ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε άνεση και χωρίς κανένα πρόβλημα οι ελληνικές τράπεζες περνούν τη δοκιμασία της άσκησης.
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η τελευταία διαδικασία ερωτήσεων απαντήσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μαζί με τις 4 ελληνικές συστημικές, θα στρεσαριστούν στα ακραία σενάρια.
Υπενθυμίζεται πως τα tests διενεργούνται με στοιχεία του τέλους του 2020 ενώ τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών έχουν ασφαλώς πολύ βελτιωθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Άλλωστε οι τράπεζες είτε έτρεξαν αυξήσεις κεφαλαίου είτε προχώρησαν σε ομολογιακές εκδόσεις.
Τα «συν» και τα «πλην» των τραπεζών
Τα αδύναμα σημεία των τραπεζών παραμένουν τα υψηλά NPEs καθώς η στατικότητα του test λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία των «κόκκινων» δανείων στο τέλος του περασμένου έτους.
Τα δυνατά σημεία του test είναι οι καλές προμήθειες και τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία.
Με κριτήριο βάσης το όριο του 5% στην κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο και οι 4 ελληνικές τράπεζες το περνούν χωρίς να απαιτούνται συμπληρωματικές κεφαλαιακές ενέργειες.
Οι τράπεζες προχώρησαν στη δεύτερη υποβολή στοιχείων νωρίς τον Μάιο, ενώ ακολούθησε για δεύτερη φορά η διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων ενώ τελικά στοιχεία για να τρέξει το test υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα για όλες τις τράπεζες.
Με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και οι 4 συστημικές
Οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν σαφώς ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία. Η Εθνική Τράπεζα με έκτακτα κέρδη 2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ και η Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia που οδήγησε σε άνοδο κατά 930 εκατ. ευρώ τα κεφάλαιά της.
Η αλήθεια είναι πως το αρνητικό σενάριο της άσκησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι ξεπερασμένο σε όλες του τις ακραίες εκδοχές. Κυρίως δηλαδή σε ό,τι αφορά την ύφεση αλλά και σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα.
Ας σημειωθεί πως το επόμενο stress test που θα πραγματοποιηθεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αλλάξει μορφή σε σχέση με το τρέχον.
Αλλαγές στο επόμενο test – Κυρίαρχος ο κίνδυνος κλίματος
Oι αλλαγές θα βοηθήσουν το σωστότερο εντοπισμό των κινδύνων και προγραμματίζεται να ενσωματωθούν το νωρίτερο στα tests του 2023.
Η ΕΒΑ (ΕΑΤ) ενσωματώνει στις ασκήσεις της και τον κίνδυνο του κλίματος. Το θέμα αυτό αγγίζει τις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται σχετικά πίσω σε ενέργειες και πρέπει να επιταχύνουν.
Υπενθυμίζεται πως το ξέσπασμα της COVID-19, η ΕΑΤ αποφάσισε να αναβάλει τα stress tests για το 2021 σε όλη την ΕΕ ως μέτρο για την ανακούφιση του άμεσου λειτουργικού βάρους για τις τράπεζες σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Τα θέματα αυτά είναι πιο σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο δομικό τρόπο.
Η άσκηση του 2021 θα υποστηρίξει το έργο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για την Ενιαία Στρατηγική Εποπτική.
Προτεραιότητα όσον αφορά την βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων παρέχοντας ακριβείς ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης
EBA: Προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ικανοποιητικότερα στοιχεία για την Ελλάδα
Eurobank: Απαλλαγμένη από τα «κόκκινα» δάνεια επεκτείνεται στο εξωτερικό
Όλο το παρασκήνιο της σύσκεψης Σταϊκούρα – τραπεζών για τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ