ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδύσεις της Lamda Hellix σε δύο νέα υπερσύγχρονα data centers, τα Athens 3 και Athens 4 (διαθέτει άλλα δύο) είναι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτύπωμά τους σε βάθος δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.
Το στρατηγικό πλάνο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων της Lamda Hellix συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων μελών της κυβέρνησης, του David Ruberg, Executive Vice President, Strategy & Emerging Markets της Digital Realty και του Απόστολου Κάκκου, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Lamda Hellix.
Όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της εταιρείας η ανάπτυξη neutral multi-tenant neutral data centers (ουδέτερες υποδομές) θα επιτρέψει στους οργανισμούς, μέσω των communities of interest, να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και αυτονομία τους υλοποιώντας λύσεις hybrid – multi cloud, δημιουργώντας εν τέλει σημαντικό data gravity για τη χώρα μας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μεγάλων διεθνών αεροδρομίων που εξυπηρετούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες καθιστώντας τη χώρα διεθνή κόμβο αερομεταφορών.
Αντίστοιχα, και στην περίπτωση των neutral multi-tenant data centers όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, όλοι global cloud providers και τα internet exchanges είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς προσφέροντάς τους αδιάλειπτη διαθεσιμότητα, ασφάλεια, πολλαπλές ευκαιρίες διασύνδεσης και σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
Ως αποτέλεσμα των επενδύσεων της Digital Realty, η Ελλάδα, δήλωσαν, θα καταστεί διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης επενδύσεων, όπως ακριβώς συνέβη στη Μασσαλία, όπου η Digital Realty επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε 6 μόλις χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στην Δυτική Ευρώπη και την 9η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Επίσης, μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων θα ανοίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, με τις δεύτερες ειδικά να είναι θέσεις ανώτατου επιπέδου και υψηλών αποδοχών συμβάλλοντας στον brain gain και τον επαναπατρισμό αξιόλογων στελεχών
Όπως έχει επισημάνει ο κ. Κάκκος για τις επενδύσεις σε multitenant data centers, εκτιμάται ότι για κάθε 1 ευρώ μοχλεύονται περισσότερα από 8 ευρώ για τη συνολική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη επένδυση σε νέα Data Center (ύψους περίπου 400 εκατ. έως 500 εκατ. ευρώ με την προστιθέμενη αξία της να φτάνει το 1 δισ.) έχει ανακοινώσει η Microsoft, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή της, ούτε η περιοχή που θα αναπτύξει τις εγκαταστάσεις της (οι τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει επιλεγεί περιοχή των Μεσογείων).
Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Αθήνα η Amazon Web Services (AWS) και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της.
Στα Data Center επεκτείνεται και η Hellas Sat, η εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα. Η εταιρεία παρέχει ήδη υπηρεσίες Data Center στην Κύπρο και το ίδιο θα πράξει και στην Ελλάδα αναπτύσσοντας περαιτέρω τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, με επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom. Πρόσφατα η Lancom ανακοίνωσε την λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και η Cloudrock, ξεκίνησε να λειτουργεί το ιδιόκτητο data center της στον Άγιο Στέφανο Αττικής, εμβαδού 1.000 τ.μ., με δυνατότητα επέκτασης.