ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Φθινοπωρινός καύσωνας στην οικονομία – Αντίστροφη μέτρηση για το πακέτο της ΔΕΘ
Τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται στα ελληνικά κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για ένα κρίσιμο φθινόπωρο στην οικονομία, καθοριστικό για την μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάκαμψης.
Για το οικονομικό επιτελείο, οι (όποιες) διακοπές τελειώνουν λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο (κάποιοι λένε πως στις 16 τα στελέχη πρέπει να είναι πίσω στα γραφεία τους…) καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται να «τρέξει» σε συνθήκες «καύσωνα» καθώς θα αξιολογηθούν τα τελευταία και πιο πρόσφατα, διαθέσιμα, στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
Στόχος είναι να «κλειδώσουν» αποφάσεις για την κατεύθυνση και τα περιθώρια του προϋπολογισμού του 2022, το προσχέδιο του οποίου πρέπει να κατατεθεί μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, αλλά σε ένα βαθμό το περιεχόμενο του στο πεδίο των ελαφρύνσεων και των μέτρων ανάταξης της οικονομίας θα αποτυπωθεί, νωρίτερα, στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ιδιαίτερα κρίσιμα θα είναι τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με τα οποία θα υπάρχει πια μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς εξελίσσεται η ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, παρά τους κινδύνους που προφανώς είναι στο τραπέζι κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για την μετάλλαξη Δ, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για την δυναμική της οικονομίας και την υπέρβαση του στόχου για ανάπτυξη 3,6% φέτος. Ο στόχος, τυπικά, δεν αλλάζει αλλά οι προσδοκίες είναι πως χωρίς μεγάλες ανατροπές η ανάπτυξη θα κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα, με αρμόδια στελέχη να σημειώνουν με νόημα πως το ύψος του ΑΕΠ φέτος θα επηρεάσει συνολικά την μεσοπρόθεσμη δυναμική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Πακέτο» πολλών ταχυτήτων στη ΔΕΘ
Αναμφίβολα ένα μεγάλο χρονικό ορόσημο είναι οι εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο. Προς αυτή την κατεύθυνση από το Δεκαπενταύγουστο και μετά αναμένεται πυρετός συσκέψεων προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να γίνει μια ρεαλιστική καταγραφή των περιθωρίων που υπάρχουν αφενός, ίσως, για κάποιες επιπλέον φοροελαφρύνσεις πέραν εκείνων που ήδη έχουν προβλεφθεί, αφετέρου για την εξειδίκευση των μέτρων που εκτιμάται πως μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενόψει και της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πρώτη δόση αναμένεται στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και η δεύτερη δόση αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ που πρόσφατα εγκρίθηκε, βάζουν πολλά χρήματα στο τραπέζι με μεγάλο στοίχημα την έγκαιρη αξιοποίηση τους εντός χρονοδιαγραμμάτων, με ορθά επιχει ρηματικά σχέδια και επαρκή χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να σημειωθεί πως το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Στο επίκεντρο ενόψει φθινοπώρου και εξαγγελιών βρίσκεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις/ συνενώσεις/ συνεργασίες. Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξη του στο Mononews o Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης «η άσκηση αυτή τη στιγμή αφορά στις οικονομίες κλίμακος. Αυτές μπορούν και πρέπει να επιτευχθούν και μεταξύ μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Εκεί όμως δεν χρειάζεσαι κίνητρα. Η αγορά ξέρει και λειτουργεί. Η αδυναμία υπάρχει που είμαστε κατά κάποιον τρόπο κολλημένοι στην άμμο. Εκεί που η επιχείρηση που είναι μικρότερη και πρέπει να αλλάξει τελείως κουλτούρα και νοοτροπία. Να υποστηρίξει νέα συστήματα, να κάνει οργανωμένο μάρκετινγκ και πρόσληψη εργαζομένων που δεν είναι στο οικογενειακό περιβάλλον, να απαρνηθεί τους πειρασμούς της γκρίζας οικονομίας. Όλα αυτά απαιτούν ισχυρά κίνητρα».
Στο ραντάρ των επενδυτών οι μεταρρυθμίσεις Την ίδια στιγμή ξένοι αξιωματούχοι μεταφέρουν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Εργασιακό, ασφαλιστικό, ο νέος πτωχευτικός είναι τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στο ραντάρ των ξένων αξιολογητών και επενδυτών ήταν μεγάλα ζητούμενα εδώ και χρόνια και η προώθηση τους αποτιμάται θετικά. Ένα ακόμη νομοσχέδιο που εκτιμάται πως θα έχει θετικό αντίκτυπο για την συνολική προοπτική της χώρας – που μαστίζεται καλώς ή κακώς από διψήφια ανεργία για πολλά χρόνια – είναι τονομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κατάρτιση – επανακατάρτιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μεταρρύθμιση σε ένα πεδίο που η χώρα παρουσιάζει ανησυχητικές επιδόσεις, με το μεγαλύτερο έλλειμμα σε επίπεδο δεξιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πόσο δε όταν αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που όλες οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για το μεταπανδημικό σοκ στην αγορά εργασίας καθώς η πανδημία επιτάχυνε μεγάλες αλλαγές στα επαγγέλματα και την ανάγκη επιτάχυνσης ανάπτυξης δεξιοτήτων από εκατομμύρια εργαζομένους προκειμένου να συμβαδίσουν με τις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η ραγδαία ψηφιοποίηση της οικονομίας. Την ίδια στιγμή βέβαια, παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν και τις μεγάλες αβεβαιότητες που πηγάζουν από το εξωτερικό περιβάλλον κυρίως. Το προφανές, δηλαδή το ενδεχόμενο παράτασης της πανδημικής κρίσης είναι η μία όψη του νομίσματος.
Η άλλη όψη είναι το ενδεχόμενο μιας καλύτερης εξέλιξης των πραγμάτων, με μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην ΕΕ και με ένταση των πιέσεων για αλλαγές και σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής…
Αν και γενικά δεν αναμένονται ανατροπές εντούτοις θεωρείται πως στο σενάριο μη επιδείνωσης της πανδημικής κρίσης, το 2022 θα πρέπει να είναι μια ιδιαίτερα προσεκτική χρονιά ειδικά στους δημοσιονομικούς χειρισμούς και ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν – εκ των πραγμάτων – θέμα στα θεμελιώδη όπως το χρέος και το έλλειμμα. «Ακόμη και τα περιθώρια να είναι εκεί, υπάρχει πάντα ο παράγοντας αγορές που θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αποτιμάται με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή», σχολιάζει παράγοντας της αγοράς εκτιμώντας ωστόσο πως η γενική εικόνα για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι θετική.
Διαβάστε ακόμη:
Κομισιόν: Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία λαμβάνουν την προχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΑΑΔΕ: Λουκέτα σε Σαντορίνη, Πάρο και Ίο έβαλαν οι ράμπο της εφορίας (φωτογραφίες)
Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Σεπτέμβριο η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας