Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με τη μετοχή της Alpha Bank στα όρια του 1 ευρώ, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου Alpha Bank διέσχιζε τη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους με ένα χαμόγελο που μόνο αυτός και ο προϊστάμενός του, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, πιθανολογείται ότι μπορούσαν να εξηγήσουν, γνωρίζοντας -ίσως- αυτό που επρόκειτο να συμβεί στο τέλος της εβδομάδας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα μηνύματα από τον τουρισμό ήταν δυσοίωνα και η μετάλλαξη Δέλτα «κάλπαζε» με 2.000 κρούσματα ημερησίως στη χώρα.

Χθες, Παρασκευή, όμως, η διαρροή της έκθεσης της JPMorgan από μεγάλους πελάτες της -τράπεζες, θεσμικούς και insiders εισηγμένων- έκανε τον γύρο της αγοράς, οδηγώντας τη μετοχή της Alpha Bank στο +10% και την αγορά από τις 14 Ιουνίου να σηκώνει κεφάλι και να ατενίζει εκ νέου τις 900 μονάδες, βάζοντας τέλος στην υποτιμητική κερδοσκοπία που την ήθελε σε στηρίξεις που παραπέμπουν στις 817 μονάδες.

Το γεγονός ότι η Morgan Stanley οδηγήθηκε στο να κάνει έκτακτη ένταξη ελληνικής τράπεζας -ή, πολύ πιο απλά, ελληνικής εισηγμένης- ταιριάζει απόλυτα με τη νέα φιλοσοφία του οίκου, σύμφωνα με την οποία αλλαγές στον αριθμό των μετοχών και FIF ή και DIF, που προκύπτουν από πρωτογενείς προσφορές κεφαλαίων και που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 5%, 10% ή 25% του συνόλου των τίτλων, μπορούν να προκαλέσουν έκτακτες αλλαγές κατάταξης.

Το mononews.gr ήταν το πρώτο που αποκάλυψε χθες την πρόθεση του αμερικανικού οίκου, δίνοντας έμφαση στην έκτακτη αναθεώρηση η οποία θα συμπεριλάμβανε την τράπεζα της οποίας ηγείται ο Βασίλης Ψάλτης. Ταυτόχρονα, η ξαφνική αυτή κίνηση του αμερικανικού οίκου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της, την αναγνώριση των προσπαθειών μείωσης των «κόκκινων» δανείων από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, και ειδικά της Alpha Bank, τη στιγμή που την ερχόμενη Παρασκευή επίκειται αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch.

Καταλύτης για την ελληνική αγορά η ένταξη στον MSCI

Παράλληλα, το ξαφνικό της απόφασης της Morgan Stanley μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, τον καταλύτη εκείνο που αναζητούσε η αγορά για να ξεφύγει από την αδράνεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Η ένταξη της Alpha Bank στους δείκτες του MSCI θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την αλλαγή της τάσης στην αγορά και την απομάκρυνση από τη στήριξη – διακεκαυμένη ζώνη των 850 μονάδων όπου βρέθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

Να σημειωθεί ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.

Από εκεί και πέρα, με την είσοδο των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, ύψους 800 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση αναμένεται να σκαρφαλώσει από το σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ όπου βρέθηκε χθες, στα 2,4 δισ. ευρώ. Εκεί, θα πρέπει να μετρηθεί η συμμετοχή που έχουν το ΤΧΣ, το fund του John Paulson και της Schroders, τα οποία αθροίζονται κοντά στο 20%.

Με αυτά τα δεδομένα, η μετοχή φαίνεται ότι ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 2 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση.

Αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί το οτιδήποτε, το γεγονός ότι οι τράπεζες επιστρέφουν μία – μία μετά την έξοδό τους, λόγω πανδημίας, από τον MSCI τον Μάιο του 2020, βάζει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εκ νέου στα ραντάρ των ξένων με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές εισροές κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι την αρχή έκανε, στην αξιολόγηση του Μαΐου, η Eurobank.

Διαβάστε ακόμη:

Στον MSCI η Alpha Bank

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ – Στα 703,79 εκατ. ευρώ το ολοσχερώς καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο

Βασίλης Ψάλτης: Η Alpha Bank πρωταγωνίστρια στον εκσυγχρονισμό του Τραπεζικού Συστήματος – MononewsTV

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση