• Top Stories

    Κι όμως! Το πραγματικό ταίρι του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας

    • Λώρη Κέζα
    Γιάννης Στουρνάρας - Αλέξης Τσίπρας

    Γιάννης Στουρνάρας – Αλέξης Τσίπρας


    Καλά τα λέει ο νέος υπουργός Οικονομίας, ότι δεν κομίζει τίποτα καινούργιο, ότι δεν θα μεταφέρει στην πράξη όσα έλεγε στη θεωρία. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε προτείνει παράλληλο νόμισμα, το γνωστό και ως τζούρο (geuro, πληθυντικός τζούρα). Με αυτό υποτίθεται θα πληρώνονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με αυτό θα γίνονταν οι εσωτερικές συναλλαγές. Θα ήταν κάτι σαν ανταλλακτική μονάδα τύπου bitcoin, σε χάρτινη μορφή. Το ευρώ θα παρέμενε στην αγορά για την αποπληρωμή του χρέους.

    Ο Παπαδημητρίου μόλις ανέλαβε καθήκοντα υπουργού απέσυρε την πρόταση για μαλακό και σκληρό νόμισμα. «Είναι διαφορετικό πράγμα να μιλάς ως ακαδημαϊκός οπότε μπορεί να είσαι και ανεύθυνος και διαφορετικό να μιλάς ως πολιτικός». Καλά τα λέει αφού θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ένσταση: δεν είναι το πρόγραμμα του Τσίπρα, είναι το πρόγραμμα του των Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά. Κατά προσέγγιση, δηλαδή είναι το πρόγραμμα των προκατόχων του σε χειρότερη εκδοχή. Οι βασικές αρχές παραμένουν ίδιες και οδηγούν από την ύφεση σε μεγαλύτερη ύφεση.

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ο πρωθυπουργός προτίμησε ένα νέο πρόσωπο και δεν πήγε στα σίγουρα. Τον Γιάννη Στουρνάρα έπρεπε να τοποθετήσει στο υπουργείο, με σύμβουλο τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει οπότε για λόγους ψυχολογίας, καλό θα ήταν να πηγαίνει στην Εσπερία ένα οικείο πρόσωπο. Φανταστείτε τον εκνευρισμό των δανειστών, να βλέπουν κάθε τρεις και λίγο άλλο επιτελείο. Ανέχτηκαν τον Βενιζέλο που πήγαινε σε συνομιλίες με τα χέρια στις τσέπες, χωρίς ντοσιέ, χωρίς έγγραφα. Ανέχτηκαν τον Βαρουφάκη που ηχογραφούσε στα κρυφά τις στιχομυθίες και έλεγε διάφορα ευφάνταστα, εκτός πλαισίου. Ο Στουρνάρας ήταν ο καλύτερος σε αυτόν τον ρόλο. Τεχνοκράτης έτοιμος να υλοποιήσει τις επιθυμίες των δανειστών, έτοιμος να κάνει ένα καλό φινίρισμα στις συμφωνίες.

    Η αλλαγή προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο δεν πείθει κανέναν. Ο ανασχηματισμός δεν αλλάζει τίποτα στις πολιτικές των μνημονίων. Οι δανειστές βαράνε το νταούλι και ο πρωθυπουργός χορεύει. Αν χόρευε με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα ήταν πιο άμεσο το αποτέλεσμα, θα γλιτώναμε χρόνο. Μην κοιτάτε που ο ένας επιτίθεται στον άλλο, τάχα μου γίνεται έλεγχος στα φορολογικά του ενός, τάχα μου ασκείται κριτική στον άλλο. Οι δυο τους ταιριάζουν και θα συνεργάζονταν περίφημα. Υπάρχει πολιτική συνάφεια.

    Θα ήταν λοιπόν υπέροχο αν ο Αλέξης Τσίπρας έβγαινε από το Μαξίμου και κατεβαίνοντας στα σκαλοπάτια παρουσίαζε τον Στουρνάρα με το νεύμα του Αντρέα, τύπου «επιστρέφω με το αεροπλάνο από το Χέρφιλντ». Ο Γιάννης είναι το ταίρι του Αλέξη, κι ας μην το παραδέχονται ούτε οι ίδιοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έφη Αχτσιόγλου: Δεν είναι ούτε αμόρφωτη κομμώτρια, ούτε απατεώνας με αδικαιολόγητο πλούτο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα κάνει το αφεντικό της Coca Cola απέναντι στον Ιβάν για την Σουρωτή;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 90% πιθανότητες (και ράλι των μετοχών στην Wall Street)



    ΣΧΟΛΙΑ