ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επτά ηγέτες υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν “δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων” χωρών.
Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι η βασική προτεραιότητά τους είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα παραχωρήσουν ασφαλή διέλευση στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
«Η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής ότι θα χορηγήσουν ασφαλή διέλευση για όσους θέλουν να φύγουν», είπε ο Τζόνσον μετά την έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της «Ομάδας των 7».
«Κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους Ταλιμπάν) θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα αυτού, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε έδρα το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών υπηκόων, εκκένωσε τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είμαι πολύ ευγνωμονούσα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους, έχουν εκκενώσει το Αφγανιστάν και είναι ασφαλείς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν.
Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.
«Η κατάσταση είναι πράγματι μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό και μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε.
Παράλληλα τόνισε ότι η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν, ιδίως για τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια.
Σαρλ Μισέλ: «Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί»
«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη της Συνόδου των ηγετών της G7.
Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο ίδιος, είπε ότι αρκετοί ηγέτες, όπως και η ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα θέματα στην G7. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.
Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν δε σημαίνει ότι σταματά και η δέσμευση της ΕΕ να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν συμφωνεί με την τήρηση της προθεσμίας αποχώρησης από το Αφγανιστάν
Ανησυχία στην ΕΕ για πιθανή διείσδυση επικίνδυνων προσώπων από το Αφγανιστάν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ