Νέα ομολογιακά, με τις πληροφορίες να θέλουν τη ΔΕΗ να αντλεί από τις αγορές άλλα 300 εκατ. ευρώ, με την έκδοση επταετούς ομολόγου και την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην «λειψυδρία» κεφαλαίων στο Χ.Α.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ, όταν πριν από ένα μήνα είχε ανέβει πίστα άνω των 90 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές φαίνεται ότι συνεχίζουν να κρατούν μικρό καλάθι κάτι που γίνεται περισσότερο έντονο, λόγω εποχικότητας, δηλαδή λόγω θέρους και της παρεπόμενης ραστώνης.

Το ενδιαφέρον πάντως, αναμένεται να μονοπωλήσουν γεγονότα, όπως η ανακήρυξη προτιμητέου αναδόχου στην Εγνατία οδό, η πώληση της ΔΕΠΑ και η παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού (7 & 15 Ιουλίου) και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. Αυτά, αναμένεται να κυριαρχήσουν ως γεγονότα στο επιχειρηματικό προσκήνιο.

Χρηματιστηριακά φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων από εισηγμένες εταιρίες, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά και την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Η γεμάτη ατζέντα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αγοράς πριν την έναρξη των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου τα οποία είναι καταδικασμένα να είναι καλύτερα από πέρυσι λόγω της εξαιρετικά αδύναμης βάσης σύγκρισης.

Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο προς την τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs.

Για να φθάσουμε, επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή, σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε να συγχωνευτεί η Eurobank με την Grivalia, να θυσιαστούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δις ευρώ σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα. Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις τράπεζες, είχαν ωστόσο το τίμημα τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την Αγορά η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό.

Η εποχικότητα των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων στις οποίες το ΧΑ έχει μια μακρά παράδοση καθώς και η ανησυχία στον Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού έχουν βαρύνει το κλίμα. Ακολούθως, η Αγορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των ξένων αγορών με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων να έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.