Tο κεντρικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας δεν είναι άλλο από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.

Η αγορά εδώ και δύο εβδομάδες έχει εστιασμένη την προσοχή της στην συγκεκριμένη τραπεζική κίνηση και για το λόγο αυτό οι συναλλαγές έχουν πέσει σχεδόν στο μισό σε σχέση με τον Μάιο, στα 40 – 50 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές, σύμφωνα με την αγορά, ότι οι επενδυτές διατηρούν ρευστότητα για να συμμετάσχουν σε μία κίνηση, που δεν παραπέμπει σε ανακεφαλαιοποίηση και αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο καθώς κλείνει εκκρεμότητες ετών μειώνοντας παράλληλα αισθητά πλέον το ρίσκο των συστημικών τραπεζών.

Η παράμετρος αυτή είναι βασική, σχολιάζει η Beta Χρηματιστηριακή, για την αλλαγή στόχευσης των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν αυτή την περίοδο σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές καθώς η ως τώρα παρουσία τους ήταν περισσότερο ευκαιριακή.

Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον αρνητικές ή οριακές αποδόσεις οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν τον βασικό εκπρόσωπο των ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, ένα στόρι υπεραπόδοσης σε ένταση και διάρκεια έναντι άλλων ώριμων Ευρωπαϊκών Οικονομιών.

Το ρίσκο πλέον μεταφέρεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων και την δημιουργία αξίας ενώ η απόκλιση από τις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών μέσων όρων (0,68x έναντι 0,48x) υποδηλώνει ένα θεωρητικό δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Μετρό, Ε-65, Ελληνικό

Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία εβδομάδα «βομβαρδίστηκε» στην κυριολεξία από ειδήσεις που αφορούσαν στην εκκίνηση εμβληματικών για την οικονομία έργων, τα οποία καλούνται να τρέξουν εισηγμένες, όπως η Άβαξ τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ τον βόρειο άξονα του Ε-65, η Lamda το Ελληνικό.

Ειδικά για το τελευταίο, το κλίμα έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τελετή υπογραφής την Παρασκευή: «Δύο ήταν οι επίμονες ερωτήσεις των ξένων επενδυτών: η πρώτη και η πιο συχνή «τι θα γίνει με το Ελληνικό;» γιατί πολλοί είχαν πάψει να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, και η δεύτερη «τι θα γίνει με τον Ελληνικό Χρυσό;»

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, τεχνικά, επιστροφή στην βάση των 900 μονάδων συνοδεύτηκε από σβήσιμο των τζίρων και των διακυμάνσεων. Όλη η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρος 12 μονάδων, υπήρξαν δε και συνεδριάσεις απόλυτα οριακές και ισορροπημένες ως προ το κλείσιμο των τιμών και το ισοζύγιο των κερδισμένων/χαμένων.

Παρά την υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει αναιρεθεί καθώς οι δύο κινητοί μέσοι όροι εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα (899 μονάδες) έχοντας συγκλίνει ακολουθώντας μια οριζόντια κίνηση.

Το ίδιο ισχύει και με τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο μέσον των θεωρητικών τιμών τους υποδηλώνοντας ουδετερότητα πηγαίνοντας σε οριζόντια κίνηση.

Επίσης, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, ο μόνος τεχνικός δείκτης που έχει μεταβάλει άποψη είναι ο MACD ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη σε θέση πώλησης, μια ένδειξη ωστόσο πολύ εύθραυστη αφού το σήμα ενεργοποιήθηκε πρακτικά από την αδρανή εικόνα της Αγοράς.

Συμπερασματικά, τονίζεται στην ανάλυση, βρισκόμαστε στο τέλειο σημείο ισορροπίας όπου οι δυνάμεις της Αγοράς είναι απρόθυμες να κινηθούν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση επομένως η πλάγια κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας, δεδομένου και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα από την ΑΜΚ της Alpha Bank.

Διαβάστε ακόμη:

Στις 13 Ιουλίου οι νέες μετοχές της Alpha Bank στο ταμπλό – Τα κυριότερα σημεία του ενημερωτικού δελτίου

Kυριάκος Mητσοτάκης για το Ελληνικό: Η σημερινή μέρα αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας στην υποστήριξη των επενδύσεων