ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδώλια, κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, μία χάλκινη ασπίδα και ένα σιδερένιο κράνος, αλλά και πολλά αγγεία, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν εισαχθεί από την Αττική εντοπίσθηκαν στον ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος κοντά στην Αμάρυνθο της Εύβοιας.
Οι ανασκαφές γίνονται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και από πέρυσι που ανακαλύφθηκε ο ναός της Ύστερης Αρχαϊκής εποχής προκύπτουν πλούσια ευρήματα, που χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 6 ου π.Χ. αιώνα.
Η Αμαρυσία Άρτεμις ήταν μία υπόσταση της θεάς, που λατρευόταν στην Αμάρυνθο της Ερέτριας και στη γιορτή της γίνονταν μεγάλοι αθλητικοί, μουσικοί και δραματικοί αγώνες, πομπές και θυσίες. Κάτω από τον ναό, που είχε διαστάσεις 10 × 30 μέτρα (δυστυχώς σώζονται μόνον τα θεμέλιά του) εντοπίσθηκαν τουλάχιστον δύο παλαιότερες αρχιτεκτονικές φάσεις, όπως και μία ημικυκλική εστία ή εσχάρα.
Από την αρχαιολογική έρευνα, εξάλλου, που έγινε σε άλλα σημεία του ιερού βρέθηκε, μαζί με άλλες κεραμίδες ενός κτηρίου μία πήλινη υδρορροή με λεοντοκεφαλή σε άριστη κατάσταση. Στην ίδια περιοχή, αποκαλύφθηκε επίσης τοίχος (της Αρχαϊκής ή Κλασικής εποχής), ο οποίος εκείνη την περίοδο έδινε τα όρια του τεμένους προς Βορρά.
Οι έρευνες όμως συνεχίσθηκαν και στις παρυφές του διπλανού λόφου Παλαιοεκκλησιές, με στόχο την κατανόηση του λόγου της μετατόπισης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από το λόφο στην πεδιάδα και της μετατροπής του
προϊστορικού οικισμού σε ιερό.
Σημειώνεται, ότι ο προϊστορικός οικισμός στην κορυφή του λόφου ήταν ήδη γνωστός από παλαιότερες ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και αναφέρεται σε πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το ανάκτορο της Θήβας. Αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους εντοπίστηκε ένα μεσαιωνικό κτίριο, ενώ βαθύτερα, το τμήμα ενός κτιρίου της Εποχής του Χαλκού με άφθονη μυκηναϊκή κεραμική.
Ένας ακόμη ερευνητικός άξονας τέλος προσδιορίζεται στην περιοχή μεταξύ Ερέτριας και Αμαρύνθου, προκειμένου να ιχνηλατηθεί η ιερά οδός, που όπως αναφέρεται από τις αρχαίες πηγές συνέδεε την μητρόπολη με το σημαντικότερο ιερό της. Για το σκοπό αυτό θα γίνουν επιφανειακές έρευνες αλλά και χρήση και σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων, όπως αεροπορικές εικόνες LiDAR.
Διαβάστε ακόμη:
Μενδώνη για Τατόι: Επτά κτήρια με ζημιές, μεγάλο μέρος του δάσους κάηκε από τη φωτιά
Κτήρια και αντικείμενα καμένα στο Τατόι – Καταστροφές από την πυρκαγιά
Η Καρύταινα στην Επανάσταση – Εκδηλώσεις στο ιστορικό ορμητήριο του Κολοκοτρώνη
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED