Στην βιώσιμη αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό και τις συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων επενδύει η Intrum Hellas που στόχο έχει να τους ανοίξει παράθυρο στην επόμενη μέρα, μέσα από την εξυγίανση τους, αντί του πλειστηριασμού.

Οι πρώτες συμφωνίες με μικρά οινοποιεία είναι προ των πυλών και αναμένεται το ίδιο και με «κόκκινα» ξενοδοχεια.

Και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο επικεφαλής της Intrum κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος: «Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε και θα δουλέψουμε συστηματικά με τους επιχειρηματίες, θέλουμε να τους βοηθήσουμε να γίνουν ανταγωνιστικοί, προτείνουμε λύσεις ώστε να έχουν μία βιώσιμη επόμενη μέρα. Μας ενδιαφέρει να λύσουμε το πραγματικό πρόβλημα».

Η Intrum έχει προχωρήσει σε μελέτες κλάδων που είναι «φορτωμένοι» με προβληματικά δάνεια, έχει ταξινομήσει το πλήθος των επιχειρήσεων με «κόκκινο» δανεισμό και τις έχει κατηγοριοποιήσει ξεχωρίζοντας εκείνες που μπορούν μέσα από τις κατάλληλες κινήσεις και με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών να καταστούν και πάλι βιώσιμες.

Ήδη η πρώτη κίνηση έγινε με 23 μικρά οινοποιεία, από τα 39 συνολικά που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η Intrum.

Μάλιστα οι 22 απάντησαν θετικά στις προτάσεις του κ. Γεωργακόπουλου που πέρα από την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους αφορούν:

– την είσοδο νέων κεφαλαίων από στρατηγικό επενδυτή

-τη δυνατότητα συγχωνεύσεων ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα, και συμμετοχή επενδυτή.

-την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Intrum αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο για τη διάσωση μικρών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα ενεργοποιείται στην ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε πολλές από τις «κόκκινες» σήμερα επιχειρήσεις να καταστούν και πάλι βιώσιμες.

Τις παραπάνω λύσεις έχουν αποδεχθεί σε πρώτη φάση τα 22 μικρά και μεσαία οινοποιεία, με «κόκκινα» δάνεια, τα οποία επιθυμούν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και δεν έχουν αντίρρηση στο ενδεχόμενο συνένωσης με άλλες μονάδες, καθώς αυτό θα τους επιτρέψει τη συνέχιση της δραστηριότητας τους.

Στόχος είναι να δοθεί λύση στο πραγματικό πρόβλημα, που δεν επιλύεται μόνο με αναδιάρθρωση δανεισμού, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις υστερούν σε μοντέλο ανάπτυξης, σε οικονομίες κλίμακας, σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Κάποιος που είναι καλός αμπελουργός, δεν σημαίνει ότι γνωρίζει και από marketing, στην περίπτωση αυτή μεγαλύτερο πρόβλημα και από τον δανεισμό είναι το επιχειρηματικό μοντέλο.

Για παράδειγμα στην Καλιφόρνια υπάρχουν αυτοκινούμενα εμφιαλωτήρια, που επιτρέπουν σε μικρά οινοποιεία να εμφιαλώνουν το κρασί, χωρίς να απαιτούνται επενδύσεις παγίων.

Και σε κάθε περίπτωση οι servicers έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως δεν είναι στόχος τους οι πλειστηριασμοί, αλλά η επαναφορά στην εξυπηρέτηση του δανεισμού, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για ιδιώτες.

Ανάλογη πρόταση ετοιμάζει και για τα περισσότερα από τα 450 ξενοδοχεία –όλων των κατηγοριών και μεγεθών- που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, με την σχετική μελέτη διάσωσης τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενοποιήσεις, είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα εισφέρει κεφάλαια, τεχνογνωσία, διαχείριση, θα περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Intrum προς τους «κόκκινους» ξενοδόχους και θα είναι στο χέρι τους η απόφαση αν θα συνεχίσουν στην επόμενη μέρα ή θα δουν τις μονάδες τους να βγαίνουν στο σφυρί.

Στο χαρτοφυλάκιο της Intrum περιλαμβάνονται ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων, από μικρά μέχρι μεγάλα, resort, σε χειμερινούς προορισμούς και ξενοδοχεία πόλης σε όλη την επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι το 2020 η Intrum απέδωσε πίσω στην Τράπεζα Πειραιώς ρυθμισμένα δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια την διαχείριση των οποίων είχε αναλάβει η Intrum και τα οποία αφού ρυθμίστηκαν και ελέχθησαν ως προς την τήρηση της ρύθμισης, επέστρεψαν στην Τράπεζα Πειραιώς ως εξυπηρετούμενα πλέον δάνεια.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Στόχος μας να κάνουμε και πάλι «πράσινα» τα «κόκκινα» δάνεια

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση