ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε πως συμμετέχει στη συζήτηση ως «πολύ περήφανος Έλληνας», τόνισε πως πάντα πίστευε πως η χώρα έχει τη δυναμική να ευημερήσει. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να στηριχθούν οι νέοι, ανέφερε.
Μιλώντας ειδικότερα για την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως ήξεραν πως η επιλογή της πόλης (από την οποία κατάγεται ο ίδιος) θα δημιουργούσε εντυπώσεις, ωστόσο δεν ήταν πρόθεση της εταιρεία να κάνει κάποιο δώρο σε αυτή. Όπως ανέφερε, η Θεσσαλονίκη κέρδισε «με το σπαθί της» την επένδυση, καθώς έχει μια τεράστια δεξαμενή ικανών ανθρώπων με μια διαφορετική αντίληψη. «Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι», ανέφερε.
«Λάβαμε περίπου 10.000 βιογραφικά, προσβάλαμε περίπου 400 άτομα. Το 15% εξ αυτών ήταν Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα», ανέφερε.
«Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που κυρίως θα αναπτύξουμε τεχνολογίες αιχμής», τόνισε ο Άλμερτ Μπουρλά, ωστόσο πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων. «Όταν για δεκαετίες το πρότυπο ήταν μία θέση στο δημόσιο ή σε μία κρατικοποιημένη τράπεζα, αυτό δεν δημιούργησε προϋποθέσεις στους ανθρώπους να τολμήσουν», εξήγησε.
«Οι επενδυτές έχουν ευχέρεια επιλογής, έχεις έτσι ολιστικό τρόπο για το πού θα κάνεις την επένδυσή σου. Η υλικοτεχνική υποδομή, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το μετρό για να έρχονται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, το οικονομικό καθεστώς (φορολογικά κίνητρα, απαλλαγές) το εργασιακό καθεστώς. Αν πιστεύεις το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεσαι, αν πιστεύεις ότι η επένδυση σου θα είναι καλοδεχούμενη από το πολιτικό σύστημα της χώρας», ανέφερε ο κ. Μπουρλά.
Ο κ. Μπουρλά επεσήμανε τις δυνατότητες της Ελλάδας, λέγοντας για παράδειγμα πως στην χώρα μας λαμβάνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ευκολότερα από ότι το έλαβε ο ίδιος στις ΗΠΑ. «Ήταν πολύ – πολύ καλύτερος ο τρόπος που οργανώθηκε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα από ό,τι στην Αμερική» είπε.
Ο επικεφαλής της Pfizer εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας πως «θα υπάρξουν αλλαγές και θα πρέπει να προσαρμοστούμε, οι ευκαιρίες θα υπερκεράσουν τα προβλήματα».
Τόνισε επίσης πως έχω μεγάλες προσδοκίες για την ψηφιακή επανάσταση στη βιολογία. «Είμαστε μπροστά σε μία επιστημονική αναγέννηση» ανέφερε, ενώ τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη το ψηφιακό κέντρο που δημιουργεί η Pfizer θα επικεντρωθεί στην έρευνα της βιολογίας μέσω τεχνολογίας. «Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τις περισσότερες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Το 75% των διαδικασιών στη Pfizer είναι ήδη αυτοματοποιημένο και έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε το 95%.»
«Το μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Το χρειάζεται η δημόσια διοίκηση και οι επενδυτές», πρόσθεσε.
Τέλος έκανε λόγο για μια «χρυσή ευκαιρία» της Ελλάδας να αφήσει πίσω της τα προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας και απηύθυνε μήνυμα προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, καλώντας τους να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι ίδιοι. Όπως μάλιστα παρατήρησε, μερικές φορές δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι χρειάζεται στο τι θα κάνει η κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Θέλουμε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Αναβάλλεται επ’ αόριστον η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
- Καραμανλής: Η διαφορετική ανάγνωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα
- Πούτιν: Αναγκαίο να ξεκινήσουμε μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- Πυροσβεστική: Προσοχή σε απόπειρες εξαπάτησης για οικονομικές συναλλαγές