ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που μπορεί να απειλήσουν την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά και τους στόχους της ανάπτυξης.
Το οικονομικό επιτελείο διαψεύδει κάθε σενάριο για την επιβολή ενός νέου lockdown, λόγω των μεταλλάξεων, επισημαίνοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή ήταν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020.
Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δεν περιέχει ένα ξεκάθαρο δυσμενές σενάριο σε περίπτωση που επιβληθεί ένα νέο lockdown στην οικονομία. Ωστόσο, περιέχει την πρόβλεψη για απώλειες στο ΑΕΠ, με βάση τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί.
Συγκεκριμένα, το σενάριο που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ του έτους 2021 κατά 1%, αλλά αμετάβλητους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη. Παρά το αρνητικό ενδεχόμενο, το πραγματικό ΑΕΠ στο τέλος του έτους 2022 υπερβαίνει οριακά το επίπεδο του έτους 2019.
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται τη διαμόρφωση των ισοζυγίων της Γενικής Κυβέρνησης σε επίπεδο σταθερά χαμηλότερο ανά έτος κατά 0,5% του ΑΕΠ, καθώς επίσης και μια αρχική αύξηση στο ποσοστό χρέους κατά 2,1% του ΑΕΠ η οποία όμως επηρεάζει και τα επόμενα έτη.
Κατά συνέπεια, σε αυτό το σενάριο, το ποσοστό αναφοράς για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης παραμένει πάνω από το 3% του ΑΕΠ το 2022, σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο επιτυγχάνεται από το 2024, ενώ το διαρθρωτικό ισοζύγιο κινείται σε θετικό έδαφος ήδη από το 2023.