• Ελλάδα

    Αχτσιόγλου: Με αυτό το κείμενο θα πάει να διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς – Κρίνεται το μέλλον της στα εργασιακά

    • NewsRoom
    Αχτσιόγλου


    Από την αρχή πέφτει δύσκολα η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Οι Θεσμοί περιμένουν το κείμενο με τις προτάσεις της και η κ. Αχτσιόγλου ακροβατεί σε ένα σχοινί έχοντας στις πλάτες της το εργασιακό μέλλον του ελληνικού λαού.

    Τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο που αναμένεται να σταλεί στους εκπροσώπους των θεσμών ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση βάζει η νέα υπουργός, καθώς συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Εργασίας.

    Το κείμενο θα περιλαμβάνει, όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά κύριο λόγο τα σημεία που διαφαίνεται κάποιο ψήγμα συμφωνίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρά την αλλαγή παραμένει σταθερή στον στόχο για ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι.

    Η διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης στήνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από τον σεβασμό των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

    Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, δεν αποκλείεται η αποδοχή -υπό προϋποθέσεις- της πρότασης των «Σοφών» για μειωμένο (όχι όμως και μηδενικό) ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης.

    Σημείο… ισορροπίας αναζητείται από την ελληνική πλευρά για το θέμα του κατώτατου μισθού, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους, και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις καθώς οι δανειστές κάνουν λόγο για «καθαρό» ποσό, απογυμνωμένο από προσαυξήσεις λόγω ωριμάνσεων (τριετίες).

    Εφόσον απαιτηθεί κάποιου είδους ελιγμός, προκειμένου η αξιολόγηση να επιτευχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ειδικοί εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να αφήσει εκτός το θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο άλλωστε μπορεί να αντιμετωπιστεί έως το τέλος του 2018.

    Μάστιγα στην αγορά η ευελιξία

    Οι συζητήσεις με τους θεσμούς ξεκινούν την ώρα που στην πραγματική αγορά, κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα του συστήματος Εργάνη για τον μήνα Οκτώβριο, που έφεραν μαύρα σύννεφα πάνω από το υπουργείο Εργασίας.

    Η μισθωτή απασχόληση μειώθηκε κατά 82.810 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, την ίδια στιγμή που 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι πλέον με ευέλικτες και υπο-αμειβόμενες μορφές απασχόλησης. Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων σε επίπεδο 10μήνου Ιανουάριος – Οκτώβριος 2016 παρέμεινε θετικό, με συνολικά 162.795 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση που επίσης αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα.

    Όμως, η μειωμένη επίδοση του Οκτωβρίου παράλληλα με την συνεχιζόμενη και ολοένα αυξανόμενη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έναντι της πλήρους και σταθερής εργασίας, κάθε άλλο παρά περιθώρια για εφησυχασμό ή πολύ περισσότερο για πανηγυρισμούς, αφήνει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    Από το σύνολο των νέων προσλήψεων του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61,68% αφορούσε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αλλά και στο 10μηνο του τρέχοντος έτους, οι ευέλικτες μορφές επικρατούν, με τις προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης να αφορούν το 54,22% των νέων θέσεων εργασίας, έναντι 45,78% που αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

    Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν, την επιστροφή της κ. Αχτσιόγλου από την κρίσιμη συνάντηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντζελίνα Τζολί: Δείτε τα όργιά της σε ένα επτάλεπτο βίντεο – Έκανε στοματικό σε αγνώστους και ζητούσε από γυναίκες να…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Βγενόπουλος: Έγινε η νεκροψία – Επενέβησαν εισαγγελείς για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του



    ΣΧΟΛΙΑ