ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και μία εξαιρετική ιδέα «Ο τοίχος της Μνήμης», που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βέροια. Δύο σπουδαία έργα, που θα εγκαινιαστούν την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Ιουλίου από την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη φέρνοντας .
Στα βόρεια του αρχαίου άστεως και περιλαμβάνοντας 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους το αχανές αρχαιολογικό πάρκο στη Βεργίνα είναι έτοιμο να προσφέρει πλέον στους επισκέπτες μία μοναδική περιήγηση στην ιστορία. Για τη δημιουργία του έγινε συστηματική περίφραξη του αχανούς χώρου, χαράχτηκαν διαδρομές, έγινε φύτευση 6.500 δένδρων και τοποθέτηση εποπτικού υλικού και στεγάστρων προστασίας σε τύμβους, καθώς και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας. Και κατά την διάρκεια της υλοποίησης του έργου, νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία ήρθαν στο φως, μερικά από τα οποία προστατεύτηκαν και αναδείχθηκαν με την τοποθέτηση στεγάστρων (2018-2020), ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από το κοινό.
Συνολικά 21 τάφοι ήρθαν στο φως στην βασιλική ταφική συστάδα που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα. Ανάμεσά τους αναγνωρίζονται οι εντυπωσιακές υπόστυλες ταφικές αίθουσες του Αμύντα Α΄ (530-496 π.Χ.) και του Αλέξανδρου Α΄ (496-454 π.Χ.) που έφερε την Μακεδονία στο ιστορικό προσκήνιο. Επίσης ο τάφος του Περδίκκα Β΄(454-413 π.Χ.) με την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφική από την περιοχή και το σύμπλεγμα των τριών μακεδονικών τάφων, οι δύο από τους οποίους πιθανότατα ανήκουν στην κόρη του Φιλίππου Β΄ Κύνα και στο βασιλικό ζεύγος Φιλίππου Γ΄ Αρριδαίου (323-317 π.Χ.) και Ευρυδίκης που ήταν ετεροθαλής αδελφός και θυγατέρα της προηγούμενης.
Δίπλα στην βασιλική συστάδα, σε ένα αναπεπταμένο πεδίο 50 στρεμμάτων οι Μακεδόνες τελούσαν τους ταφικούς αγώνες για τους νεκρούς βασιλείς τους συνδέοντας την ιστορία με την επική παράδοση και κάθε άνοιξη γιόρταζαν με τελετουργικούς χορούς την αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων. Κι αυτό το ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία θα κάνουν και οι επισκέπτες σε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, καθώς θα μεγαλώνουν οι συστάδες των δένδρων, προετοιμάζοντάς τους να «συναντηθούν» με εκείνους που άλλαξαν την πορεία του κόσμου: Τον Φίλιππο Β΄ και τον Μεγαλέξανδρο, που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ξεκίνησε από δω, από τα ιερά χώματα της βασιλικής μητρόπολης των Μακεδόνων, την μεγάλη του εκστρατεία.
Στην Βέροια εξάλλου «Ο Τοίχος της Μνήμης» φέρνει πλέον τους κατοίκους της πόλης καθημερινώς σε επαφή με το αρχαίο παρελθόν της και κυρίως με τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτό. Επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι και τιμητικοί βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι, στο σύνολό τους 190 αρχαιότητες που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. καθαρίσθηκαν, συντηρήθηκαν, αποκαταστάθηκαν αισθητικά και αποτέλεσαν αυτόν τον «Τοίχο της Μνήμης». Μια πρωτότυπη ημιυπαίθρια έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, που είναι ορατή από όλους τους κατοίκους της πόλης, μιλώντας για τους θεσμούς, τα ιδεώδη και τα πρόσωπα που πέρασαν από την αρχαία πόλη. Αυτήν, που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.
Τα έργα έχουν υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με έφορο την δρα Αγγελική Κοτταρίδη. Κι συγκεκριμένα το αρχαιολογικό πάρκο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την ΕΦΑ Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας «των Τημενιδών» (2012-2015). Ενώ ο «Τοίχος της Μνήμης» στο πλαίσιο του έργου «Ομογενοποιήση – αισθητική αναβάθμιση – ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας» το οποίο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία (Νοέμβριος 2018-Ιούνιος 2021).
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εγκαινίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας το θεατρικό δρώμενο «Επιγράμματα» σε προσαρμογή των κειμένων από τον Γ. Λιόλιο και σκηνοθετική επιμέλεια από τον Γ. Παρασκευόπουλο. Στην παράσταση συμμετέχουν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος».
Διαβάστε επίσης:
Αυτοψία Μενδώνη – Προστασία του Πεντελικού όρους και των αρχαίων λατομείων
Πώς η ναυτική τραγιάσκα έγινε αξεσουάρ του Dior – Συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά- Τι απαντά η κυβέρνηση
- Live: Η ίδρυση του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη – «Αρχή μας η συμμετοχική δημοκρατία»
- Σούπερ μάρκετ: Πότε έρχονται τα εορταστικά καλάθια – Μειώσεις τιμών από 5% έως 24%
- F1 Λας Βέγκας: Ο Ράσελ στην pole!