Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια, με τις συνεχείς αλλαγές του ανέμου να κάνουν πολύ δύσκολη την κατάσταση στην πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς ενώ η μάχη πυροσβεστών και κατοίκων δίνεται για να μην εισέλθει η πυρκαγιά εντός του οικισμού των Βιλίων. Ήδη, σπίτια εκτός του οικισμού έχουν υποστεί ζημιές, χωρίς ωστόσο ο οικισμός να απειλείται άμεσα προς το παρόν.

Νωρίτερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν προλάβει να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη αναζωπύρωση αποκόπτοντας την φωτιά πριν φτάσει στα πρώτα σπίτια του οικισμού. Ωστόσο η νέα αλλαγή του ανέμου προκάλεσε ακόμα μια αναζωπύρωση με την φωτιά να κατευθύνεται εκ νέου προς τα Βίλια.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Ωστόσο, η διαρκής αλλαγή στη φορά των ανέμων δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Οι Αρχές δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην περάσει προς την Οινόη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.