ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να καθοριστεί ο “οδικός χάρτης” για την απάλειψη των τεραστίων ελλειμμάτων και της διόγκωσης του χρέους που έχει καταγραφεί λόγω της πανδημίας.
Η Ελλάδα τη διετία 2020-21 αναμένεται να έχει έλλειμμα που ξεπερνά τα 35 δις ευρώ, καθώς απαιτήθηκε η εκταμίευση έκτακτων μέτρων στήριξης που άγγιξαν τα 40 δις ευρώ το χρέος να υπερβαίνει κατά πολύ το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η Κομισιόν φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα από τον νέο κύμα της πανδημίας προ είναι προ των πυλών, με βάση τη μετάλλαξη Δέλτα. Πήγες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζουν πως σε περίπτωση που μια χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε lockdown και θα πρέπει να εκταμιεύσει νέες ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα πρέπει να λάβει δάνειο από τον ESM, το οποίο όμως, συνοδεύεται από σκληρούς όρους.
Υπενθυμίζεται πως πάρα το γεγονός ότι ο ESM διαφήμιζε το δανεισμό του Ταμείου, κανένα κράτος – μέλος δεν προχώρησε στην αίτηση για λήψη του δανείου.
Στο “κάδρο” η Ιταλία
Πέραν της Ελλάδας, σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκεται και η Ιταλία, το χρέος της οποίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 135% του 2019, στο τέλος του 2021 θα αγγίξει το 160% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, το 2020 έκλεισε με ένα έλλειμμα της τάξεως του 9,5%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2021 αναμένεται στο 11,8% του ΑΕΠ έναντι του 8,8% που αναμενόταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης Ντραγκι.
Διαβάστε επίσης:
Άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας
Καταργείται η υποχρέωση υποβολής για την Υπερεργασία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ;
Τηλεργασία: Υποχρεωτική μέχρι τις 12 Ιουλίου σε ποσοστό 20% στον ιδιωτικό τομέα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ