ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια φορά κι έναν καιρό… έγινε ένα νέο μουσείο. Ένα μουσείο σαν παραμύθι, πλημμυρισμένο από τη γοητεία, το ρομαντισμό και την παιχνιδιάρικη φαντασία του αγαπημένου συγγραφέα όλων των παιδιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Κτισμένο στην γενέτειρα του συγγραφέα, το Όντενσε της Δανίας, το μουσείο, Andersen House, όπως ονομάσθηκε, μοιάζει σαν να ξεπήδησε μέσα από τα παραμύθια του, περιλαμβάνοντας όμως και σύγχρονες χρήσεις. Εντυπωσιακές γκαλερί σχεδιασμένες από καλλιτέχνες, ένα καφέ αλλά και ένα κατάστημα.
Σχεδιαστής του είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα,το γραφείο του οποίου ήταν επίσης υπεύθυνο για την δημιουργία του Ολυμπιακού σταδίου για τους αγώνες του Τόκιο 2020. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο αρχιτέκτονας εγκατέλειψε τον αθλητισμό και στράφηκε στο παραμύθι και συγκεκριμένα στο «The Tinderbox», γραμμένο από τον Άντερσεν το 1835. Σ΄αυτό, ένας φτωχός στρατιώτης, που επιστρέφει από τον πόλεμο προσκαλείται από μια μάγισσα να μπει μέσα στην ακίνδυνη, όπως φαίνεται τρύπα ενός δέντρου, για να βρει ένα μαγικό κουτί αλλά και πολλούς θησαυρούς, που βρίσκονται σε τρεις μεγάλους θαλάμους βαθιά στη γη…
Με τον ίδιο τρόπο και το Andersen House αποτελείται από τρία ξύλινα περίπτερα που οδηγούν σε ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο, όπου αποκαλύπτονται θαυμαστά πράγματα. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Κούμα «Η ιδέα πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έμοιαζε με τη μέθοδο του Άντερσεν, όπου ένας μικρός κόσμος επεκτείνεται ξαφνικά σε ένα μεγαλύτερο σύμπαν».
Το μουσείο κτίσθηκε πίσω από τα γραφικά κίτρινα κτήρια, που φιλοξενούσαν στο παρελθόν μια παλαιότερη και ταπεινότερη εκδοχή του. Εξωτερικά ο περιβάλλων χώρος μοιάζει με λαβύρινθο, που φαίνεται να δημιουργείται από μια σειρά από πυκνούς φράχτες και ελικοειδή μονοπάτια, όπου υπάρχουν και γλυπτά. Όλο το παραμύθι όμως εξελίσσεται στα υπόγεια επίπεδα, όπου αναπτύσσονται διαδραστικά εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία σχεδιάστηκαν από καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών η γλύπτρια χαρτιού Veronica Hodges, η μαριονετίστα Andy Gent και ο συγγραφέας Daniel Handler (γνωστός και ως Lemony Snicket).
Ορισμένες εκθέσεις είναι αφιερωμένες στα πιο γνωστά παραμύθια του Άντερσεν, ενώ άλλες επικεντρώνονται στον ίδιο τον συγγραφέα, δίνοντας μια εικόνα της ζωής του, πίσω από τις πολλές ιστορίες του, που αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Οι επισκέπτες μάλιστα μπορούν να ακούν μέσα από ηχητικά κομμάτια, που παίζουν διαρκώς, ορισμένους από τους χαρακτήρες από το σύμπαν του Άντερσεν, συμπεριλαμβανομένης της Μικρής Γοργόνας και του Ασχημόπαπου.
«Πετάξαμε όλους τους παλιούς κανόνες του μουσείου» όπως λέει εξάλλου ο δημιουργικός διευθυντής του Henrik Lübker. «Σ΄αυτό το μουσείο έπρεπε να κατοικεί ο Άντερσεν. Έτσι το έργο του επηρέασε τα πάντα, από τον τρόπο με τον οποίο περιηγείται στο χώρο ο επισκέπτης ως τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε κείμενο και αντικείμενα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα