ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, ακόμη και η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας βρίσκονται στην κάβα του Τατοΐου. Μια συλλογή εξόχως ενδιαφέρουσα που περιλαμβάνει περί τις 4000 φιάλες κρασιών και αλκοολούχων ποτών με ετικέτες ιδιαίτερης αξίας, καλλιτεχνικής και ιστορικής, ακόμη και κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία δεν εισάγονταν στην Ελλάδα την εποχή της λειτουργίας των πρώην ανακτόρων. Επίσης υπάρχει μία πλούσια συλλογή φιαλών με ετικέτες από την παραγωγή του ίδιου του κτήματος.
Όλα αυτά τα ιστορικά τεκμήρια και με συλλεκτικές ετικέτες βρέθηκαν μέσα σε 235 κιβώτια, που έχουν ήδη αρχειοθετηθεί από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού ενώ απομένουν προς εξέταση 300 ακόμη κιβώτια, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των φιαλών. Σημειώνεται μάλιστα, ότι κάποια από τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, παρά τις προβληματικές συνθήκες, στις οποίες εντοπίστηκαν. Το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον πέραν της συλλεκτικής τους αξίας επισημαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ανακοινώνει τη συνεργασία του υπουργείου για την αξιολόγηση της κάβας, με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία, τόσο σε οινολογικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά στην ιστορική τεκμηρίωσή της.
Καθήκοντα ειδικού συμβούλου έτσι, για την εκτίμηση της κάβας του Τατοϊου, έχει αναλάβει -probono- η οινοποιϊα ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας. Έργο της είναι η αξιολόγηση των φιαλών του κτήματος και ο διαχωρισμός τους, ανάλογα με τη σπανιότητα και την κατάστασή τους, σε προϊόντα υψηλής αξίας, λόγω σπανιότητας και οινολογικού ενδιαφέροντος ή κατάλληλα για έκθεση. Υπεύθυνος από την πλευρά της εταιρείας είναι ο κ. Περικλής Μπαλτάς, επικεφαλής του Ιστορικού της Αρχείου. Όπως είναι γνωστό άλλωστε η ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ είναι η πρώτη ελληνική οινοποιία, η οποία ιδρύθηκε το 1861 και δραστηριοποιείται, αδιάκοπα ως σήμερα. Σ΄ αυτήν λειτουργεί παράλληλα ένα πολυσύνθετο Μουσείο Οινικής Τέχνης.
«Στόχος μας είναι, με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της επανάχρησης ως μουσείου του κτηρίου του Ανακτόρου, να βρει και η κάβα του ένα χώρο σ΄αυτό. Είναι μία μια ιστορική συλλογή, άνω των πενήντα ετών, ιδιαίτερης πολιτισμικής και οινικής αξίας, θα είναι επισκέψιμη», όπως λέει η κυρία Μενδώνη, επισημαίνοντας, ότι το έργο της ανάδειξης του πρώην βασιλικού κτήματος είναι πολυσύνθετο και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών