Ο Nassim Taleb αλλάζει άρδην τη στάση του απέναντι στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα, bitcoin.

Ο διάσημος συγγραφέας του “Μαύρου Κύκνου” και θρυλικός broker δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση του, δεν κατάφερε να ικανοποιήσει το αρχικό του στόχο ως ένα νόμισμα χωρίς κυβερνητική στήριξη, που χρησιμοποιείται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

«Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία υπήρξαν πιο εύθραυστα από το bitcoin», είπε.

Σε άρθρο του το CNBC αναφέρει ότι, ο Taleb είχε μιλήσει στο παρελθόν πιο ευνοϊκά για το bitcoin, κυρίως σχετικά με τη δυνατότητά του να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τους ελέγχους κεφαλαίου στις αγορές που βασίζονται σε αυτούς, για να διαχειριστούν τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες. Το ονόμασε «το πρώτο οργανικό νόμισμα» στο πρόλογο του «The Bitcoin Standard» το 2018 και «ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο» κατά του κυβερνητικού ελέγχου επί του νομίσματος.

Στην πρόσφατη δημοσίευσή του, «Bitcoin, νομίσματα και ευθραυστότητα», που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουνίου, ο Taleb λέει ότι το bitcoin αξίζει «ακριβώς μηδέν» κυρίως επειδή απαιτεί συνεχές ενδιαφέρον για να συντηρηθεί.

Αντίθετα, «ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα δεν υποβαθμίζονται σε ιστορικό ορίζοντα και δεν απαιτούν συντήρηση για να ανανεώσουν τις φυσικές τους ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε.

Κύριο χαρακτηριστικό η μεταβλητότητα

Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και ήταν πάντα εξαιρετικά ευμετάβλητο, αν και τη χρονιά της πανδημίας ήταν η πρώτη φορά που σημείωσε τόσο μεγάλη αστάθεια ενόψει μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Taleb σημείωσε ότι το Μάρτιο του 2020 το bitcoin υποχώρησε περισσότερο από το χρηματιστήριο και ανέκαμψε μαζί με αυτό, «μετά από τη μαζική ένεση ρευστότητας». Αυτή είναι «επαρκής απόδειξη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμιση έναντι του συστημικού κινδύνου», τόνισε.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, το token έχει διατηρήσει την υψηλή μεταβλητότητα μεταξύ 60% και 100%, αν και όπως υποστήριξε, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να “εκτοπίσει το παραστατικό χρήμα”.

«Είναι πράγματι επιθυμητό να έχουμε τουλάχιστον ένα πραγματικό νόμισμα που δεν υποστηρίζεται από μία κυβέρνηση», έγραψε. “Αλλά το νέο νόμισμα πρέπει απλώς να είναι πιο ελκυστικό και σταθερό όσον αφορά την αξία του, σε ένα σταθμισμένο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών με ελάχιστο σφάλμα”.

Οι άνθρωποι συγχέουν την επιτυχία του bitcoin ως ψηφιακού νομίσματος με την επιτυχία του bitcoin ως κερδοσκοπική επένδυση. Για να θεωρηθεί νόμισμα απαιτείται σταθερότητα και χρηστικότητα, τονίζει ο Taleb.

Η τιμή του Bitcoin κυμαίνεται από τα 32.000 έως τα 36.000 δολάρια εδώ και ένα μήνα, ενώ στα μέσα Ιουνίου άγγιξε τα 40.000 δολάρια χωρίς, ωστόσο, να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία των χρηματιστηρίων crypto δείχνουν ότι οι συναλλαγές στο bitcoin μειώθηκαν πάνω από 40% τον Ιούνιο, αναφέρει το CryptoCompare. Τον ίδιο μήνα κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στα 28,908 δολάρια.

Παρόλα αυτά, ο Ιούνιος κατατάσσεται στους πέντε πρώτους μήνες με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών που έχει καταγράψει ποτέ το token, αναφέρουν τα στοιχεία της Kaiko.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση