Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως διχάζει τον λαό, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την  συζήτηση του πορίσματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «ημέρα ντροπής» για την κυβέρνηση, τη Βουλή και τον πρωθυπουργό. «Είναι ημέρα ντροπής για ένα πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων. Από τα Γερούν γερά, όταν η χώρα έδινε τη μάχη απέναντι στους δανειστές, μέχρι τα συλλαλητήρια για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα δηλώνει ότι τιμά… Μέχρι τα ψέματα και τις αθλιότητες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και αισχρά ψέματα που αμαυρώνουν τη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή για να απαντήσουν, όπως αυτό για τον πατέρα μου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενθυμούμενος τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δραστηριότητες του πατέρα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της Χούντας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στη διαχείριση τής πανδημίας και χρέωσε στον πρωθυπουργό ότι «απέτυχε οικτρά και για αυτό και κρύβεται πίσω από διαγγέλματα και διχαστικά τεχνάσματα». Ακολούθως σημείωσε ότι «δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο του κ. Μητσοτάκη, είμαι εδώ για να ενώνω και όχι για να διχάζω».

«Αντί να συζητάμε για την πανδημία που πάλι θεριεύει, για το άγχος των πολιτών, συζητάμε για το πώς θα στήσετε ειδικό δικαστήριο για τον πολιτικό σας αντίπαλο. Παρότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο και αναγκαστήκατε και εσείς οι ίδιοι να αποσύρετε τη βασική κατηγορία. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη κατάντια όταν έχουμε μια κυβέρνηση απούσα και έναν πρωθυπουργό λιποτάκτη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέδεσε τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για τον Ε65 στη Βουλή με τη σημερινή του απουσία, λέγοντας ότι «δεν ήρθε χθες για να μιλήσει για το δρόμο, αλλά για να πάρει δρόμο σήμερα και να κρυφτεί».

Επανέλαβε, δε, την κριτική του απέναντι στον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται πίσω από διαγγέλματα», «διχαστικά τεχνάσματα» και «δήθεν αποφάσεις των ειδικών που τις έχει κάνει ασπίδα», μεταβιβάζοντας «διαρκώς την ευθύνη αλλού», ενώ προσέθεσε ότι ακολουθεί το «δόγμα του διαίρει και βασίλευε».

Υποστήριξε ότι ο ίδιος από τη θέση της αντιπολίτευσης «διαρκώς καλεί σε ενότητα» ενώ ο κ. Μητσοτάκης «διαρκώς επιτίθεται» σε κείνον προσωπικά και στην αντιπολίτευση. «Εγώ σας φταίω;», διερωτήθηκε, κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις της κυβέρνησης περί καλοκαιριού “κανονικότητας” και “πανηγυρισμών” ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό”.

«Ποιος έλεγε στους πολίτες πετάξτε τις μάσκες; Ποιος έδινε εντολή στα πακιστανικά τηλέφωνα να περνάνε κρούσματα ενώ οι πολίτες έτρωγαν πρόστιμα; Ποιος έλεγε τον Δεκέμβρη ότι κάθε μήνα θα έχουμε 2 εκατ. εμβολιασμούς; Ότι το 70% των πολιτών τον Ιούνιο θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι; Εγώ; Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε και για αυτό κρύβεται», υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, αφού δήλωσε ότι δεν φέρει αντίρρηση επί της ουσίας, στηλίτευσε την απόφαση να ανοίξει τώρα το θέμα και όχι έξι μήνες πριν που «ίσως θα είχε νόημα».

«Για ένα απλό και κυνικό λόγο. Για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας, για να κρυφτείτε πίσω από το διχασμό, για να γλιτώσετε από τη βεβαιότητα να στραφούν τελικά όλοι εναντίον σας», σημείωσε, δηλώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό σε αυτόν τον «ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο», αλλά θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει «καμπάνια για την αξία της ζωής, για την αξία του εμβολιασμού» , τον οποίο χαρακτήρισε απαραίτητο.

«Εμείς είμαστε εδώ για να ενώνουμε τον κόσμο πάνω σε αξίες. Και όχι για να τον χωρίζουμε», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι «ο εμβολιασμός που είναι πηγή ζωής και πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης ταυτόχρονα, δεν μπορεί παρά να αποτελεί επιλογή ελεύθερης βούλησης σε μια δημοκρατία, σ’ ένα κράτος δικαίου», γιατί αλλιώς θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

«Στο εδώλιο στη συνείδηση του λαού δεν κάθεται ο Παππάς αλλά ο Μητσοτάκης»

Περνώντας στη συνέχεια στο θέμα της συνεδρίασης για την προανακριτική, τόνισε: «Στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της Προανακριτικής, δεν πρόκειται να κάτσει ο Νίκος Παππας, γιατί κάθεται ήδη άλλος. Κάθεται ήδη ο κ. Μητσοτάκης». Ισχυρίστηκε, δε, ότι ο πρωθυπουργός «για να φανεί αρεστός στους γνωστούς/ άγνωστους που ο Κώστας Καραμανλής αποκάλεσε νταβατζήδες και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάποτε καρκίνωμα της διαπλοκής, διασύρει κάθε έννοια δικαιοσύνης», ενώ, χαρακτήρισε “παράσημα” τόσο το κατηγορητήριο του Νίκου Παππά, όσο και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό διακαστήριο, γιατί, όπως είπε, «καθήκον μας είναι να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και όχι τη διαπλοκή και όσους νομίζουν ότι με την οικονομική τους δύναμη θα ανεβάζουν και θα κατεβάζουν κυβερνήσεις».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η ΝΔ έστησε μια Προανακριτική χωρίς στοιχεία, γιατί της το ζήτησαν αυτοί που δεν θα συγχωρέσουν ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έκανε “χάρες” και “δωράκια”, αλλά τους έβαλε “να βάλουν το χέρι στην τσέπη”. «Αυτό πληρώνει σήμερα ο Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να επιβάλει “κοινούς κανόνες” και “ισονομία” και υποχρέωσε τους καναλάρχες να λάβουν μέρος σ’ έναν “έντιμο διαγωνισμό” και «να πληρώσουν στο κράτος το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες».

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως την «πιο έντιμη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση», τονίζοντας ότι όσο και να έψαξαν, δεν βρέθηκε «ούτε ένα, έστω, ευρώ διασπάθισης δημόσιου χρήματος». “»Αυτό είναι που σας πονάει. Ότι τα δικά μας στελέχη δεν έστηναν off shore και Panama Papers, ούτε δεν ξέρουν τι συμβαίνει στο πόθεν έσχες τους. Μπορείτε να πείτε εσείς το ίδιο;», είπε σε υψηλούς τόνους, προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της πλειοψηφίας. Επιπρόσθετα, σχολίασε το «πάρτι απευθείας αναθέσεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι μετά τη μηνυτήρια αναφορά στην κυρία Νικολάου, «δεν έχει αγοράσει ούτε ένα στυλό».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε αναφορά σε δύο ακόμα θέματα της επικαιρότητας, το ζήτημα της 18χρονης από την Ηλιούπολη αλλά και το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Για το πρώτο θέμα, αφού ευχαρίστησε τη σερβιτόρα που περιέθαλψε τη 18χρονη και την αποκάλεσε “ηρωίδα της διπλανής πόρτας”, σημείωσε ότι ακόμα περιμένουν απαντήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη του επίορκου αστυνομικού, δεν έχουν δοθεί ακόμα τα στοιχεία και η φωτογραφία των εμπλεκομένων στη δημοσιότητα, όπως κάνουν οι Αρχές σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση» και ότι αυτό στέλνει μήνυμα “μην μιλάτε”. «Σας ρωτώ λοιπόν: Γιατί από χθες δεν απαντάτε; Είναι ή δεν είναι ο συλληφθείς αστυνομικός μέλος της Νέας Δημοκρατίας κύριοι; Αν δεν είναι, πείτε το. Αν είναι αποπέμψτε τον. Ή νομίζετε ότι θα περάσει και αυτό στα ψιλά;», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η “σιωπή” εκθέτει περισσότερο την κυβέρνηση και ότι πρόκειται για «συλλογικό τραύμα, και όχι μεμονωμένο περιστατικό».

Τέλος για το θέμα του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, διερωτήθηκε αν είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και δήλωσε ότι δε θα πει τίποτα άλλο για τον κ. Μητσοτάκη γιατί θα περιμένει «να τα πει όταν θα είναι παρών για να κοιτάζονται “στα μάτια”».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι «ξανά πιστός στο ραντεβού» όταν θα στηθούν οι κάλπες και ότι τότε δεν θα μπορεί να “κρυφτεί” η κυβέρνηση. «Δώστε μας λοιπόν σήμερα ένα ακόμη παράσημο. Στήστε ένα ακόμη ειδικό δικαστήριο έναν πρώην υπουργό με μοναδικό κατηγορητήριο ότι προασπίσαμε το δημόσιο συμφέρον. Την τελική ετυμηγορία έτσι κι αλλιώς θα τη δώσει ο ελληνικός λαός», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Κεραμέως: Τον Σεπτέμβριο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά

Σκρέκας για ΔΕΗ: Θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο και πιο ακριβό δανεισμό

Μηταράκης: Λιγότεροι από 5.000 οι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο