Νέα μελέτη εξέτασε τις παρενέργειες του εμβολίου στους εφήβους, καθώς και το κατά πόσο είναι ασφαλές. Ειδικότερα η μελέτη αφορούσε στο εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna.

H επίπτωση του κορoνοϊού σε εφήβους 12-17 ετών ήταν περίπου 900 ανά 100.000 πληθυσμού, την περίοδο από τον Απρίλιο έως τις 11 Ιουνίου 2021.

Και επειδή η ασφάλεια, η ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Moderna δεν ήταν γνωστή για την ηλικιακή αυτή ομάδα, διενεργήθηκε μία μελέτη φάσης 2-3 ελεγχόμενη, με εικονικό φάρμακο, στην οποία 3.732 έφηβοι έλαβαν δύο δόσεις του mRNA εμβολίου της εταιρείας Moderna (100 μg σε κάθε δόση) ή εικονικό φάρμακο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση της κλινικής αυτής μελέτης, στο διεθνές έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να συγκριθούν τα αποτελέσματα της και η μη κατωτερότητα της ανοσολογικής απάντησης στους εφήβους σε σχέση με τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης 3 για νέους ενήλικες 18 έως 25 ετών.

Οι πιο συχνές παρενέργειες

Από τις 3.732 εφήβους, 2.489 έλαβαν το εμβόλιο και 1.243 εικονικό φάρμακο.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ήταν ο πόνος στο σημείο της έγχυσης (93,1% έναντι 92,4%), κεφαλαλγία (44,6% έναντι 70,2%), και κόπωση (36,6% έναντι 28,9%).

Δεν περιγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Δεν περιγράφηκαν περιστατικά λοίμωξης COVID-19 μετά από 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση σε όσους έλαβαν το εμβόλιο. Τέσσερα περιστατικά περιγράφηκαν στην ομάδα του placebo.

Συμπερασματικά, το εμβόλιο της εταιρείας Moderna είχε ένας ασφαλές προφίλ ασφάλειας στους εφήβους. Η ανοσολογική απάντηση ήταν παρόμοια με αυτή των νέων ενηλίκων και ήταν αποτελεσματικό για την πρόληψη της λοίμωξης.