Πηγές αναφέρουν ότι προηγείται η  DOVALUE του Θεόδωρου Καλαντώνη.

Σήμερα αποφασίζει η Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει το μεσημέρι με ένα και μοναδικό θέμα, την ανάδειξη της καλύτερης προσφοράς και του servicer που θα αναλάβει την διαχείριση της τιτλοποίησης Frontier.

Η σημερινή είναι και η τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΕ υπό την προεδρία του κ. Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος εγκαταλείπει την «καρέκλα» στο τέλος του μήνα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας και αναλαμβάνει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως είναι γνωστό δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν στις αρχές Ιουνίου και οι τέσσερις μεγάλοι «παίκτες» στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και συγκεκριμένα: η Intrum που διεκδικεί το project μόνη της, η doValue σε κοινοπραξία με Fortress και Bain Capital, η Cepal σε συνεργασία με την Davidson Kempner, και η  QQuant με την Carval.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δεσμευτικές προσφορές κινήθηκαν στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ και σήμερα το ΔΣ της Εθνικής θα αποφασίσει την βέλτιστη προσφορά.

Πηγές της αγοράς επιμένουν ότι πρόκειται για μία «μάχη» ανάμεσα στην doValue του κ. Θόδωρου Καλαντώνη και την Intrum του κ. Γιώργου Γεωργακόπουλου. Η εταιρεία που θα αναλάβει την τιτλοποίηση θα έχει και σαφές προβάδισμα στην εγχώρια αγορά. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για την DOVALUE.

Οι τέσσερις εταιρείες  υπέβαλαν προσφορές για την αγορά ποσοστού έως 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης του Frontier. Η ονομαστική αξία των mezzanine ομολόγων κινείται στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ. Η τιτλοποίηση Frontier έχει ενταχθεί στον «Ηρακλή» και η Εθνική θα λάβει κρατικές εγγυήσεις για τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ύψους  3,2 δισ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το project  Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ,  με το   77% -δηλαδή τα 4,7 δισ. ευρώ-, να είναι  στεγαστικά δάνεια, το 18% (δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το  υπόλοιπο 5% (περίπου 300 χιλιάδες ευρώ) είναι  καταναλωτικά δάνεια. Καθώς το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν  εξασφαλίσεις σε κατοικίες, διασφαλίζει την ομαλή πορεια των ανακτήσεων.

Η Εθνική Τράπεζα με το  Frontier κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα καθώς περιόρισε τον  δείκτη καθυστερήσεων στο 13,6% και ήδη έχει δρομολογήσει την επόμενη τιτλοποίηση της, το Frontier  ΙΙ, ύψους 1,5 δισ . ευρώ.

Αυτή η νέα  τιτλοποίηση,  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης της Εθνικής αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6% και θα φέρει πιο κοντά την τράπεζα στον κυρίαρχο στόχο της που  είναι ο δείκτης των NPEs  να διαμορφωθεί στο 3% το 2022, γεγονός που θα της επιτρέψει να εστιάσει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με νέες  χρηματοδοτήσεις.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Τράπεζα: Το παρασκήνιο πίσω από το Frontier και ένα placement 20% υπό αίρεσ