ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντιπαράθεση μεταξύ του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ζήτησε να καταργήσει το σύστημα που ισχύει από φέτος, ώστε να μην μείνουν εκτός πανεπιστημίων 20.000 υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση. «Έχετε το θάρρος να κοιτάξετε αυτούς τους μαθητές στα μάτια που ως άλλοι Ηρώδεις τους σφαγιάζετε. Σφάζετε τα όνειρά τους;», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει «το έκτρωμα», όπως ανέφερε. «Μην εφαρμόσετε τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής τουλάχιστον για φέτος. Δώστε στους 20.000 μαθητές την δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ως «ντίλερ των κολλεγίων».
Στον κ. Τσίπρα απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές προχώρησε στην ίδρυση 153 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες. Υπενθύμισε πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, με την οποία τάσσεται υπερ και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε προκειμένου να μην συνεχιστεί το φαινόμενο εισαγωγής σε πανεπιστήμια με βαθμούς κοντά στο μηδέν.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την εισαγωγή μαθητών με βαθμό 0,6 και 4 στα 20. Ήθελε τόσο πολύ να εγγράφονται φοιτητές αδιαφορώντας για τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις θεσμοθετώντας ακόμα και τις πράσινες σχολές χωρίς εξετάσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ξέρετε τι ποσοστό φοιτητών μας εισάγεται και δεν αποφοιτά; 40%. 4 στους 10 παραμένουν με απολυτήριο Λυκείου» είπε η κυρία Κεραμέως.
«Είναι εύκολο για τους πολιτικούς να λένε όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια αδιαφορώντας για την προοπτική αποφοίτησης. Ένας στους 4 που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου», πρόσθεσε. «Αδιαφορήσατε για την προοπτική αυτών των παιδιών. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες αλλά και αποφοίτους».
Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως πριν τις εξετάσεις έκανε λόγο για επιπλέον 20 και 30 χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων, ωστόσο σ σχέση με πέρσι, όταν και δεν ίσχυε η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η διαφορά είναι 9.000 μαθητές.
«Εσείς λέγατε για 20 και 30 χιλ επιπλέον παιδία εκτός ΑΕΙ. Η πραγματικότητα είναι ότι σε σχέση με πέρυσι έμειναν εκτός 9 χιλ. περισσότερα παιδία».
Η υπουργός Παιδείας επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς του κ. Τσίπρα περί ντίλερ συμφερόντων υπενθυμίζοντας πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, επιτράπηκε η πρόσληψη αποφοίτων κολλεγίων στην δημόσια εκπαίδευση.
Τέλος, απαντώντας στην επιστολή υποψηφίου που έμεινε εκτός αρχιτεκτονικής σχολής παρά το ότι έβγαλε πάνω από 20.000 μόρια, καθώς έγραψε κάτω από τη βάση εισαγωγής στο ειδικό μάθημα του ελεύθερου σχεδίου- επιστολή την οποία επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας στην επίθεσή του προς το υπουργείο – η κα Κεραμέως ανέφερε πως «ο εν λόγω υποψήφιος πέτυχε 13 στα 20 στο σχέδιο για να μπει στην Αρχιτεκτονική. Πιθανότατα ούτε πέρυσι θα έμπαινε στην Αρχιτεκτονική. Εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε λόγο στα πανεπιστήμια ώστε αυτά να επιλέγουν τις βάσεις εισαγωγής. Οι αρχιτεκτονικές σχολές λοιπόν επέλεξαν την βάση».
Η τοποθέτηση της υπουργού διακόπηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη ο οποίος φώναζε από τα έδρανα. Τον κ. Πολάκη παρατήρησε η προεδρεύουσα Σοφία Σακοράφα λέγοντας «δεν είμαστε στο καφενείο. Κανείς δεν σας έχει λογοκρίνει».
Αντιπαράθεση Τσακαλώτου – Κεραμέως
Η απάντηση της υπουργού Παιδείας στον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να δήλωσε πως «ντρέπεται ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση, η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε φύγει. Αλλά το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, είναι να απαντήσετε τουλάχιστον σε κάποια επιχειρήματα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Αντί να απαντήσετε, εσείς σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης, χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα, πόσοι ήταν οι φοιτητές με το 1,2 και με το 1,5».
Το θέμα δεν είναι μόνο πόσοι κόβονται αλλά και πόσοι κόβονται από τις σχολές της πρώτης επιλογής τους, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το ξέρετε ότι υπάρχουν τμήματα που πέρυσι έμπαινες με 11.000 – και τώρα με 13.000 και με 14.000 μόρια δεν μπορείς να κάνεις αίτηση. Δώσατε την ευχέρεια στα Τμήματα να ανεβάσουν τη βάση, αλλά τα Τμήματα δεν είχαν κάποιο κίνητρο εάν έπαιρναν λιγότερους φοιτητές. Δεν είναι τα επαρχιακά τμήματα μόνο που θα έχουν λιγότερους φοιτητές, είναι και εξαιρετικά τμήματα. Αντί να απαντήσετε, συνεχίσατε την τακτική σας. Να απαξιώνετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τόσο που να το συρρικνώνετε».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει για τις συγχωνεύσεις, για τα τμήματα που κάνουν εξαιρετική δουλειά – ερευνητική και διδασκαλίας.
«Ξέρετε την ευρωπαϊκή κανονικότητα; Είναι ή δεν είναι η τάση να σπρώχνει όσο πιο πολλά παιδιά, όχι στην κατάρτιση, αλλά στη μόρφωση, στην παιδεία, στα πανεπιστήμια και μετά να κάνουν αυτά; Πραγματικά ντρέπομαι για εσάς. Είσαστε η χειρότερη υπουργός Παιδείας, στα 200 χρόνια του Ελληνισμού. Είσαστε η μόνη υπουργός Παιδείας που ξέρω που αδιαφορείτε για το μεγάλο κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσακαλώτος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Εκεί κύριε Τσακαλώτο, για πείτε μας, μπαίνει κανείς με 0,6 στα 20; Μπαίνει με 1 στα 20; Έχει ρυθμό αποφοίτησης 9%, όπως έχει η χώρα μας; Γιατί είμαστε οι πρώτοι, σε αριθμό φοιτητών που εισάγονται και οι τελευταίοι σε αυτούς που αποφοιτούν», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει τα παιδιά να αποφοιτούν.
«Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η διεθνής τάση δεν είναι για την κατάρτιση. Η τάση είναι μόνο στα πανεπιστήμια. Σας ερωτώ, πόση απαξίωση για τη δημόσια κατάρτιση; Για εσάς υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο πανεπιστημιακός. Σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, και ναι: υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές ειδικότητες στα παιδιά και οι προοπτικές απασχόλησης είναι εξαιρετικές και οφείλουμε να υπογραμμίσουμε αυτές τις εναλλακτικές για τους νέους μας», είπε η υπουργός Παιδείας.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Καλεί τους νέους να υποβάλουν αίτηση για το Freedom Pass
Ρωσία και Τουρκία ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες για την πώληση νέας συστοιχίας S-400
Ποιος είναι ο μυστηριώδης αγοραστής δύο διαμερισμάτων αξίας 157 εκατ. δολαρίων στο Μανχάταν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος – Σύνδεσε το όνομα του με την είσοδο στην ευρωζώνη
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)