ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα χειρότερα… έρχονται για την εστίαση υποστηρίζουν άνθρωποι του κλάδου, οι οποίοι προβλέπουν δραματική επιδείνωση της κατάστασης μετά την λήξη της τουριστικής σεζόν που ομολογουμένως δίνει κάποιες “ανάσες” στις εποχικές κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις.
Οι φθινοπωρινοί και κυρίως οι χειμερινοί μήνες προβλέπεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, μετά την οριστική άρση των μέτρων στήριξης που παρείχε η Πολιτεία στον χώρο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (απαλλαγή από την καταβολή των ενοικίων, αναστολές συμβάσεων, κα.).
Ο διαφαινόμενος αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους τους επόμενους μήνες (όλα δείχνουν ότι το μέτρο θα πάρει παράταση) εκτιμάται πως θα πλήξει περαιτέρω τα έσοδα των εστιατορίων, οδηγώντας αρκετά από αυτές στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Όπως λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς, ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος, τονίζοντας πως ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων συνιστά μείζον ζήτημα, το οποίο θα πλήξει καίρια τον κύκλο εργασιών σε περίπτωση που αποκλειστεί η είσοδός τους από τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης τους χειμερινούς μήνες.
«Χάνουν… και τις ρυθμίσεις»
Για «εκατόμβη λουκέτων» από τον Σεπτέμβριο κάνει λόγο η Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης και ισχυρίζεται πως ήδη αρκετοί επαγγελματίες ελλείψει εσόδων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που αφορούν μεταξύ άλλων την καταβολή του ενοικίου και των ασφαλιστικών εισφορών. Καταγγέλλει μάλιστα πως κάποιοι επαγγελματίες δεν κατάφεραν να πληρώσουν δόσεις σε ρυθμισμένα χρέη τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ρυθμίσεις και παράλληλα να «μπλοκαριστούν» οι επαγγελματικοί λογαριασμοί τους.
Η λήψη πρόσθετων μέτρων ειδικά στον τομέα των μισθωμάτων, -παρ’ ότι το οικονομικό επιτελείο λέγεται πως αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο- θεωρείται σύμφωνα με την κα. Μποτονάκη αναγκαία για να διασωθούν θέσεις εργασίας και να αποτραπεί το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
Η εστίαση ήταν από τους χώρους που υπέστησαν ισχυρότατο πλήγμα από τα lockdown που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού το delivery και το take away δεν ήταν αρκετό για να ανακτηθεί το σύνολο του τζίρου που χάθηκε. Με ιδιαίτερη αγωνία τέλος περιμένει ο κλάδος της εστίασης, τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους.
Διαβάστε επίσης
Περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση στην Δράση Επανεκκίνηση Εστίασης
Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση
Εστίαση, λιανεμπόριο και ξενοδοχεία οι κερδισμένοι των παγίων δαπανών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία