Οκτώ ξένες γλώσσες γνωρίζει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Χειρίζεται με ευχέρεια τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα ρωσικά. Μιλάει επίσης ιταλικά, ρουμανικά και βουλγαρικά, ενώ έχει γνώση των γαλλικών και των σερβικών.

Βέβαια πάνω απ’ όλα ο πολυσυζητημένος Έλληνας επιχειρηματίας μιλάει απταίστως και τη «γλώσσα» των μπίζνες. Καθώς σε αυτές έχει παρουσία επί σχεδόν 45 χρόνια. Με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Από τις οποίες ποτέ δεν έλλειψαν ούτε οι τολμηρές πρωτοβουλίες, ούτε οι στρατηγικού χαρακτήρα διορατικές επιλογές, ούτε και οι πολυεπίπεδες συγκρούσεις συμφερόντων.

Όντας δεινός παίκτης του πινγκ πόνγκ στα χρόνια της νιότης του, ο Σωκράτης Κόκκαλης φαίνεται να εξοικειώθηκε από πολύ νωρίς, όχι μόνο και να αποκρούει τα «καρφιά» των αντιπάλων του, αλλά και να κερδίζει πόντους «καρφώνοντας» ο ίδιος στο απέναντι μισό του τραπεζιού. Όμως όπως συμβαίνει στα σπορ έτσι και στις επιχειρήσεις, εκτός από τις νίκες υπάρχουν και ήττες. Δεν είναι καθόλου εύκολος ο πρωταθλητισμός στις μπίζνες. Ειδικά όταν οι συνθήκες αλλάζουν και διαφοροποιούνται οι ευμετάβλητοι συσχετισμοί δυνάμεων. Εξαρτώμενοι πολλές φορές από τις εναλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και την  εκάστοτε έκφραση της κυβερνητικής εξουσίας.

Στην περίπτωση του Σωκράτη Κόκκαλη και σε σύγκριση με το παρελθόν, η μεταβολή των ισορροπιών έγινε ιδιαίτερα έντονη στη χρηματιστηριακή αγορά. Όπου και οι αποτιμήσεις των ελεγχόμενων εταιρειών του οδηγήθηκαν  στο πέρασμα των χρόνων, σε χειμαρρώδη απαξίωση. Ενσωματώνοντας τα κάθε είδους αρνητικά σενάρια.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία και υπό συνθήκες πίεσης, ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε ξανά το «όπλο» του.  Ώς άλλος… Κιγκινάτος του επιχειρείν , έκανε τη μεγάλη του επιστροφή. Ανέλαβε ξανά τα διοικητικά ηνία της Ιντραλότ και ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κατάφερε να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα, κλείνοντας το ακανθώδες ζήτημα της συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Το οποίο απειλούσε ευθέως όχι μόνο το μέλλον της εταιρείας, αλλά και τη δική του υστεροφημία στο ενδεχόμενο «ατυχήματος». Παράλληλα και από τη θέση του Προέδρου, τόσο στην Ιντρακόμ όσο και τη θυγατρική της Ιντρακάτ, φρόντισε να δώσει το σάλπισμα μιας ευρύτερης επιχειρηματικής ανάταξης του ομίλου.

Το μεγάλο «ράλι» για Ιντρακόμ, Ιντρακάτ και Ιντραλότ

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλα αυτά άρχισαν να μεταφράζονται σε μια όλο και αυξανόμενη κινητικότητα στο χρηματιστήριο. Με τα «χαρτιά» των εταιρειών του Κόκκαλη να τρέχουν σαν τη φωτιά στα ξερόχορτα. Καταγράφοντας κέρδη μέχρι… 284,7% σε ορίζοντα 12μηνου. Γεγονός που κάνει αρκετούς να μιλούν για μια συντονισμένη προσπάθεια «ολικής επαναφοράς» του επιχειρηματία, το όνομα του οποίου είναι από τα πιο hot αυτήν την περίοδο στο «ναό» του χρήματος. Τουλάχιστον για εκείνους που ποντάρουν στα «χαρτιά» του, ή τέρπονται από τις λαμπρές αποδόσεις τους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στις 26 Αυγούστου της περσινής χρονιάς η τιμή της μετοχής της Ιντρακόμ Συμμετοχών ήταν στα 0,62 ευρώ και η αποτίμηση της εταιρείας στα 47,12 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2020 η μετοχή ανέβηκε στα 0,838 ευρώ ενώ χθες έκλεισε (με πτώση 4,60%) στα 2,385 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 181,26 εκατ. ευρώ. Για τη μετοχή τα κέρδη είναι 284,7% σε 12μηνο χρονικό ορίζοντα και 184,6% από την αρχή της εφετινής χρονιάς.

Η  Ιντρακάτ , που είναι θυγατρική του ομίλου, ήταν πέρσι στις 26 Αυγούστου στα 1,21 ευρώ και είχε χρηματιστηριακή αξία 36,877 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του έτους η μετοχή πήγε στα 1,355 ευρώ, ενώ χθές βρέθηκε στα 2,36 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της να έχει ανέβει στα 113,343 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 34,2 εκατ. ευρώ προστέθηκαν από την εισαγωγή των νέων  μετοχών, στην πρόσφατη διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση της «Γαία» ενεργειακής. Με τα δεδομένα αυτά το «χαρτί» της Ιντρακάτ έχει ενισχυθεί κατά 95% το τελευταίο 12μηνο και κατά 76,8 % από την αρχή του 2021.

Από την άλλη πλευρά η Ιντραλότ, η οποία είναι ανεξάρτητη από τον όμιλο της Ιντρακόμ, είχε αποτίμηση μόλις 20,098 εκατ. ευρώ στις 26 του μηνός του περσινού Αυγούστου. Η τιμή της μετοχής ήταν στα 0,132 ευρώ απ’ όπου πήγε στα 0,155 ευρώ στα τέλη του έτους για να βρεθεί χθές έπειτα από ημερήσια πτώση 4% στα 0,48 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία να είναι στα 73,085 εκατ. ευρώ. Έχοντας κάνει άλμα 236,6% σε ετήσια βάση και 209,6% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

Από τα 104 στα 367 εκατ. ευρώ η άνοδος των αποτιμήσεων

Συνολικά και οι τρείς εισηγμένες, άμεσων και έμμεσων συμφερόντων Κόκκαλη, έχουν ανεβάσει τις αποτιμήσεις τους μέσα σε ένα χρόνο από τα 104,095 εκατ. ευρώ στα τωρινά επίπεδα των 367,68 εκατ. ευρώ συνολικά. Στο ίδιο διάστημα, το χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματία που ελέγχει το 23,88% της Ιντρακόμ και το 20,26% της Ιντραλότ, από τα 15,3 εκατ. ευρώ έφτασε να αποτιμάται τώρα στα 58 εκατ. ευρώ.

Μόλις πρόσφατα οι δύο αυτές μετοχικές συμμετοχές του Σωκράτη Κόκκαλη μεταβιβάστηκαν από την προσωπική του μερίδα σε κυπριακές εταιρίες. Ελεγχόμενες από άλλες εταιρείες που έχουν ως μοναδικό μέτοχο τον 82χρονο Έλληνα επιχειρηματία. Το γιατί έγινε η κίνηση αυτή παραμένει άγνωστο, αν και προφανέστατα δεν πρόκειται για κάτι που συνέβη χωρίς λόγο.

Το άλλο «γιατί» που αφορά το ράλι των μετοχών, έχει διττή απάντηση. Χρηματιστηριακή και επιχειρηματική. Αλληλένδετες μάλιστα, αφού όπως όλα δείχνουν η κινητικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο μετέδωσε τον σπινθήρα του ενδιαφέροντος στη χρηματιστηριακή αγορά. Όπου η άνοδος των μετοχών έχει ως επί το πλείστον ελληνικό χρώμα, με  πρωταγωνιστές τους ιδιώτες επενδυτές. Είτε κατά μόνας είτε ως άτυπα σχήματα που διέκριναν έγκαιρα ότι οι εταιρείες του Κόκκαλη είναι σε θέση να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, διορθώνοντας τα υποτιμημένα επίπεδα τους, στα οποία είχαν περιέλθει.

Βαθμιαία το ενδιαφέρον άρχισε να ανεβάζει στροφές, καθώς πύκνωσαν και οι έχοντες διάθεση να ποντάρουν στο ανοδικό σενάριο των εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους έως τις 12 Ιουλίου, ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος της Ιντρακόμ είχε διαμορφωθεί στα 345,6 χιλιάδες ευρώ, ενισχυμένος κατά… 305% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Στις συνεδριάσεις που έχουν ακολουθήσει μετά από τις 12 Ιουλίου και σε συνθήκες θερινής ραστώνης, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην Ιντρακόμ έχει ανέβει στα 514,9 χιλιάδες ευρώ…

Η Ιντραλότ από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς και μέχρι τις 12 Ιουλίου είχε μέσο συναλλακτικό τζίρο 66,9 χιλιάδων ευρώ, που ήταν κατά 81% μεγαλύτερος από το ίδιο περσινό διάστημα. Έκτοτε η μέση αξία συναλλαγών έχει ανέβη στα 213,5 χιλιάδες ευρώ.

Στην Ιντρακάτ οι συναλλαγές είχαν αρχικά διαμορφωθεί στα 51,7 χιλιάδες ευρώ, ενισχυμένες κατά 88%. Μετά από τις 12 Ιουλίου ,ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος έχει ανέβει στα 107,3 χιλιάδες ευρώ.

Δηλωτικά όλα αυτά του πολλαπλασιασμού των κυνηγών των αποδόσεων στα «χαρτιά» των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη. Ακόμη και ενδοσυνεδριακά, που συχνά πυκνά έχουν ως αποτέλεσμα τις ιδιαίτερα έντονες μεταβολές των τιμών.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις και οι μεταβολές στην Ιντρακάτ

Στο καθαρά επιχειρηματικό μέτωπο η Ιντραλότ δείχνει να ξεπερνά τον μεγάλο σκόπελο της αναχρηματοδότησης του χρέους. Μειώνοντας αισθητά τις υποχρεώσεις προς τους ομολογιούχους και φιλοδοξώντας ότι η νέα κεφαλαιακή δομή της εταιρείας, θα βελτιώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Τα οικονομικά στοιχεία των επόμενων τριμήνων θα καταδείξουν, αν το νέο στρατηγικό της πλάνο θα είναι σε θέση  μεταξύ των άλλων να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστηριακό καθεστώς της επιτήρησης.

Για την Ιντρακόμ τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, πιστεύεται ότι θα έχουν ευνοϊκή επίδραση στις δραστηριότητες του ομίλου, που έχουν ένα ευρύ φάσμα. Από τις κατασκευές και τα έργα υποδομών και περιβάλλοντος, μέχρι την ψηφιακή τεχνολογία, την ενέργεια, τον ξενοδοχειακό τομέα και τα αμυντικά συστήματα.

Ειδικά σε ότι αφορά την Ιντρακάτ, η ανάληψη της θέσης του Προέδρου από τον Σωκράτη Κόκκαλη έρχεται να σηματοδοτήσει τις προσδοκίες που γεννά η «επόμενη μέρα».  Καθώς η εταιρεία μεταξύ των άλλων, καθίσταται και ένας σημαίνον πόλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την προσάρτηση της «Γαία Άνεμος». Λόγω της οποίας υπήρξαν και ουσιώδεις μετοχικές μεταβολές. Πλέον το ποσοστό ελέγχου της Ιντρακάτ από την Ιντρακόμ Συμμετοχών, έπεσε από το 54,12% στο 37,79%. Επίσης, με την έκδοση των νέων μετοχών που επέφερε η απορρόφηση της «Γαία» ο Δημήτρης Θεοδωρίδης βρέθηκε να κατέχει το 14,74% της Ιντρακάτ. Ο δεύτερος κατά σειρά μέτοχος της εταιρείας, είναι γιός της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο γάμο της με τον αείμνηστο, παλαιό ποδοσφαιριστή Σάββα Θεοδωρίδη.

Τρίτος μέτοχος στην Ιντρακάτ είναι ο Δημήτρης Κούτρας του οποίου το ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε στο 12,69% από το 18,182% που είχε κατέλθει μετά από τα stock option σε ορισμένα στελέχη της εταιρείας. Ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Ιντρακάτ Δημήτρης Κούτρας, είχε αποκτήσει τις μετοχές στις αρχές του 2019 μετά από την αποχώρησή του από την Ελλάκτωρ. Το κόστος κτήσης ήταν 8 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα αυτό το «πακέτο» των 6.095.432 μετοχών τιμολογείται στα 14,4 εκατ. ευρώ.

Στο μετοχολόγιο της Ιντρακόμ με συνολικό ποσοστό 8,98% βρίσκονται και οι προερχόμενοι από την «Γαία» Λουκάς Λαζαράκης και Δημοσθένης Στασινόπουλος.

Μένει να διαπιστωθεί το πώς θα διαμορφωθούν από εδώ και πέρα οι εξελίξεις στις εταιρείες συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη και τι περεταίρω απήχηση μπορεί να έχουν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τι αμοιβές παίρνουν από τις εταιρείες τους ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο Σωκράτης Κόκκαλης