Με μια ακόμη αναβάθμιση και την προαναγγελία της επόμενης, έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης της για ακόμη μια φορά η Standard and Poor’s στη ΔΕΗ και τη διοίκησή της.

Την θετική του αξιολόγησε ο οίκος αξιολόγησης στήριξε σε τρεις καταλύτες: την επιτυχία του μετασχηματισμού στην πράσινη ανάπτυξη, τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί, και την ευθυγράμμιση του ομίλου με τα κριτήρια ESG, και τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, που συνδέεται τόσο με την προσβασιμότητα σε κεφάλαια όσο και με τη μελλοντική του προοπτική.

Σημειώνεται ότι η Standard and Poor’s αναβάθμισε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ από «Β» σε «Β+» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και μιας ακόμη αναβάθμισης σε «ΒΒ+» σε περίπτωση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης εάν συνεχιστεί η σταθερή εφαρμογή του μετασχηματισμού της εταιρείας.

Η προηγούμενη φορά που ο ξένος οίκος αναβάθμισε τη ΔΕΗ ήταν το Νοέμβριο του 2020, κίνηση που μαζί με την αναβάθμιση από Fitch στο «Β» (Δεκ 2020), άνοιξαν το δρόμο στην επιχείρηση να βγει τον Μάρτιο στις αγορές.

Οι τρεις καταλύτες

  1. Ταχύτατη πρόοδο στον μετασχηματισμό της, πράσινη στροφή, εφαρμογή των πρώτων επενδύσεων της νέας εποχής: Το πρώτο και δυσκολότερο μέρος του μετασχηματισμού της εταιρείας έχει γίνει με την έναρξη της απολιγνιτοποίησης και της στροφής στις ΑΠΕ.  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Στάσση, η «πράσινη» στροφή του Ομίλου θα αποτελέσει ένα από τα κύρια εφαλτήρια της περαιτέρω ανάπτυξής του, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη χθεσινή αναβάθμιση.

Όπως αναφέρει ο ξένος οίκος το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτη τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων, λόγω του μετασχηματισμού στο μείγμα παραγωγής και της στροφής στις ΑΠΕ  και αναφέρει πως επωφελείται από την πράσινη στροφή της και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Σημειώνεται, ότι το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου σε έργα «πράσινης» παραγωγής ενέργειας υπερβαίνει συνολικά τα 7 GW.  Διαθέτει   άδειες Παραγωγής για φωτοβολταϊκά 2 GW σε περιοχές παλιών λιγνιτωρυχείων και εντός του έτους έχει λάβει Βεβαιώσεις Παραγωγού για επιπλέον φωτοβολταϊκά 634 MW, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πλωτές εγκαταστάσεις.

Επίσης έχει λάβει άδειες για σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, συνολικής ισχύος 1 GW και χωρητικότητας 3 GWh.

2. Πορεία μεγεθών- Ισχυρές προοπτικές για υψηλότερη κερδοφορία: Η εταιρεία που πετυχαίνει συνεχή βελτίωση ρευστότητας και εισπραξιμότητας, βάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα, και μέσα σε έξι μήνες βγήκε στις αγορές σηκώνοντας 775 εκατ ευρώ με επιτόκιο 3,9% και μεγάλη υπερκάλυψη από real time investors. Πέτυχε EBITDA ρεκόρ των €886 εκατ. το 2020, απόδοση που ο αμερικάνικος οίκος προβλέπει ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA.

Οι αναλυτές του οίκου κάνουν μνεία στα EBITDA ρεκόρ των 886 εκατ. ευρώ το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το €1 δις. το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA.

3. Τήρηση των ESG κριτηρίων και μείωση των εκπομπών CO2: Οι αναλυτές της Standard & Poor’s αναφέρουν στην έκθεση ότι έχουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα ανταποκριθεί στις προβλέψεις τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη και την καλή απόδοση των ESG κριτηρίων, όπως η μείωση των εκπομπών CO2, η στρατηγική, η υλοποίησή της και ο έλεγχος.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση