ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γωνία Αιόλου και Αδριανού 24. Δίπλα στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και τη Ρωμαϊκή Αγορά και πάνω σε πλήθος αρχαίων καταλοίπων.
Αυτό το κτήριο, ένα από τα πρώτα που κτίσθηκαν στην Αθήνα, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και ένα από τα πρώτα αθηναϊκά ξενοδοχεία επίσης, πωλείται σήμερα μέσω του οίκου Sotheby’s και της διεθνούς μεσιτικής του εταιρείας έναντι 18.000.000 ευρώ.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα κτήρια της Πλάκας, ιδιαιτέρως αν είναι αποκατεστημένα όπως αυτό -έστω και όχι πλήρως- είναι χρυσωρυχεία. Το συγκεκριμένο πάντως είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 2009. Και όπως αναφέρεται θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ιδιωτική κατοίκηση αλλά και ως γκαλερί ή μουσείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, σήμερα ανήκει σε επιχειρηματία της εστίασης.
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου το 1.080 τ.μ. οίκημα κτίσθηκε το 1837, χρονολογία που αναφέρεται και στο κιγκλίδωμα ενός μπαλκονιού του, έχει μια λιτή νεοκλασική όψη και πάρα πολλά ανοίγματα και στους δύο ορόφους του.
Το κυριότερο όμως είναι, ότι ένα μεγάλο μέρος του καταλαμβάνεται από τα αρχαία κατάλοιπα της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και όχι μόνον, και για το σκοπό αυτό έχει γίνει ειδική διαμόρφωση των υπογείων ώστε να διατηρηθούν, όπως επιβάλλεται από το νόμο. Κάτι που συμβαίνει συχνά, ειδικά σε αστικές περιοχές μακράς ιστορικής συνέχειας, όπως είναι η Πλάκα, όπου όλα τα σπίτια έχουν οικοδομηθεί πάνω σε αρχαία.
Όσο για την απαλλοτρίωση, σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται και αυτή, αλλά όχι, όπως φαίνεται για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στην περίπτωσή του σημαντικά μνημεία, όπως κίονες, πλάκες, επιγραφές και ένα αρχαίο πηγάδι, που ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική έρευνα παραμένουν στη θέση τους με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν και θα επισημανθούν με γυάλινα δάπεδα και φωτισμό.
«Αγνή» είναι η ονομασία που του έχει δοθεί, στα πρώτα του χρόνια όμως στέγαζε το ξενοδοχείο «ΑΙΟΛΟΣ». Από τα μπαλκόνια του μπορεί κανείς άλλωστε να δει τους «Αέρηδες», το Ωρολόγιον του Κυρρήστου για την ακρίβεια μέσα στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Πρόκειται για ένα κτήριο που θυμίζει τα λαϊκά σπίτια της Πλάκας και εκτός από τη μοναδική ιστορική του αξία, έχει επίσης ενδιαφέροντα αισθητικά στοιχεία, όπως το απλό μαρμάρινο μπαλκόνι με τα φουρούσια.
Το κτήριο αποτελείται από το ισόγειο 450 τ.μ. με πρόσβαση σε μικρή αυλή και στον πρώτο όροφο 333 τ.μ. Η πίσω πλευρά του, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες είναι ανασκαμμένος αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον, όμως, όπως αναφέρεται από τους Sotheby’s υπάρχει εναπομένουσα άδεια οικοδόμησης, περίπου 100 τ.μ. για επέκταση του πρώτου ορόφου και δημιουργία μιας στέγης με άμεση θέα στην Ακρόπολη.
Σημαντικές εργασίες αποκατάστασης για τη συντήρηση και τη στατική ενίσχυση του κτηρίου έγιναν το 2009 με έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Έτσι σήμερα όλοι οι περιμετρικοί τοίχοι και η εσωτερική τοιχοποιία έχουν ενισχυθεί με μανδύες από μπετόν διπλής όψεως. Τα αρχικά δάπεδα του κτιρίου έχουν αποσυναρμολογηθεί και αντικατασταθεί με ισχυρά ξύλινα δοκάρια που βρίσκονται στην ενισχυμένη περιμετρική τοιχοποιία. Έτσι τα ξύλινα πατώματα και η ψευδοροφή θα βασίζονται σε αυτά τα ξύλινα δοκάρια. Η οροφή του διώροφου τμήματος του κτηρίου εξάλλου έχει αντικατασταθεί, διατηρώντας την ίδια μορφή και γεωμετρία με το πρωτότυπο, και έχει καλυφθεί με βυζαντινού τύπου κεραμίδια. Το πλαίσιο οροφής του ενός ορόφου έχει αντικατασταθεί με νέα ξύλινα δοκάρια.
Θυμίζουμε ότι η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένα από τα πολλά, σπουδαία έργα του Ρωμαίου αυτοκράτορα στην Αθήνα, μεγαλοπρεπής, τεράστια και περίλαμπρη κτίσθηκε από το 132 ως 134 μ.Χ. σε ένα σημείο της πόλης όπου προϋπήρχε ένα μεγάλο και πολυτελές κτήριο της Ελληνιστικής εποχής, που κι αυτό είχε οικοδομηθεί πάνω σε παλαιότερα κτίσματα.
Η άνθησή της όμως κράτησε λιγότερο από ενάμιση αιώνα, αφού το 267 μ.Χ. η μεγάλη επιδρομή των Ερούλων κατέστρεψε όλη την Αθήνα, μαζί και την Βιβλιοθήκη. Και για να αντιμετωπίσουν οι Αθηναίοι υν νέους κινδύνους κατασκεύασαν ένα τείχος, το οποίο ενσωμάτωσε τον περίβολο της Βιβλιοθήκης και έτσι το οικοδόμημα πήρε χαρακτήρα φρουρίου.
Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια εξάλλου, εκκλησίες άρχισαν να ανεγείρονται στο σημείο, πρώτα ένας ναός, ο λεγόμενος Τετράκογχος, αφιερωμένος στην Παναγία, στη συνέχεια και μετά την καταστροφή του, η Μεγάλη Παναγιά, που κάηκε τον 11ο αιώνα και τέλος η τρίτη κατά σειρά στην ίδια θέση, μερικά χρόνια αργότερα.
Μία ακόμη εκκλησία κτίσθηκε τον 12ο αιώνα, σε επαφή με ένα τμήμα της πρόσοψης και του προπύλου της Βιβλιοθήκης (επί της σημερινής οδού Άρεως), που κατεδαφίστηκε το 1849. Άλλο κτίσμα, που δεν έχει διασωθεί, αλλά είναι γνωστό παρά μόνον οι γραπτές μαρτυρίες είναι το «Σχολείο του Κοινού», που είχε ιδρυθεί το 1720 στην άλλη πλευρά της Βιβλιοθήκης κοντά στην Μεγάλη Παναγία από έναν ιερομόναχο, για να μάθουν γράμματα τα παιδιά των Αθηναίων.
Διαβάστε επίσης:
Χανιά: Δύο ιστορικά κτήρια μετατρέπονται σε χώρους πολιτισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hellenic Train: Αυτά είναι τα δρομολόγια της Παρασκευής που ακυρώνονται λόγω στάσης εργασίας
- Μπάιντεν για τα μυστηριώδη drone: Το παρακολουθούμε, μην ανησυχείτε
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund