• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για Nasdaq και S&P 500 έφερε η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ – Πάρτι για τις πετρελαϊκές μετοχές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ισχυρά κέρδη έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στo Jackson Hole. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones  έκλεισε στις 35.455,80 μονάδες, με άνοδο 0,69%, ο S&P 500 στις 4.509,37 μονάδες με άνοδο 0,88% και ο Nasdaq στις 15.129,50 μονάδες,  με άλμα 1,23%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,96%, ο S&P 500 με άνοδο 1,52% και ο Nasdaq με κέρδη 2,82%.

    Κατά την ομιλία του ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε σήμα για μια μείωση του ρυθμού μηνιαίας αγοράς ομολόγων από το σημερινό επίπεδο των 120 δισ. δολαρίων τον μήνα μέσα στο 2021. Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ανακοίνωσή της έναρξης του tapering (με βάση, πάντως, τις δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της FED αναμένεται  υπάρξει κάποια ανακοίνωση στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου), ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει αύξηση των βασικών επιτοκίων, καθώς η προσέγγιση της FED είναι πως για μια τέτοια κίνηση απαιτείται η εκπλήρωση αυστηρότερων κριτηρίων. Τόνισε επίσης πως η FED εξετάζει και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομία.

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα του πληθωρισμού, υποστήριξε πως τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται να επαληθεύουν την άποψη πως οι ταχύτεροι του αναμενόμενου ρυθμοί αύξησης που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες θα αποτελέσουν ένα παροδικό φαινόμενο.

    Η ομιλία Πάουελ έδωσε ώθηση στην αγορά των μετοχών, ενώ οδήγησαν σε ελαφρά υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου. Και αυτό καθώς η αγορά φαίνεται να έχει προετοιμαστεί ψυχολογικά για την έναρξη του tapering, ενώ ανακουφίστηκε με τη δήλωση πως μια τέτοια κίνηση δεν επηρεάζει άμεσα με το ζήτημα των βασικών επιτοκίων.

    Παράλληλα, η ομιλία του Πάουελ έδωσε ώθηση και στην αγορά του πετρελαίου, επηρεάζοντας θετικά τις ενεργειακές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στον δείκτη S&P 500. Η Occidental Petroleum σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών, κλείνοντας στο +6,92%, ακολούθησε η Cabot Oil & Gas με άνοδο 6,25% ενώ στο +5,94% έκλεισε η APA Corp..

    Στον Nasdaq, ισχυρά κέρδη σημείωσε η μετοχή της Workday, κλείνοντας στο +9,13%, έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου με ισχυρά κέρδη και έσοδα από συνδρομητές. Αντίθετα πτώση 8,55% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας αθλητικού εξοπλισμού Poleton, η οποία απογοήτευσε με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

    Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Dow Inc. (2,72%), Boeing (2,42%) και Walt Disney (2,03%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση οι Walmart (-0,56%),
    Salesforce (-0,47%) και  Merck & Co. (-0,35%)



    ΣΧΟΛΙΑ