«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για  τα χιλιάδες αντικείμενα του Μουσείου, αλλά ούτε και για τον θησαυρό της Βακτριανής που είχε φέρει στο φως ο Έλληνας αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης», λέει ο επί δεκαετία υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν,  εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον των αρχαιοτήτων.

Στη συνάντηση που είχε μαζί του η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο κ. Σουλτάν μετέφερε την οδύνη και την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, καθώς η δράση των Ταλιμπάν έχει αποδειχθεί καταστροφική για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας.

Γιατί είναι γεγονός, ότι η έκθεση των θαυμαστών ευρημάτων της Βακτριανής στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, καθώς και ότι όλα είναι καταγεγραμμένα καθιστά την οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησής τους, ακόμη και στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων εξαιρετικά δύσκολη, από την άλλη όμως τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή τους. Όπως είχε συμβεί άλλωστε κατά την προηγούμενη ολέθρια επέλαση των Ταλιμπάν, όταν κατέστρεψαν τα δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα.

Φίλος της Ελλάδας, με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας αποτέλεσμα και της μαθητείας του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε Αρχαιολογία με καθηγητή τον Μανόλη Ανδρόνικο ο κ. Σουλτάν διατηρεί μακρά γνωριμία και συνεργασία με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού. Όπως τον ενημέρωσε μάλιστα η ίδια το υπουργείο Πολιτισμού κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προς την UNESCO και την ΕΕ, επισημαίνοντας εμφατικά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει πλέον το αφγανικό πολιτιστικό απόθεμα.

Ο κ. Σουλτάν εξάλλου εξέφρασε στην κυρία Μενδώνη την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά της Ελλάδος και του υπουργείου Πολιτισμού στην ανασυγκρότηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ.  Να σημειωθεί ότι η χώρα μας είχε συνεισφέρει 750.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Μουσείου της Καμπούλ, ενώ το 2002 αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ είχαν επισκεφθεί το Μουσείο και είχαν συμβάλει στις αναγκαίες μελέτες συντήρησης και έκθεσης των πολύτιμων συλλογών του.

Διαβάστε επίσης

Καναδάς: Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στους Ταλιμπάν ο Τριντό
Ρωσία: Έτοιμη να πουλήσει όπλα σε χαμηλές τιμές στις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Ελλάδα του 2040 – Ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολης