ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όρθιος μπροστά σε μία τοιχογραφία ο Σπύρος Βασιλείου βάζει, το 1965, τις τελευταίες πινελιές και στο κέντρο της παράστασης _ μια Ανάσταση όπως φαίνεται_ φως λευκό και δυνατό δίνει έμφαση στα πρόσωπα, που μοιάζουν έτσι προνομιούχα.
Ένας καλλιτέχνης φωτογράφος απαθανατίζει με τον φακό του το αντιφέγγισμα από τις καμινάδες της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Κερατσίνι για μια φωτογραφία, που θέλει να αναγάγει ένα εργοστάσιο σε έργο τέχνης.
Και μια κυρία, καθισμένη στο σαλόνι της απολαμβάνει προπολεμικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής με το ηλεκτρικό φως.
Πρόκειται για ελάχιστες αναφορές από το πλήθος όσων βρίσκονται στο αρχείο της ΔΕΗ, έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, αφίσες, διαφημιστικές παραγγελίες, ενημερωτικά έντυπα, οτιδήποτε καλλιτεχνικό μπορεί να σχετίζεται με την εταιρεία.
Ένα σύνολο πολύτιμο για την προσέγγιση της ενεργειακής ιστορίας της χώρας με άλλο μάτι, που βρίσκει τη συνέχειά της στην πρόσκληση της ΔΕΗ προς καλλιτέχνες σε έναν «ανοιχτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας», όπως αναφέρεται.
Με μία προϋπόθεση: Η έμπνευση να αντλείται από το σήμα, τα γραφιστικά στοιχεία εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο. Άλλωστε, να σημειωθεί, η ΔΕΗ είναι δεμένη με την ιστορία του τεχνολογικού και πολιτιστικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.
Ο διαγωνισμός άρχισε ήδη, από τις 22 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Απευθύνεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία της ΔΕΗ και να συμβάλουν στη νέα της εικόνα και εποχή. Σύμφωνα με την πρόσκληση έτσι, επιζητείται η δημιουργία έργων τέχνης. που θα εμπεριέχουν στη θεματική ή και στην υλική τους υπόσταση αναφορές σ΄αυτήν την πορεία. Για το σκοπό αυτό οι δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορία της μέσα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό. Θα γνωρίσουν με τον τρόπο αυτό την διαδρομή της ΔΕΗ μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που διατηρεί στο ιστορικό αρχείο της, τις εικόνες των εικαστικών έργων, που έχει στην ιδιοκτησία της, των διαφημίσεών της, αλλά και των ανενεργών εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων της, τα οποία σήμερα αποτελούν μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς.
Την επταμελή κριτική επιτροπή αποτελούν γνωστοί επαγγελματίες του χώρου των τεχνών και συγκεκριμένα οι εικαστικοί Νίκος Ναυρίδης και Ηλίας Παπαηλιάκης, η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, η ιστορικός –βιομηχανική αρχαιολόγος Μαρία Μαυροειδή, ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και ο γραφίστας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Μαζί με εκπροσώπους της ΔΕΗ η επιτροπή θα αξιολογήσει τα έργα με βάση εικαστικά κριτήρια, δηλαδή την δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την έκφραση των αξιών της ΔΕΗ.
Από το σύνολο των έργων που θα κατατεθούν πρόκειται να αναδειχθούν πέντε νικητές, οι οποίοι θα μοιραστούν το ποσό των 20.000 ευρώ (πρώτο βραβείο 8.000 ευρώ). Τα καλύτερα έργα του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2021-22 ενώ θα περιληφθούν και σε κατάλογο.
Να σημειωθεί, ότι οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στην σελίδα https://art.dei.gr μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, να ενημερωθούν για τους όρους και τις διαδικασίες, να γνωρίσουν τα μέλη της επιτροπής και να κατεβάσουν αρχειακό υλικό.