Σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποτελεσμάτων εξαμήνου με τη Eurobank να δημοσιοποιεί τα δικά της και μέσα στο Σεπτέμβριο παρά την κριτική και το μειωμένο ενδιαφέρον λόγω covid ξεκινούν τα παραδοσιακά road shows με τα ξένα funds να είναι έτοιμα να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους στα τραπεζικά χαρτιά.

Η επικείμενη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης μετά την πανδημία διαμορφώνουν μοιραία κλίμα προς την κατεύθυνση τοποθέτησης σε τραπεζικά χαρτιά. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού θα πρέπει να εξηγηθεί και η αύξηση του ποσοστού του κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη στην Τράπεζα Πειραιώς.

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των αποτελεσμάτων για τα πιστωτικά ιδρύματα, δύο road shows λαμβάνουν χώρα που παραδοσιακά διενεργούνται το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για εκείνο της Goldman Sachs μεταξύ 8-9 Σεπτεμβρίου ενώ ακολουθεί στις 21-23 Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο 26ο συνέδριο της BofA.

Ακυρώθηκε ως γνωστόν το συνέδριο του Χρηματιστηρίου που θα λάμβανε χώρα 5-8 Οκτωβρίου και για το οποίο αναζητούνται διαφορετικές ημερομηνίες.

Οι ξένοι επενδυτές αναζητούν κέρδη από τις τράπεζες και θεωρούν πως το επόμενο χρονικό διάστημα τους ανήκει. Και επειδή θεωρούν τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη ως έναν ενιαίο καμβά εξού και τοποθετούνται και στις ελληνικές τράπεζες που απέχουν ακόμη από τις σημαντικές αποδόσεις κεφαλαίων.

Έξι θέματα θεωρούνται κρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες.

– Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αγγίζουν μέσα στη χρονιά τους ευρωπαϊκούς στόχους το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και έτσι τώρα η επενδυτική κοινότητα εστιάζει κυρίως στην κερδοφορία των τραπεζών. Πότε και με ποιο τρόπο αυτή θα διενεργηθεί.

– Η αρνητική πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να προβληματίζει τους ξένους επενδυτές που θα επιμείνουν στο θέμα σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Ο λόγος των αρνητικών ροών σε ότι αφορά τις χορηγήσεις είναι οι πολύ μεγάλες αποπληρωμές που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο ομολόγων που λήγουν. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να προχωρούν σε χρηματοδοτήσεις ωστόσο θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδιο “άλωσης” της στεγαστικής και της καταναλωτικής πίστης καθώς εκεί μπορεί να επιτευχθεί κερδοφορία. Ωστόσο οι εκταμιεύσεις δανείων των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σημαντικές .  Από την άλλη πλευρά ο τρόπος διανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει μέγα ζητούμενο για την οικονομία.

– Η πορεία της οικονομίας με το βλέμμα των τραπεζών που διαμορφώνει το πλαίσιο της προοπτικής και των τραπεζών για τους ξένους επενδυτές.

– Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολεί τους ξένους επενδυτές παρά το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο.

-Πώς θα κινηθεί η συνέχιση του περιορισμού του κόστους των ελληνικών τραπεζών.

– Σε ποιους τομείς αυτές στοχεύουν να επεκταθούν.

Διαβάστε επίσης

Σε στεγαστική και καταναλωτική πίστωση στρέφουν την προσοχή τους οι τράπεζες
Νέο ομόλογο Senior αναμένεται να εκδώσει η Alpha Bank
Τι προβλέπει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας για τους πλειστηριασμούς – Πώς θα μειώνεται η τιμή του πλειστηριάσματος