• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Γιατί ο χρυσός κινείται σε υψηλότερα επίπεδα

    • NewsRoom


    Ο χρυσός κινείται ανοδικά, βάζοντας φρένο στο αρνητικό σερί των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις επιπτώσεις των πολιτικών που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Trump, αλλά και των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο. Η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται 0,5% στα 1.226,06 δολάρια η ουγγιά, μετά την ισχυρή πτώση χθες στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Ιουνίου και τα 1.211,08 δολάρια. Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια του χρυσού ενισχύονται 0,2% στα 1.224,30 δολάρια.

    Ο Trump έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις εγχώριες δαπάνες, και αυτό θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, αλλά η αγορά αναζητεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πολιτικές του.

    “Ο χρυσός ανακάμπτει από μέρος των απωλειών που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Αν και οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο risk-on, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες”, όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της ETF Securitiescommodities, Martin Arnold.

    “Υπήρξαν πολλές δηλώσεις για την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουμε στοιχεία και δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν τελικά. Αυτό είναι γόνιμο έδαφος για το χρυσό”.

    Ο χρυσός έχει υποχωρήσει σχεδόν 9% από τις 9 Νοεμβρίου και το υψηλό των 1.337,40 δολαρίων η ουγγιά μετά την εκλογική νίκη του Trump, έχοντας χτυπηθεί από το ισχυρότερο δολάριο κια το sell-off των ομολόγων.

    “Η επενδυτική ψυχολογία στην αγορά του χρυσού έχει επίσης επιδεινωθεί από την πολύ ισχυρή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed το Δεκέμβριο”, όπως προσθέτει ο Arnold.

    Μεταξύ των υπόλοιπων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι ενισχύεται 0,8% στα  $17,02 η ουγγιά, έχοντας αγγίξει χθες τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιουνίου και τα $16,61. Η πλατίνα σημειώνει άνοδο 0,9% στ $939,75, από το χαμηλό οκτώ μηνών και τα $917,50 που άγγιξε τη Δευτέρα. Το παλλάδιο υποχωρεί 0,9% στα $704, έχοντας νωρίτερα χτυπήσει τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Οκτωβρίου και τα $702,50.



    ΣΧΟΛΙΑ