Μετ’ εμποδίων η τουριστική σεζόν και για την Ελλάδα, πρόβλημα που απλώς μετατίθεται για αργότερα τα «κόκκινα» δάνεια στον τομέα του τουρισμού…

Για δύο ήρεμες εβδομάδες τον Ιούλιο, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Blue Sea Resort στη Ρόδο, Γιώργος Τσέλιος, τόλμησε να ελπίσει ότι ο εφιάλτης της πανδημίας είχε περάσει. Είχε 100 κρατήσεις την ημέρα για το παραθαλάσσιο resort του – «αδιανόητους αριθμούς» τον τελευταίο χρόνο και πλησίαζε τα κανονικά επίπεδα.

Στη συνέχεια, όμως, η Ρόδος πέρασε στην «πορτοκαλί» κατηγορία στον χάρτη COVID-19 της Ελλάδας, ένα επίπεδο πριν από το lockdown και άλλους σκληρούς περιορισμούς, και οι κρατήσεις βυθίστηκαν σε περίπου 50 την ημέρα.

Η αβεβαιότητα που μαστίζει τον τουρισμό από τις αρχές του 2020 επέστρεψε, βυθίζοντας σε απόγνωση τον κ. Τσέλιο και άλλους σε έναν κλάδο που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρει μία στις πέντε θέσεις εργασίας.

«Μπορείς να δεις μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες μπροστά, το μέγιστο», δηλώνει στο Reuters ο κ. Τσέλιος, του οποίου το Blue Sea Resort προσελκύει επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία. «Αυτό το καλοκαίρι είναι μεταβατικό», προσθέτει.

Ο πολλά υποσχόμενος Ιούνιος και οι προκλήσεις

Μετά από μια καταστροφική χρονιά για τα ταξίδια παγκοσμίως, τα στοιχεία του Ιουνίου για την Ελλάδα ήταν πολλά υποσχόμενα. Οι διεθνείς αφίξεις δεκατριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020, μειώνοντας τους φόβους για ένα πιθανό κύμα πτωχεύσεων μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, οι κρατήσεις του Αυγούστου είναι ανομοιογενείς και παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι.

«Πρώτη φορά μετά από χρόνια όπου ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, προσθέτοντας πως τη θετική δυναμική θα μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να υπερκεράσει η ανασφάλεια και το αντίστροφο.

Ενδεικτικό τον εμποδίων που έχει μπροστά της η Ελλάδα, η οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση των «COVID-free» νησιών για να προσελκύσει τουρίστες, ήταν η επιβολή τοπικού lockdown και απαγόρευσης της μουσικής για μία εβδομάδα στο νησί της Μυκόνου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε.

Στη Ρόδο, ένα άλλο δημοφιλές νησί, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, οι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι η ευρύτερη περιοχή του νότιου Αιγαίου μπορεί να χαρακτηριστεί «βαθύ κόκκινο» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και ότι οι Γερμανοί τουρίστες με τα μεγάλα πορτοφόλια μπορεί να μείνουν μακριά.

Μια καλή, αλλά όχι αρκετά καλή τουριστική σεζόν

Τον Ιούνιο, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να επιστρέψουν τα ταξίδια και οι δαπάνες στα επίπεδα ρεκόρ του 2019 όταν η Ελλάδα είχε πάνω από 33 εκατομμύρια τουρίστες και 18 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Προβλέπει ότι τα έσοδα του τρέχοντος έτους θα είναι στο 40% των επιπέδων του 2019.

Ο Γιάννης Χατζής, ο οποίος έχει τρία ξενοδοχεία στη Ρόδο και βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, λέει ότι πιστεύει ότι ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί, ακόμη και αν η ζήτηση μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι το καλοκαίρι υπομονής», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια αίσθηση έχει και ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι πέρυσι», λέει ο κ. Τάσιος.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και δυσκολότερες τιμές είναι πιθανό να υπάρξουν πιο δύσκολες οικονομικές στιγμές μπροστά, με την Τράπεζα της Ελλάδος να προειδοποιεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο όταν οι τράπεζες αναστείλουν τα μορατόρια για τα δάνεια και το κράτος αποσύρει τα μέτρα στήριξης όταν τελειώσει η πανδημία.

Περίπου το ένα 25% των δανείων του κλάδου θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πρόβλημα για το εξασθενημένο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πριν από το άνοιγμα του τουρισμού τον Μάιο, ο κ. Τσέλιος και άλλοι επιχειρηματίες που είχαν μιλήσει στο Reuters ευελπιστούσαν ότι θα είχαν μια καλή σεζόν. Αλλά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού να προκαλούν χάος στον κυβερνητικό σχεδιασμό τόσο στην Ελλάδα όσο και σε βασικές αγορές, κανείς δεν θέλει να είναι υπερβολικά αισιόδοξος.

Ο Πάρης Κακάς, ο οποίος διευθύνει την ακτοπλοϊκή εταιρεία Sea Dreams στη Ρόδο, είχε πει στο Reuters ότι την εταιρεία του βάρυναν «κόκκινα» δάνεια εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, στα μισά της σεζόν, δεν βρίσκεται πιο κοντά στην αποπληρωμή τους.

«Σε σύγκριση με αυτό που περιμέναμε, τα πράγματα πάνε καλά. Αλλά απέχει πολύ από αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε μια καλή σεζόν», λέει ο κ. Κακάς.

«Η κίνηση είναι καλύτερη από πέρυσι, οι πωλήσεις εισιτηρίων είναι καλύτερες από πέρυσι, τα έσοδα είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά για μια εταιρεία του μεγέθους μας, τα επίπεδα είναι πολύ μικρά», τονίζει.