί κατά 39,1%. Ωστόσο η πρωτιά στις αποδόσεις είναι στην epsilon net, του Γιάννη Μίχου, η μετοχή της οποίας έχει κάνει άλμα 165%. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει αναρριχηθεί στα 166,2 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα ακολουθούν σε αποδόσεις οι μετοχές των εταιρειών Ίλυδα ( 125,9%), Έντερσοφτ ( 96,2%), Βyte ( 84,1%). Logismos (55%) και Ιντεάλ Συμμετοχών με κέρδη 50,5%, η οποία αποκτά νέα δυναμική μετά την επιχειρηματική της αναμόρφωση που έχει τη σφραγίδα των πρωτοβουλιών του οξυδερκή παράγοντα της αγοράς Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Συνεπικουρούμενου και από ηχηρά ονόματα, σημαντικών μετόχων του ομίλου.
Ο κύκλος των μετοχών της τεχνολογίας κλείνει με τις CPI ( με κέρδη 48,3%), Profile (15,7%) και Quality που έχει άνοδο 4,3%.
Τα ιστορικά υψηλά της Μυτιληναίος και η βιομηχανία
Στον κλαδικό Δείκτη των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών, η εξέχουσα δύναμη είναι αυτή της Μυτιληναίος. Καθώς εκείνη επιδρά κατά 77,5% στην καθημερινή διαμόρφωση της πορείας του εν λόγω δείκτη. Με το χθεσινό κλείσιμο στα 16,19 ευρώ η μετοχή του ομίλου του Ευάγγελου Μυτιληναίου βρίσκεται πλέον στο ιστορικό της υψηλό, έχοντας ενισχυθεί κατά 36,1% από την αρχή του έτους. Με τις υπεραξίες να μεταφράζονται σε 613 εκατ. ευρώ και τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να έχει ανέβη στα 2,3 δισ. ευρώ. Πέραν του ισχυρού αναπτυξιακού της story, τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερο ενεργό και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που ως τάξη μεγέθους έχουν ξεπεράσει το 5% της εταιρείας.
Τα σκήπτρα στις αποδόσεις των μετοχών του κλάδου τα κατέχει η μικρή Unibios κερδίζει 133%. Ακολουθούν τα Πλαστικά Θράκης των αδελφών Χαλιορή που ενισχύονται κατά 110,5% στον απόηχο των ιδιαίτερα θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Που έχουν οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 350,4 εκατ. ευρώ, με τις υπεραξίες των 183,9 εκατ. ευρώ. Πέραν τούτων στις οποίες μετοχές του κλάδου η Cenergy ( του ομίλου Στασινόπουλου) κινείται με άνοδο 48,8%, η Βογιατζόγλου systems έχει ανέβει 43,9% , η Παΐρης 41,5%, η Ιντερτέκ 39,2%, η Έλτον 36%, η Πετρόπουλος 35,8%, η Inform Λύκος 14,3%, η Χαϊδεμένος 7,3% , ο ΟΛΘ 6,8% % και ο ΟΛΠ 2,6%.
Σε αντίθεση με τους τρείς κλάδους που δίνουν τα περισσότερα καύσιμα στην ανοδική πορεία της αγοράς, οι τράπεζες δείχνουν να αποτελούν τροχοπέδη. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον και καθώς ο Τραπεζικός Δείκτης γράφει κέρδη μόνο 8,34% από την αρχή του έτους. Η από εδώ και πέρα πορεία των τραπεζικών μετοχών, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που θα δείξουν τα ξένα Funds για τις ελληνικές μετοχές και την περεταίρω ενεργοποίηση των εγχώριων επενδυτών, θα καταδείξουν πόσο γρήγορα θα φτάσει η αγορά στις 1.000 μονάδες.
Διαβάστε επίσης
Γιατί τρέχουν με αποδόσεις μέχρι… 284,7% οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη
Μυτιληναίος: Περιθώρια ανόδου πάνω από 40% βλέπει η Edison
Η μάχη Cosmote TV – Nova για τα 400 εκατ. της συνδρομητικής τηλεόρασης και τα 57,1 εκατ. ευρώ για τις 14 ομάδες της Σούπερ Λιγκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Στυλιανίδης: Ο ναυτιλιακός τομέας αναπόσπαστο κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ μεταξύ 25 και 29 Νοεμβρίου
- Επιχείρηση εντοπισμού τυχόν αγνοούμενων μεταναστών νότια του Φαρμακονησίου