• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ευρωζώνη: Μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για πρώτη φορά φέτος

    • Bloomberg
    Ευρωζώνη: Μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για πρώτη φορά φέτος


    Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε για πρώτη φορά φέτος, υποδηλώνοντας ότι οι διαταραχές στην προσφορά και η αναζωπύρωση των κινδύνων της πανδημίας μπορεί να βάλουν φρένο στην ανάκαμψη.

    Η αλλαγή αυτή προέρχεται από την χαλάρωση στις υπηρεσίες, τη βιομηχανία και μεταξύ των καταναλωτών, με τον δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πέφτει στο 117,5 τον Αύγουστο από το υψηλό όλων των εποχών που βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα, η αύξηση των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης υποδηλώνει αύξηση στις πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο το μπλοκ.

    Confidence in the euro-area economy slipped in August

    Οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ δείχνουν να θολώνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Η έλλειψη πρώτων υλών, η γρήγορη άνοδος του κόστους και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες διαταράσσουν την παραγωγή, ενώ η άνοδος των κρουσμάτων λόγω πανδημίας ελλοχεύει τον κίνδυνο νέων περιορισμών στις υπηρεσίες, τον κλάδο που ηγήθηκε της ανάπτυξης τον τρέχοντα μήνα.

    Οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν επιδείνωση τον Αύγουστο. Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τη γενική οικονομική κατάσταση και ήταν λιγότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές.

    Η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η οικονομική ανάπτυξη φέτος μπορεί να είναι κάπως χαμηλότερη από το 3,7% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο και οι εταιρείες ανησυχούν ότι η ανάκαμψη θα σταματήσει πριν ξεκινήσει πραγματικά.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αισιόδοξη ότι οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν αφού οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η περιοχή «σε γενικές γραμμές δεν απέχει πολύ» από την ανάπτυξη 4,6% που προβλέπει για φέτος.

    Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση ανέβηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τριών ετών.

    Διαβάστε ακόμα:

     



    ΣΧΟΛΙΑ