ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο «Ηρακλής» και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγουν και πάλι τον δρόμο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό.
Ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΕΒ, με θέμα ακριβώς την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Και εξήγησε γιατί θα ανοίξει και πάλι η κάνουλα της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που το τελευταίο διάστημα ήταν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό:
Η μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τράπεζες, που απελευθερώνουν τα παραγωγικά κεφάλαια που δεσμεύονταν για τα κόκκινα δάνεια ενώ τώρα μπορούν πλέον να τα κατευθύνουν ευχερέστερα και με καλύτερους όρους σε νέες, υγιείς χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Και υπογράμμισε πως:
Ο «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τους επερχόμενους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να μειώσει το κόστος της χρηματοδότησης για τις ΜμΕ.
1ον: Γιατί η μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων οδηγεί στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η οποία, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη συνολική αναβάθμιση της χώρας χάρη στην δραστική μείωση του συστημικού κινδύνου, συνεπάγεται την αυξημένη και φθηνότερη προσβασιμότητά των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου.
2ον: Διότι η χρηματοδότηση ενός σημαντικού μέρους των επιχειρηματικών σχεδίων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει ένα διπλό ευεργετικό αποτέλεσμα: αφ ενός η συμμετοχή των ενωσιακών πόρων μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο για τις τράπεζες και αφ ετέρου αυξάνει την ήδη υπάρχουσα ρευστότητα και έτσι οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια και έτσι επιτυγχάνουν μια σημαντική διασπορά του πιστωτικού κινδύνου.
3ον: Διότι και η ρευστότητα, πέραν αυτής που θα διατεθεί για επιχειρηματικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούσε να κατευθυνθεί στις ΜμΕ για ενίσχυση κεφαλαίων κίνησης.
Συνεπώς, τόνισε ο κ. Ζαββός «τα οφέλη της απαρχής αυτού του ενάρετου κύκλου θα μετακυλίονται όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πλέον ευκολότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση από τις τράπεζες».
Ακόμα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και έχουν στόχο τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις στη μετά την πανδημία περίοδο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν:
-Στην χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, η οποία γίνεται πλέον εφικτή ως συνέπεια της επιτυχίας του «Ηρακλή» με την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.
-Στην ενισχυμένη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από το χρηματιστήριο, ιδιαίτερα μετά την μεταρρύθμιση για την εταιρική διακυβέρνηση που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
-Στην έγκαιρη και έγκυρη εμπέδωση της θεσμικής υποδομής για τη βιώσιμη και πράσινη χρηματοδότηση στα πλαίσια της ESG που φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα και στο μοντέλο χρηματοδότησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της «πράσινης χρηματοδότησης» καθώς είναι βασικός παράγοντας που θα κρίνει τόσο την επιτυχή πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών τραπεζών στις απαιτήσεις του ESG, είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα καθορίσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις. Και συμπλήρωσε πως: Νέοι κανόνες εξειδικεύονται συνεχώς και θα επισημοποιούνται κατά διαστήματα από την ΕΕ, που είναι αυτήν την στιγμή στην παγκόσμια πρωτοπορία της πράσινης χρηματοδότησης. Και όπως υπογράμμισε οι προτάσεις της ΕΕ για τα Ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα, έχουν την προτίμηση των παγκόσμιων επενδυτών, σημειώνοντας πως, ο όγκος των πράσινων εκδόσεων ομολόγων έχει πενταπλασιαστεί από το 2015 μέχρι σήμερα.