«Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων, καθώς και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες.  Αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, αντίθετες προς τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και φυσικά απορρίπτονται επί της αρχής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας στην Αθήνα την Τετάρτη.

«Είναι όμως και αντίθετες με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας μάλιστα πως «ως κράτος-μέλος της Ένωσης λογίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της». «Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους.» Κάτι που όπως ανέφερε έχει αντιληφθεί και  η πλειονότητα των γηγενών Τουκοκυπρίων, που επιθυμούν να παραμείνουν κομμάτι της ΕΕ και για αυτό αντιδρούν.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράνομη την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και προκλητικές τις τουρκικές εξαγγελίες που έγιναν για τα Βαρώσια.

«Οι  νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες», ανέφερε. «Παραβιάζουν κατάφορα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ουσιαστικά ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτιμένου».

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπήρξε παγκόσμια καταδίκη των πράξεων αυτών. Μάλιστα, αναφερόμενος στην προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις οποίες καταδικάζονται οι ενέργειες τους Τουρκίας και ζητείται η ανάκλησή τους, τόνισε πως δεν εκφράζει μόνο τη συνολική βούληση της διεθνής κοινότητας αλλά και τα ίδια τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία τοποθετήθηκαν απερίφραστα στις εθνικές τους δηλώσεις.

Η Τουρκία αντέδρασε αποδίδοντας την παγκόσμια καταδίκη της στη δήθεν «προπαγάνδα» της Ελλάδας και της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο», εξήγησε, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα έπρεπε να αναρωτηθεί πως κατόρθωσε να θέσει όλο τον κόσμο απέναντί της! »

«Με τη διεθνή νομιμότητα στο πλευρό μας συζητήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη τα επόμενα βήματα και τον συντονισμό μας για την αντιμετώπιση της Τουρκικής Παραβατικότητας. Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Για την επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινωτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, όπως ακριβώς προβλέπεται στις οικίες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.»

Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους έχει δικαίωμα στην άμυνα και την ασφάλεια

«Η Τουρκία με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο  στη γνωστή παραβατική λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ενός δόγματος βαθύτατα αναθεωρητικού και επιθετικού», εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος και άλλων χωρών της περιοχής.

«Στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία πρόσφατα εγκαλεί την Ελλάδα για την στρατιωτική προστασία των νησιών μας. Η προκλητική επιστολή προς τον ΟΗΕ έχει ήδη απαντηθεί, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Προσέξετε όμως τον παραλογισμό. Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα η οποία διατηρεί, απέναντι από τα νησιά μας, στην ηπειρωτική Τουρκία, τη Στρατιά του Αιγαίου, με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα», τόνισε.

«Κάθε σπιθαμή Ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης, έχει το ίδιο, απαράγραφτο και αναφέρεται δικαίωμα στην ασφάλεια και στην άμυνα, Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

N. Aναστασιάδης: Αδιανόητο να αναμένει κάποιος πως μπορεί να αποδεχθούμε τη δημιουργία ενός μορφώματος
Μητσοτάκης: Θα συμμετάσχει αύριο στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας
Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις για καθεστώς των νησιών του Αιγαίου