Από ρεκόρ σε ρεκόρ αρνητικών αποδόσεων οδηγούνται τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτή την ώρα, η 5ετία γράφει αρνητική απόδοση -0,12%, ενώ το 10ετές υποχωρεί στο 0,67%, τείνοντας προς τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου (0,62%), επίπεδα τα οποία δεν έχει δει ποτέ η χώρα μας μέχρι τότε. Όλοι οι ομολογιακοί τίτλοι της Ελλάδος, πλην ενός, του 25ετούς, σημειώνουν απόδοση κάτω από 1%. Μόνο το 25ετές έχει απόδοση 1,03%.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι στη χώρα, από τη στιγμή που εγκρίθηκε -από τα πρώτα στην Ευρώπη- το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, πυροδοτεί το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους.

Πολλά, αλλά και τίποτα, μπορεί να κριθούν σήμερα τα μεσάνυχτα, καθώς η Fitch ανακοινώνει την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ακόμη κι αν δεν αλλάξει κάτι ως προς την επενδυτική βαθμίδα, τραπεζικές πηγές σχολιάζουν ότι θα ήταν πολύ καλό νέο η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη στην αγορά έρχεται και εμπράκτως. Δεν υπάρχει ελληνικό asset που να μην σαρώνεται από τους ξένους. Η προσφορά ήταν τόσο μεγάλη που η ΔΕΗ εκεί που ζητούσε 350 εκατ. ευρώ να δανειστεί τις προηγούμενες μέρες, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου 7ετούς διάρκειας, άντλησε τελικά 500. Πριν από μία εβδομάδα είχε συμβεί το ίδιο και με τη Μότορ Όιλ, που ζητούσε, επίσης, 350 εκατ. ευρώ για να «σηκώσει» τελικά 400 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν καταγράφει την ίδια «ζέση», ούτε καν και σε επίπεδο εντυπώσεων. Ο γενικός δείκτης παραδέρνει κάττω από τις 870 μονάδες, στις 865 με οριακά κέρδη 0,2%. Και πάλι καλά, διότι οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν πτώση πάνω από 0,6% (με εξαίρεση την ελαφρώς θετική μεταβολή του Λονδίνου), καθώς οι χώρες της ΕΕ περνούν η μία μετά την άλλη σε πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο τζίρος στο Χ.Α. είναι ιδιαίτερα χαμηλός και διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ.

Κέρδη πάνω από 2% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς σήμερα εγκαινιάζεται ο Ε-65 και η εταιρεία διεκδικεί με αξιώσεις και την Εγνατία.

Πάνω από 1,7% η αντίδραση που βγαίνει στα ΕΛΠΕ, στα 5,78 ευρώ, αλλά και την ΕΤΕ που ενισχύεται πάνω από 1%.

Ο ΟΠΑΠ πέρασε στο κόκκινο, η ΕΥΔΑΠ υποχωρεί στα 7,71 ευρώ, η Motor Oil στα 13,50, ενώ εξανεμίζονται τα αρχικά κέρδη στον Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Jumbo.

Πτώση πάνω από 13% και για την Ελλάκτωρ, στο 1,29 ευρώ, μετά την αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου.

Πιέσεις εκ νέου στην Alpha, που υποχωρεί στο 1,06 ευρώ, την ΔΕΗ, στα 8,75, την Coca Cola, στα 30,85.

Αντίδραση στα 5,17 ευρώ για την Aegean και, βεβαίως, πάνω από 5% η κούρσα που πραγματοποιεί η Lamda, καθώς η εταιρεία έχει κλείσει συμφωνίες για πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό πάνω από 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου!

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Επανέρχεται ο προβληματισμός για τη στήριξη των 30.000 δολαρίων

Χρυσές λίρες: Γιατί έπαψαν να συγκινούν τους Έλληνες και τι δείχνει το αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στις αγοραπωλησίες

Τζάνετ Γέλεν: Πρέπει να παρακολουθούμε τον πληθωρισμό πάρα πολύ προσεκτικά