ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επτά κτήρια συνολικά, όχι όμως και αυτό του ανακτόρου, υπέστησαν ζημιές στο Τατόι από την καταστροφική πυρκαγιά που πέρασε μέσα από τα κτήματα καίγοντας μεγάλο μέρος του δάσους. Οι ζημιές ωστόσο δεν δημιούργησαν μεγαλύτερα δομικά προβλήματα από όσα υπήρχαν ήδη σ΄αυτά τα κτήρια, καθώς η καταστροφή περιορίστηκε στην μικρότερη δυνατή, κι αυτό χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. ΄
Όσο για τα αντικείμενα που υπήρχαν στα δύο κοντέινερς που επίσης κάηκαν, χαρακτηρίζονται ως όχι ιδιαίτερης αξίας, δεδομένου ότι επρόκειτο για όσα είχαν απομείνει μετά από την πρώτη διαλογή τους.
Αυτά ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρώτη συνέντευξη του υπουργείου μετά την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη και στο Τατόι.
Δίνοντας πληροφορίες για την σημερινή κατάσταση των κτισμάτων και με το φωτογραφικό υλικό, που δείχνει το πριν και μετά της πυρκαγιάς η κυρία Μενδώνη επισήμανε, ότι δεν αλλάζει σε τίποτε ο προγραμματισμός και τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του Τατοΐου —για παράδειγμα το ανάκτορο θα έχει παραδοθεί, όπως έχει προγραμματισθεί το 2025— προβλέπονται ωστόσο επιπλέον έργα για την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Το Τατόι είναι ένα ενιαίο σύνολο το οποίο αποτελείται από το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό του περιβάλλον. Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους, δεν είναι αμελητέο δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς», είπε η κυρία Μενδώνη, που επίσης ανέφερε ότι: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης πολιτικής ευθύνης εφ΄όσον είχαν υπάρξει πραγματικές ζημιές. Τέτοιες όμως δεν υπήρξαν. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αξιολογούν τους υπουργούς». Διευκρινίζοντας επίσης, ότι η καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού της ενημέρωσης για την κατάσταση στο Τατόι οφείλεται στο γεγονός, ότι στις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μιλάει ένας μόνον υπεύθυνος.
Τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές
Η φωτιά στο Τατόι ξεκίνησε την Τρίτη, έσβησε την Τετάρτη για να υπάρξει όμως ένας δεύτερος πύρινος κύκλος την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές είναι η οικία Στουρμ, το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, η Οικία Φροντιστή, το κτήριο της Φρουράς των Τάφων, το Κτήριο Προσωπικού και το Κτήριο Διευθυντηρίου και το Δασονομείο. Όπως αναφέρθηκε, τα τρία πρώτα έχουν ήδη ενταχθεί από το 2020 στο ΕΣΠΑ και προχωρεί η διαδικασία για την αποκατάστασή τους ενώ για τα υπόλοιπα αρχίζουν άμεσα οι μελέτες με πρώτο το Διευθυντήριο (η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021- 2027). Οι ζημιές που υπέστησαν, έχουν να κάνουν κυρίως με τα ξύλινα στοιχεία τους _ στέγες και κουφώματα_, κάποια από τα οποία μάλιστα είναι νεώτερες επεμβάσεις. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης έχουν αποκατασταθεί _η κυρία Μενώνη θύμισε ότι κάποια εποχή το 2016, το Τατόι δεν είχε καθόλου νερό.
Στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί όμως και οι μελέτες των δικτύων και υποδομών του κτήματος (αποχέτευση, ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, πυροπροστασία και πυρόσβεση ενώ όπως είπε η κυρία Μενδώνη γενικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ εξασφαλίζεται το σύνολο των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των κτηρίων.
Παράλληλα έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη για την συστηματική αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και με την στενή του έννοια, δηλαδή των 1600 στρεμμάτων και την ευρύτερη των 6000 στρεμμάτων. (Η επιστημονική ομάδα, που θα την αναλάβει, θα ανακοινωθεί σύντομα). Όπως είπε εξάλλου η υπουργός δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη αναδάσωση καμένης περιοχής, διότι όσον αφορά τον ιστορικό πυρήνα του Τατοΐου πρέπει να αντιμετωπισθούν δύο βασικές παράμετροι, τα ιστορικά χαρακτηριστικά του κτήματος και η αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Οι ενέργειες
«Αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή κατάσταση σε όλη τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ήδη όμως ο πρωθυπουργός όλες οι περιοχές που κάηκαν, κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ίδιο και το Τατόι», είπε η κυρία Μενδώνη διαβεβαιώνοντας ότι όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για επενδυτικά σχέδια στην περιοχή δεν ισχύουν. «Παραμένουμε στο στόχο μας και στον σχεδιασμό μας για την αποκατάσταση των κτηρίων, όπως προβλέπεται από την μελέτη βιωσιμότητας για το Τατόι, η οποία ήδη εφαρμόζεται», πρόσθεσε.
Από τα τέλη Μαρτίου εξάλλου έχουν γίνει η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΔΗΕ μέσα στο κτήμα και η συστηματική αποψίλωση και καθαρισμοί σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ συνέχισαν την καταγραφή και συντήρηση των 100.000 αντικειμένων, τις επισκευαστικές εργασίες και την προώθηση των διαγωνισμών και των μελετών για την αποκατάσταση των κτηρίων. Από τον Μάρτιο επίσης ο έχει συγκροτηθεί διυπουργική κυβερνητική επιτροπή για το κτήμα Τατοΐου, έτσι ώστε συντονισμένα να αναλαμβάνει τον τομέα που είναι στην αρμοδιότητα του στην αποκατάσταση του κτήματος.
Τα αντικείμενα
«Τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι αποτελούν ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, άμεσα συνδεδεμένο με τα κτίρια. Οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται» απάντησε εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού στον προβληματισμό _και τις κατηγορίες_ που έχουν διατυπωθεί για την παραμονή των αντικειμένων μέσα σε κοντέινερς στο Τατόι. Η ίδια μάλιστα θεωρεί λάθος την μετακίνηση 6.000 περίπου αντικειμένων το 2016 και 2017 από την τότε ηγεσία του ΥΠΠΟ στην Αθήνα, στο Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού, καθώς δεν είχε γίνει σοβαρή διαλογή ενώ επίσης οι υπηρεσίες του υπουργείου ήταν αντίθετες σ΄αυτό. Η διαλογή που έγινε τώρα, την ώρα της φωτιάς είχε στόχο να απομακρύνει τα πλέον πολύτιμα, αυτά που μπορεί να υπήρξε κίνδυνος ακόμη και κλοπής τους. «Επιπλέον το Μοσυείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού έχει μπει στην τελική ευθεία για να αποδοθεί στο κοινό το 2023. ΄Ετσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός των αντικειμένων στο Τατόι, προκειμένου το σύνολο να αποκτήσει ξανά την ενότητά του», όπως είπε. Το 2020 και το 2021 εξάλλου ο αριθμός των αντικειμένων αυξήθηκε σημαντικά, καθώς προστέθηκαν αντικείμενα που μέχρι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στοιβαγμένα μέσα σε κτήρια, που άδειασαν.
Τελικά όσον αφορά την καταστροφή αντικειμένων από τη φωτιά, πρόκειται για αυτά που βρίσκονταν σε δύο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Γενικά τα αντικείμενα αυτά ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης, όπως κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών, έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα, καθώς και μέρος της κάβας.
Διαβάστε επίσης
Πυρκαγιές: Στην κάλυψη των αναγκών σίτισης των παραγωγικών ζώων προχωρά το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Η βιβλική καταστροφή σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία και Φωκίδα μέσα από τους χάρτες του Copernicus
Έντεκα Πικάσο εγκαταλείπουν πιθανώς δια παντός το Λας Βέγκας και το θρυλικό Bellagio
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου ΙΙ: 32 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα – Παραδείγματα
- ΟΑΣΑ: Εγκαίνια νέων κτιρίων παρουσία του Υφυπουργού Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου
- Λιανεμπόριο: Αυξήθηκε κατά 7,9% ο τζίρος τον Οκτώβριο – Οι δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη αύξηση
- Διαβητικό πόδι: Η σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου