ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να είστε προσεκτικοί στον τρόπο που μετράτε τους κινδύνους της πανδημίας είναι το μήνυμα του SSM στις τράπεζες της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα εμφανιστεί στην πραγματική του διάσταση όταν αρθούν πλήρως τα μέτρα κρατικής στήριξης.
Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει στην άποψη που έχει εκφράσει ότι τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας θα διαμορφωθούν στα 8-10 δισ. ευρώ.
Και ενώ τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας –με τις ελληνικές τράπεζες να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα- ο SSM έχει ειδοποιήσει πως από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των στελεχών του με τις διοικήσεις των τραπεζών που εποπτεύει και φυσικά με τα αρμόδια στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός καλεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης να είναι σε επιφυλακή καθώς ο αντίκτυπος από την πανδημική κρίση θα μετρηθεί όταν αρθούν πλήρως τα κρατικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Και φαίνεται πως ανησυχεί καθώς οι τράπεζες της ευρωζώνης μετράνε διαφορετικά τους κινδύνους της πανδημίας.
Μετά την άρση της κρατικής βοήθειας να δούμε την πραγματική έκταση του προβλήματος. Οι τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να πάροπυν επιπλέον προβλέψεις» αναφέρει στο mononews.gr πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος και συμπληρώνει:
«Δεν έχουμε τελειώσει η πανδημία, υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η ΤτΕ θεωρεί ότι η άποψη που είχε εκφράσει για νέα «κόκκινα» δάνεια θα είναι της τάξης των 8-10 δισ. ευρώ, συνεχίζει να ισχύει».
Η ίδια πηγή υπογραμμίζει πως: «Τα stress test δεν δημιουργούν πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο σημειώνει πως η άσκηση αντοχής διενεργήθηκε σε μία περίοδο που η κρατική βοήθεια κυριαρχεί. Και μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες έχουν ακόμα σε ισχύ μορατόρια, τα προγράμματα διευκόλυνσης, τα οποία καλά κάνουν και τα προσφέρουν. Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σε βάθος χρόνου» καταλήγει.
Τα στελέχη του SSM θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις με τις τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης καθώς τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε ο Επόπτης –και στο πλάσιο της άσκησης αντοχής- κατέγραψε αρκετά προβλήματα στον τρόπο που «μετράνε» αρκετές τράπεζες τους κινδύνους. Σύμφωνα με τον SSM δεν μπορεί σε μια πρωτόγνωρη πανδημία να μειώνονται τα λουκέτα και η ανεργία –λόγω των πακέτων στήριξης- και αυτό να μη λαμβάνεται υπόψη ως επικείμενος κίνδυνος.
Ανησυχία στον Επόπτη προκαλεί το γεγονός ότι:
-Κάποιες τράπεζες έχουν μη αποτελεσματικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, δεν προχωρούν τακτικά σε έλεγχο των χαρτοφυλακίων τους, ενώ αφήνουν μεγάλα περιθώρια αποκλίσεων στην αξιολόγηση, το μάνατζμεντ και τη διαχείριση κινδύνου.
-Κάποια πιστωτικά ιδρύματα αν και ταξινομούν σωστά τα ρυθμισμένα δάνεια, δεν διαθέτουν ξεκάθαρο και λεπτομερές πλέγμα κριτηρίων για τον αποτελεσματικό εντοπισμό οικονομικών δυσκολιών των δανειοληπτών.
-Εντοπίστηκαν τράπεζες που δεν ενημερώνουν σωστά τα στοιχεία των δανειοληπτών ή δεν χρησιμοποιούν επιπλέον δικλίδες ασφαλείας για τον εντοπισμό αυτών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (unlikely-to-pay) σε εξαιρετικές συνθήκες όπως της πανδημίας. Ή δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ενδεχομένως να καλύπτουν τον πραγματικό κίνδυνο.
-Διαπιστώθηκε έλλειψη συγκεκριμένων δεικτών ανά κλάδο δραστηριότητας, για τον υπολογισμό της δυνατότητας ενός δανειολήπτη να πληρώνει τις δόσεις του δανείου του.
-Ενώ εντοπίστηκαν τράπεζες που χρησιμοποιούν υποκειμενικά κριτήρια για να διατηρήσουν τις προβλέψεις σταθερές.
-Και ακόμα καταγράφηκαν ανεπαρκείς πρακτικές στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες περιλαμβάνουν τον πιθανό αντίκτυπο της COVID-19 στον στρατηγικό και επιχειρηματικό σχεδιασμό τους, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προετοιμασία τους για πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων.
Όμως ο SSM εντόπισε και τράπεζες με εξελιγμένα μοντέλα κινδύνου, που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα προειδοποίησης στα δάνεια ιδιωτών. Οι τράπεζες αυτές μετρούν τον κίνδυνο λαμβάνοντας υπόψη τον επαγγελματικό κλάδο που δραστηριοποιούνται οι δανειολήπτες, τα μέτρα στήριξης, την επίπτωση της πανδημίας στα εισοδήματα. Και τεστάρουν διαρκώς την ικανότητα αποπληρωμής ειδικά εκείνων των δανειοληπτών που είναι πιο ευάλωτοι λόγω της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο