Με το… σταγονόμετρο τα κέρδη για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. σε μία συνεδρίαση που κινήθηκε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 872 – 881 μονάδων, διασπώντας ωστόσο τον εκθετικό μέσο όρο 100 ημερών και όλα τα τεχνικά σενάρια να θέλουν συνέχεια της αντίδρασης.

Πως όμως, θα μπορούσε να συμβεί αυτό όταν οι συναλλαγές εξακολουθούν να είναι ο μεγάλος ασθενής. Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε περί τα 36 εκατ. ευρώ και η συνολική αξία ξεπέρασε τα 42,3 εκατ. ευρώ (μαζί με τα πακέτα).

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 877,99 μονάδες κάνοντας το 7Χ7, τελείως αθόρυβα και συνάμα εντελώς υποτονικά σε βαθμό, που, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να έχει τραβήξει την προσοχή ακόμα και της κυβέρνησης…

Μικρής σημασίας έχουν προς το παρόν τα ελληνικά μάκρο και για το λόγο αυτό οι ξένοι απέχουν, κάτι που είναι εμφανέστατο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha και την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν στις αρχές του μήνα.

Οι ξένοι, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, έκαναν τη δουλειά τους και πλέον θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρότεροι καταλύτες για να διευρύνουν το ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους. Κι αυτό, διότι ακόμα και τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα των εισηγμένων, τα σχέδιά τους και οι προοπτικές τους, αφήνουν επί του παρόντος ασυγκίνητο το ξένο χρήμα.

Για τον προϋπολογισμό δε, ούτε λόγος να γίνεται. Οι ξένοι το μόνο που γνωρίζουν και έχουν πειστεί είναι ότι η πορεία της οικονομίας πηγαίνει χέρι – χέρι με την πορεία του τουρισμού, ο οποίος απειλείται από την εξέλιξη της πανδημίας. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν φρέσκα βαρέλια μπύρας για να γιορτάσουν την αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, στην Ελλάδα αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας μέσα στον Αύγουστο που θεωρητικά είναι η περίοδος που ο ελληνικός τουρισμός παραδοσιακά κάνει το pick  του.

Το κλίμα υπερθερμαίνεται και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, όταν δηλώνει ότι οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι κρίσιμες για τον ελληνικό τουρισμό. Αν μη τι άλλο, δηλώσεις σαν κι αυτή, σύμφωνα με την αγορά πάντα, αποπνέουν μία αγωνία και έναν βαθύ προβληματισμό. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος πάντως, θέλει την κυβέρνηση να ρίχνει όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του τοπίου στην αγορά και την οικονομία μετά το Σεπτέμβριο. Όχι απαραίτητα γιατί η σεζόν δεν θα έχει φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα. Αλλά διότι αν η πανδημία κορυφωθεί μέσα στον Αύγουστο, ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και για τις όποιες πολιτικές της επιλογές και πρωτοβουλίες, θα είναι περισσότερο ξεκάθαρος.

Πάντως, μετά τις 17.00 άλλαξε η εικόνα της αγοράς και ειδικά των τραπεζών. Εκεί που κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και οι τέσσερις συστημικές έκλεισαν με κέρδη, έστω και οριακά, παρά το γεγονός ότι στο 6ήμερο ανοδικό σερί του δείκτη δεν είχαν να παρουσιάσουν κάτι θεαματικό. Η JP Morgan έγραφε σε ανάλυσή της νωρίτερα σήμερα, η οποία έκανε το γύρο της αγοράς ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με 0,43 φορές το 2022 σε όρους P/TBV ή 40% discount σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης, την οποία τη χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Μάλιστα, γράφει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες της Ευρωζώνης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παρόμοιες επιδόσεις, προφίλ, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος προβλέψεων.

Η Alpha έκλεισε με κέρδη λίγο πάνω από 1%, η Eurobank σκαρφάλωσε στα 0,77, η ΕΤΕ στα 2,23 και η Πειραιώς στο 1,35. Το αν θα ενεργοποιηθούν επενδυτικά κεφάλαια το επόμενο διάστημα στον τραπεζικό κλάδο, ενόψει των ανακοινώσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα του 6μήνου, είναι κάτι που θα φανεί μόνο στο ταμπλό, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Κατά τα άλλα, η μετοχή της ΕΧΑΕ έφτασε στην πηγή των 4 ευρώ, αλλά δεν ήπιε νερό, κλείνοντας στα 3,98 ευρώ, ενώ η Βιοχάλκο κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη από τα  blue chips με 2,52%, στα 4,48 ευρώ. Πάνω από 15 τα κέρδη στα ΕΛΠΕ, στα 5,84 ευρώ ενώ κέρδη λίγο κάτω από 1% για τον ΟΤΕ, στα 15,34 ευρώ, τη Λάμδα που έκλεισε με νέα υψηλά, στα 8,35 ευρώ. Κλείσιμο στα 9,53 ευρώ για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 11,94 ευρώ ο ΟΠΑΠ που δεν κατάφερε να κρατήσει τα 12 ευρώ μέσα στη συνεδρίαση, ενώ μικρές ήταν και οι επιδόσεις σε Μότορ Όιλ, Μυτιληναίο και ΕΥΔΑΠ, στα 13,79, 15,07 και 8,08 ευρώ αντίστοιχα.

Πάνω από 3,3 εκατ. ο τζίρος στο Jumbo, με τη μετοχή στα 13,48 ευρώ με πτώση πάνω από 1%. Πτώση 4,48% για την Ελλάκτωρ, στο 1,27 ευρώ με 298 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα, εν αναμονή της FED – Ισχυρή άνοδος για Boeing και Alphabet
JP Morgan: Οverweight για τις ελληνικές τράπεζες – Βλέπει υψηλά περιθώρια ανόδου
DBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα