Να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία ζήτησε για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται ότι το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη με τη συμμετοχή των διοικήσεων των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ρυθμίστηκαν 250.000 δάνεια επιχειρήσεων και εφαρμόστηκε το μέτρο αναστολής πληρωμής δανείων ύψους 22 δις ευρώ. Παράλληλα, χορηγήθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ και των υπολοίπων εγγυοδοτικών μηχανισμών 35.000 δάνεια, που στην πλειοψηφία τους δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε μάλιστα τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία:οι καταθέσεις των νοικοκυριών μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 12 δις ευρώ, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχει αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν 44 δις ευρώ.

Στην πράξη, ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και χορήγηση δανείων στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Χωρίς να το αναφέρει, παραμένει το καμπανάκι που έχει χτυπήσει εδώ και καιρό η ΕΚΤ για μπαράζ πτωχεύσεων εταιρειών όταν ολοκληρωθούν οι έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, που στη χώρα μας έχουν αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει και την πιστωτική επέκταση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και έκανε ειδική αναφορά στο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και στη χρονική επέκταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», για την οποία οι σχετικές διατάξεις κατατέθηκαν χθες προς ψήφιση στη Βουλή. Επιπλέον, τόνισε ότι 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και γι’ αυτό η πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον φθηνό δανεισμό των τραπεζών, έχει μειώσει τον όγκο των “κόκκινων” δανείων και έχει βελτιώσει το ενεργητικό των τραπεζών. Το τραπεζικό σύστημα “έβαλε πλάτη” στην κρίση και προχώρησε στη ρύθμιση 250.000 δανείων και σε άλλες τόσες αναστολές πληρωμής δανείων. Δόθηκαν περίπου 35.000 δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικού μηχανισμού, με το 80% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, να δοθούν πολύ περισσότεροι πόροι από το τραπεζικό σύστημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να αξιολογηθεί πάλι το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχονται πολύ περισσότεροι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως είπε, «σε 15 μέρες από σήμερα θα συζητηθούν οι προτάσεις μας για τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος». Στις συζητήσεις θα τεθούν θέματα όπως ο όγκος των χορηγήσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και κίνητρα για τον σκοπό αυτό, επαναξιολόγηση του κόστους δανεισμού, αλλά και ο τρόπος που το τραπεζικό σύστημα θα απορροφήσει τα 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει αμετάβλητο προς το παρόν το στόχο για τη φετινή ανάπτυξη, στο 3,6%.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου. Έως τότε θα υπάρχει και μια πρώτη εικόνα για την πορεία του φετινού τουρισμού.

Ο ίδιος ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρει σημαντικά στη φετινή ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, από το 3,6% της πρόβλεψης, τα κονδύλια του Ταμείου θα δώσουν στο ΑΕΠ μια ώθηση της τάξεως του 1,2%

“Για φέτος, προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 3,6%. Παρά το γεγονός ότι εκτιμήσεις πολλών διεθνών και εγχώριων οργανισμών προβλέπουν υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης, εμείς στην Ελληνική Κυβέρνηση παραμένουμε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, ωστόσο δεν αναθεωρούμε τους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες αβεβαιότητας που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Τον Σεπτέμβριο εύχομαι να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τους στόχους μας”,τονισε χαρακτηριστικά;

Η ισχυρή ανάκαμψη για το 2021 και η βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022 στηρίζονται, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στη στήριξη της κοινωνίας που πλήττεται.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης φτάνει τα 41 δισ. την περίοδο 2020-2022, με τους πόρους αυτούς να έχουν αντληθεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, από ευρωπαϊκά προγράμματα, από δόσεις που εκταμιεύθηκαν – χάρη στην επιτυχή ολοκλήρωση πέντε αξιολογήσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας –, καθώς και από ομόλογα εκδοθέντα με ιδιωτική τοποθέτηση.

Οι εισροές πόρων στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, την τελευταία διετία, ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ όσο και το κόστος των μέτρων στήριξης της κοινωνίας την ίδια περίοδο.

«Βεβαίως η μετάλλαξη Δ του κορονοϊού μάς ανησυχεί, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει στη διάθεσή του πολλά εναλλακτικά σενάρια και δεν βιάζεται να επικαιροποιήσει τους στόχους του», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Χρήστος Σταϊκούρας: Στόχος η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη

Πάγιες δαπάνες: Οι κόφτες και τα ποσά της επιδότησης

Χρήστος Σταϊκούρας: Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση