ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 903,34 μονάδες με πτώση 0,49%.
Η σημερινή πτώση οφείλεται τόσο στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank όσο βεβαίως και στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς το στέλεχος Δέλτα προβλέπεται να δώσει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τις 25 Αυγούστου κι έπειτα αν δεν χτιστεί ικανό τείχος ανοσίας.
Και όχι μόνο αυτό. Ο τουρισμός δεν φαίνεται να εξελίσσεται όπως θα ήθελαν οι παράγοντες του κλάδου και βεβαίως η κυβέρνηση, όσο μένουν κλειστές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ρωσίας (με περιορισμούς από τις 30/6), αποτελώντας θρυαλλίδα για τα προσδοκώμενα έσοδα και την επανεκκίνηση της οικονομίας φέτος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 4,2%. Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα της εγχώριας ζήτησης που είχε περιοριστεί, της έναρξης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της αναμενόμενης αύξησης των τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2020. Το 2022 και το 2023 ο ρυθμός μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 5,3% και 3,9% αντίστοιχα.
Tην ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αύξηση κεφαλαίου της Alpha. Το Δ.Σ. της Alpha Services & Holdings έχει ορίσει, ως ανώτατη τιμή, το 1,2 ευρώ, στην οποία εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι μετάσχουν στη δημόσια προσφορά. Η ίδια ανώτατη τιμή ισχύει και για την ιδιωτική τοποθέτηση (σ.σ. ξένο βιβλίο). Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης συνδυασμένης προσφοράς έγκειται, όπως όλα δείχνουν, στον μη ορισμό χαμηλής τιμής και επομένως εύρους, για την ιδιωτική τοποθέτηση.
Δηλαδή, οι νυν μέτοχοι και νέοι επενδυτές μπορούν, θεωρητικά, να εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών σε οποιαδήποτε τιμή, μεταξύ του 0,30 ευρώ (σ.σ. ονομαστική αξία) και του 1,2 ευρώ. Η μετοχή αν και ξεκίνησε ανοδικά προς το 1,13 ευρώ, έκλεισε με απώλειες 1,2%, στο 1,108 ευρώ με 3,4 εκατ. τεμάχια.
Στα καλά νέα της ημέρας, η συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές στην οποία κατέληξε η Intralot, ρυθμίζοντας το θέμα του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο, έχοντας όπως φαίνεται εξασφαλίσει το “ναι” από το 90%. Ωστόσο, το χαρτί έκλεισε με πτώση πάνω από 14%, στα 0,23 ευρώ. Ισχυρές ήταν οι απώλειες και για τα υπόλοιπα χαρτιά του ομίλου, με την Ιντρακάτ να καταγράφει πτώση πάνω από 5% και την Ιντρακόμ πάνω από 3%.
Πτώση 3,7% για την ΕΥΑΘ, λόγω αποκοπής μερίσματος.
Πάνω από 2% η πτώση για τη Lamda, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό και την κίνηση της μετοχής στα υψηλά των 7,98 ευρώ.
Πτώση 2,85% για τον Μυτιληναίο, με το χαρτί να έχει γράψει το τελευταίο διάστημα ισχυρή αντίδραση αγγίζοντας πια ιστορικά επίπεδα ανόδου. Η μετοχή υποχώρησε στα 15,35 ευρώ.
Νέες απώλειες πάνω από 3% για τον Φουρλή, στα 4,40 ευρώ και 1,87% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι κάποιες μεγάλες τουριστικές αγορές για τη χώρα μας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Γερμανία μένουν «κλειστές», λόγω καλπασμού του στελέχους Δέλτα, πίεσαν την Aegean, που έγραψε πτώση πάνω από 6%.
Αρνητικό πρόσημο, εκτός από την Alpha Bank, είδαν ακόμα η ΕΤΕ, με απώλειες πάνω από 1%, η Eurobank και η Πειραιώς, αλλά με πτώση κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα.
Θετικό πρόσημο από Ελλάκτωρ και Reds.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Στο 5,3% ο πήχης της ανάπτυξης το 2022 – Τι ελπίζει και τι φοβάται η Κεντρική Τράπεζα
Κρυπτονομίσματα: Μετά τον χρυσό, οι Ινδοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην αγορά cryptο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ