Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε τα παιδιά και θα βγούμε στις παραλίες τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει κάθετα επάνω μας, με άλλα λόγια, τις ώρες του μεσημεριού.

“Υπό αυτές, τις πολύ ζεστές συνθήκες, είναι προτιμότερο να μείνουμε σε σκιερό χώρο”, λέει η παιδίατρος κ. Άννα Παρδάλη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας από τους γονείς να προσέξουν ιδιαίτερα τον χρόνο που τα παιδιά περνούν εκτεθειμένα στον ήλιο.

“Βλέπουμε συχνά εικόνες υπέρμετρα ηλιοκαμένων παιδιών, τα οποία εκτίθενται έξω σε ώρες ακατάλληλες και χωρίς κανένα ίχνος ηλιοπραστασίας, με την οικογένειά τους βέβαια να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Οι γονείς, ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν, ότι αν η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη για τους ενήλικες, για τα παιδιά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού αυτά δέχονται πολλαπλάσιες ποσότητες ακτινοβολίας που οδηγεί σε πρόκληση μελανωμάτων, από τις χειρότερες μορφές καρκίνων δηλαδή.”

Ο κίνδυνος της διαλείπουσας έκθεσης στον ήλιο

Όπως εξηγεί η κ. Παρδάλη, μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο, δηλαδή η απότομη και πολύωρη έκθεση έπειτα από μεγάλο διάστημα που τα παιδιά βρίσκονταν σε κλειστούς χώρους. Οι δε βλάβες που αυτή προκαλεί, δεν έχουν να κάνουν μόνο το δέρμα τους, αλλά και με τα μάτια τους και συγκεκριμένα με τον αμφιβληστροειδή, αν τα παιδιά δεν φορούν γυαλιά ηλίου.

Η βιταμίνη D

“Είναι λανθασμένη αντίληψη που έχουμε ότι τα παιδιά είναι καλό να μένουν πολύ στον ήλιο, γιατί έτσι αυξάνεται η βιταμίνη D στον οργανισμό και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους. Για την δημιουργία βιταμίνης D αρκούν 10 λεπτά την ημέρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

Διαβάστε ακόμη:

Νέο κεφάλαιο για τις Κλινικές Μελέτες: Στην Θεσσαλονίκη η πρώτη Μονάδα στη χώρα

Θερμοπληξία: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς προλαμβάνεται

Εμβόλια: Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει τη χρηματοδότηση στα 20 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση