ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί πολλές φορές η έκθεση σε τόση ζέστη προκαλεί παθολογικές καταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση, ακόμη και σε θάνατο.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος “σπάσει” το κοντέρ, ξεπερνώντας τα ανεκτά όρια του ανθρώπινου οργανισμού; Πόσο πιθανή είναι η θερμοπληξία;
Πολύ πιθανή. Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε σημασία στα συμπτώματα.
Η θερμοπληξία εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 βαθμούς Κελσίου), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (δεν ιδρώνουμε πια) ξηρή και πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού, δυσκολία στην άρθρωση, παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Τα αρχικά συμπτώματα, που “δείχνουν” θερμοπληξία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.
Άμεση αντιμετώπιση
Πιο επιρρεπείς στις δυσμενείς επιπτώσεις του καύσωνα είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυοι και όσοι ταλαιπωρούνται από κάποιο χρόνιο νόσημα. Φυσικά δεν αποκλείεται να πάθουν θερμοπληξία και άνθρωποι νέας ή μέσης ηλικίας, που είναι υγιείς.
Επιπλέον, όσοι βρίσκονται σε θεραπεία, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν με τον γιατρό τους, καθώς, σε συνθήκες καύσωνα, συχνά απαιτείται τροποποίηση στη δοσολογία των φαρμάκων και εξατομικευμένες συστάσεις.
Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιο άτομο εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα και φοβόμαστε για θερμοπληξία;
Ιδανικά πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο. Αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να το βοηθήσουμε να ρίξει θερμοκρασία. Πώς;
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr
Διαβάστε ακόμη:
Καμίνι ο Καναδάς – Δεκάδες νεκροί εξαιτίας του καύσωνα
Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με καύσωνα και αφρικανική σκόνη
Νέο κύμα καύσωνα: Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση