Αλλαγές στα stress tests για να περιλαμβάνουν τους κινδύνους των funds δρομολογεί η ΕΚΤ.

Τις κοινές διαδρομές και τους κινδύνους που αναπτύσσονται από τις από κοινού επενδύσεις του τραπεζικού τομέα και των funds επιχειρεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μέσω μεταβολών που θα επιβάλει στα stress tests.

Αλλωστε τα funds διαθέτουν ήδη ενεργητικό ίσο με το μισό ενεργητικό των τραπεζών και μπορούν να επηρεάσουν σε κοινές επενδύσεις την τύχη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι τιτλοποιήσεις δανείων είναι ένας από τους κρίσιμους αυτούς τομείς που τα δύο αυτά μέρη συναντιούνται.

Για το σκοπό αυτόν η ΕΚΤ εξέδωσε σχετική μελέτη και πρόκειται να μεταβάλει τον τρόπο που διεξάγονται τα stress tests ώστε να συμπεριλάβεις σε αυτά τους κινδύνους από κοινούς τίτλους μεταξύ επενδυτών κεφαλαίων και τραπεζών.

Η μελέτη αυτή δείχνει πώς η συνδυασμένη ενδογενής αντίδραση των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων σε ένα εξωγενές σοκ μπορεί να ενισχύσει ή να μειώσει τις ζημίες του χρηματοοικονομικού συστήματος σε σύγκριση με τα αποτελέσματα από τα stress tests του κάθε τομέα ξεχωριστά. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται  ένα νέο μοντέλο   διάδοσης των ακραίων καταστάσεων χρησιμοποιώντας με ένα πολύ μεγάλο και λεπτομερές σύνολο δεδομένων για την ευρωζώνη.

Ο μηχανισμός μετάδοσης λειτουργεί μέσω ενός διπλού καναλιού ρευστότητας και του κινδύνου αφερεγγυότητας.

Ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια δημιουργούν οι κοινές επενδύσεις

Η κοινή μοντελοποίηση τραπεζών και funds  παρέχει νέες ιδέες για την εκτίμηση των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ανάλυση της ΕΚΤ  αποκαλύπτει ότι προσθέτοντας τον τομέα των funds στο μοντέλο για τις τράπεζες το σύστημα οδηγείται σε πρόσθετες ζημιές μέσω πωλήσεων πανικού και σε περαιτέρω απομείωση των κεφαλαιακών δεικτών των τραπεζών κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο ρόλος των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξάνεται. Αυτή η ανάπτυξη ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τα επενδυτικά κεφάλαια  των οποίων το σύνολο του ενεργητικού υπό διαχείριση έχει φτάσει σχεδόν στο ήμισυ του συνολικού μεγέθους του τραπεζικού τομέα στην ευρωζώνη τονίζοντας τη συνεχώς αυξανόμενη σημασία των επενδυτικών κεφαλαίων στη χρηματοδότηση της σημερινής οικονομίας.

Αυτές οι αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα απαιτούν επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ανάλυσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και δεδομένης της εξαιρετικά διασυνδεδεμένης φύσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχει επίσης καταστεί ζωτικής σημασίας η βελτίωση των δυνατοτήτων

Τι αλλάζει στα stress tests

Ως εκ τούτου, τέτοιες ασκήσεις χρειάζονται όχι μόνο την πιθανώς απλοποιημένη αντιγραφή των stress tests ανά τομέα,  αλλά και την ικανότητα μετάδοσης του προβλήματος από τον ένα τομέα στον άλλον.

Επιπλέον τέτοια κοινά μοντέλα στον τραπεζικό τομέα μπορεί επίσης να δώσουν  τις απαραίτητες πληροφορίες σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική για την ανάπτυξη στο μέλλον μιας εργαλειοθήκης για τους μη τραπεζικούς οργανισμούς.

Ετσι εισάγεται ένα νέο μοντέλο για την κοινή δοκιμή ακραίων καταστάσεων τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων στη ζώνη του ευρώ, που αναπτύχθηκε στην ΕΚΤ από κοινού με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Το μοντέλο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε λεπτομερή σύνολα δεδομένων που καλύπτουν πληροφορίες ισολογισμού τραπεζών με ιδιαίτερο βάρος σε θέματα τιτλοποιήσεων,  σε χαρτοφυλάκια funds και σε δανειακά χαρτοφυλάκια.

Αυτό το λεπτομερές σύνολο δεδομένων μπορεί να φωτίσει τομείς τους οποίους στο παρελθόν δεν ήταν γνωστοί τις διασυνδέσεις ανάμεσα στους δύο αυτούς διαφορετικούς τομείς.

Αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες θα μπορέσουν  να καταστήσουν φανερή τη  διασύνδεση που έχουν μεταξύ τους διάφοροι τομείς όπως οι τράπεζες και τα funds που κατέχουν μετοχές επενδυτικών κεφαλαίων ή τα funds τα οποία κατέχουν τίτλους που έχουν εκδώσει οι τράπεζες ή τίτλους τους οποίους κατέχουν από κοινού τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds ή δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτικά κεφάλαια.