ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκείνο που πιστοποιείται μετά από 112 συνεδριάσεις που έχουν γίνει στον «ναό» του χρήματος, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, είναι το μεγάλο «ξεφάντωμα» των μικρών της αγοράς. Με τις μετοχές των εταιρειών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να οδηγούν το «άρμα» των υπεραξιών. Φτάνοντας μάλιστα μέχρι στιγμής να καταγράφουν σχεδόν τετραπλάσια κέρδη, συγκριτικά με αυτά που έχουν πετύχει τα βαρύτερης υπόστασης «χαρτιά»…
Αναμφίβολα η χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή της μικρούλας Λανακάμ. Εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εμπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, έτοιμων ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Έχοντας λάβει το όνομά της από το ιταλικό Λάνα (που σημαίνει μαλλί) με την προσθήκη και του Καμ ,το οποίο προέρχεται από το επώνυμο του ιδρυτή της Ηλία Καμσίζογλου.
Για την εισηγμένη, που ελέγχεται και διοικείται από την οικογένεια Κωνσταντίνου Δαμίγου, η περσινή χρονιά της πανδημίας έφερε κάμψη πωλήσεων, ζημιές, κρατικά μέτρα στήριξης για τους 19 εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, αλλά και ένταξη της ίδιας της εταιρείας στα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αν και με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, η εισηγμένη, η οποία έχει την έδρα της στον μεγάλο Πύργο των Αθηνών, διαθέτει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ακινήτων ( αξίας 9,3 εκατ. ευρώ) όπως επίσης και 40.000 μετοχές της ΕΧΑΕ, με τρέχουσα αποτίμηση στα 166.600 ευρώ.
Η μετοχή της Λανακάμ ξεκίνησε τη χρονιά από τα 0,665 ευρώ και τώρα βρίσκεται στα 1,65 ευρώ, ενισχυμένη κατά 148,1%. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέρδη, ανάμεσα στα 144 «χαρτιά» του γενικού σύνολο των εισηγμένων στην Κύρια αγορά. Τώρα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αγγίζει τα 9,8 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 5,85 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2021. Αν και η μετοχή έκανε πράξεις μόνο σε 66 συνεδριάσεις, η μέσος ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών ήταν 4.806 ευρώ. Ενισχυμένος κατά… 1.472,1% καθώς στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, οι συναλλαγές ήταν μόλις 305,7 ευρώ ανά ημέρα.
Τουλάχιστον επί του παρόντος, τα χαμηλού κόστους στοιχήματα για τη μετοχή (που πέρσι είχε χάσει το 36,1% της αξίας της) φαίνεται να αποζημιώνουν τους «παίκτες» που την κίνησαν εφέτος…
Συνολικά κέρδη 49,52% από το «καλάθι» των μικρών
Σε κάθε περίπτωση, η Λανακάμ είναι μία από τις συνολικά 36 μετοχές εταιρειών, που συνθέτουν το τέταρτο (και χαμηλότερο από πλευράς μεγέθους) τεταρτημόριο της αγοράς. Δηλαδή των εισηγμένων, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς ήταν κάτω από τα 8 εκατ. ευρώ. Κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί παραστατικά και ως το…υπόγειο του χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Το συγκεκριμένο «καλάθι» των 36 μετοχών, στο οποίο συγκαταλέγονται και 14 «χαρτιά» της επιτήρησης, έχει αποφέρει αθροιστικά κέρδη 49,52% στο διάστημα από την αρχή της χρονιάς, έως και την περασμένη Παρασκευή 18 Ιουνίου. Διότι αν κάποιος είχε τοποθετήσει από 100 ευρώ σε κάθε μία από τις μετοχές αυτές ( συνολικά 3.600 ευρώ) τώρα θα μετρούσε συνολικές υπεραξίες 1.783 ευρώ. Μακράν τις μεγαλύτερες από τα υπόλοιπα τρία «καλάθια» των μετοχών του χρηματιστηρίου, όπως αυτά διαμορφώνονται με άξονα τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών.
Από τους μικρούς της αγοράς και πέραν της Λανακάμ, τα κατά σειράν ισχυρότερα χρηματιστηριακά κέρδη τα έχουν οι Μπήτρος (147,3%), Λαδένης (118,6%), Λεβεντέρης (103,3%), Ίλυδα (95,2%) και Δομική Κρήτης (92,1%).
Άνοδο που φτάνει στο 89,5% , ξεκινώντας από το 9,7%, έχουν οι: Βαρβέρης, Ακρίτας, Κλωστ. Ναυπάκτου, Ευρωσύμβουλοι, Μαθιός, Yalco, Sato, Βιοτέρ, Ίντεργουντ, Λιβάνης, Κορδέλλου, CPI, Unibios, Logismos, Δούρος, Κρέκα, Παΐρης, Αττικές εκδόσεις, Ιντερτέκ, ΒΙΣ, Χαϊδεμένος, Σαραντόπουλος, Φιερατέξ και Τζιρακιάν. Σε σταθερή τιμή παραμένει η Τρία Άλφα, ενώ στον αντίποδα, ζημιές καταγράφουν 5 μετοχές, τις μεγαλύτερες εκ των οποίων η Βαρβαρέσος ( -25%) και ο Σπύρου (-20,1%). Ακολουθούμενες από τις CNL Capital, Quality και Βαράγκη που χάνουν από 1,7% έως 8,3%.
Ο αδύναμος κρίκος των περιορισμένων συναλλαγών
Αναμφίβολα, ο αδύναμος κρίκος όλων αυτών των επιδόσεων είναι η μικρή συναλλακτική δραστηριότητα. Ενδεικτικά και μόνο, στις 16 από τις 36 αυτές μετοχές ο ημερήσιος τζίρος είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Ενώ για παράδειγμα τα κέρδη σε Λιβάνη και Κρέκα έχουν «κτιστεί» με συναλλαγές 65 και 42 ευρώ αντίστοιχα, ανά ημέρα… Στο γενικό σύνολο πάντως της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών, οι μέσες ανά ημέρα συναλλαγές κινούνται την εφετινή χρονιά με άνοδο 146,5%, φτάνοντας στα περίπου 168.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, αν και δείχνει μια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για μετοχές της περιφέρειας, εν τούτοις αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών που έχουν τα 144 «χαρτιά» των εισηγμένων εταιρειών…
Με τα τελευταία δεδομένα και παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει κατά 74,2 εκατ. ευρώ, η συνολική κεφαλαιοποίηση που έχουν και οι 36 εταιρείες είναι 226,57 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχώντας στο 0,35% του συνόλου της αγοράς.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορεί μεν το «ξεφάντωμα» των μικρών της αγοράς να είναι μια πραγματικότητα, πλην όμως στα κέρδη υπάρχει και σημαντικός βαθμός εικονικότητας. Καθώς το να μπει και να βγει κάποιος από τέτοιες μετοχές δεν είναι εύκολο.
Η επίδοση για τις 37 μετοχές του χρηματιστηριακού «ρετιρέ»
Χωρίζοντας πάντως τις εισηγμένες σε τέσσερα κομμάτια, 37 από αυτές συνθέτουν την πρώτη κατηγορία με όρους κεφαλαιοποίησης. Η οποία στο ξεκίνημα του 2021, ήταν από 200 εκατ. ευρώ και άνω. Τυπικά και ουσιαστικά πρόκειται για το… ρετιρέ του χρηματιστηρίου, καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία (58,83 δισ. ευρώ) εκφράζει το… 93,3% του συνόλου της αγοράς. Επίσης, με την μέση αξία των συναλλαγών τους να «τρέχει» με 61,95 εκατ. ευρώ τη μέρα, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, το μερίδιό του στον τζίρο της αγοράς φτάνει στο… 96,3%.
Η συνολική απόδοση που έχει αυτό το «καλάθι» των 37 μετοχών είναι 11,84%. Διότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα αν κάποιος τοποθετούσε στην αρχή του έτους από 100 ευρώ σε κάθε μετοχή (3.700 ευρώ συνολικά) θα καρπωνόταν κέρδη 438,3 ευρώ αθροιστικά. Έχοντας στις κορυφαίες θέσεις των αποδόσεων τις Cenergy (53,8%), Eurobank (46,9%), Quest (35,3%), Μυτιληναίο (32,9%) και Ελβάλ/Χαλκόρ (25,9%).
Ακόμη κι αν από το «καλάθι» αυτό εξαιρεθεί η Πειραιώς (που λόγω των όρων της ΑΜΚ γράφει ζημιές 92,9% από την αρχή του έτους) η συνολική απόδοση των άλλων 36 εταιρειών θα ήταν 14,7%. Καταφανώς υποδεέστερη από εκείνη των μετοχών με τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, στις οποίες όμως γίνεται πολύ ευκολότερα η μεγάλη διαφορά στις τιμές. Εξ ου και το πάρτι της «περιφέρειας».
Οι συγκρίσεις στα άλλα δύο «κομμάτια» της αγοράς
Την ίδια στιγμή με συνολική απόδοση 19% «τρέχει» από την αρχή της χρονιάς το τρίτο κομμάτι της αγοράς που απαρτίζεται από 35 μετοχές εισηγμένων εταιρειών. Η κεφαλαιοποίηση των οποίων στην αρχή του 2021 ξεκινούσε από τα 35 εκατ. ευρώ και έφτανε μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά τα 35 «χαρτιά» είχε ποντάρει κάποιος από 100 ευρώ στο κάθε ένα (σύνολο 3.500 ευρώ) τότε θα είχε αποκομίσει υπεραξίες… 666 ευρώ. Ως αθροιστικό αποτέλεσμα της μεταβολής των τιμών (κέρδη μείον ζημιές) που έχουν όλες αυτές οι μετοχές.
Από το συγκεκριμένο μετοχικό «καλάθι» ξεχωρίζουν η Ιντρακόμ ( με κέρδη 82,1%), η Epsilon Net ( 67,5%), τα Πλαστικά Θράκης (65,8%), η Reds (52,5%) και η Άβαξ (49,4%).
Ο συναλλακτικός τζίρος και των 35 μετοχών διαμορφώνεται στα 2,49 εκατ. ευρώ και είναι ανεβασμένος κατά 68,2% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε ότι αφορά την τρέχουσα, συνολική τους κεφαλαιοποίηση, είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και εκφράζει το 5% της αγοράς.
Το πάζλ συμπληρώνεται με το επόμενο «κομμάτι» των 36 μετοχών, με χρηματιστηριακή αξία από 8 έως 35 εκατ. ευρώ, στην αρχή του έτους. Με το μετοχικό αυτό «καλάθι» να καταγράφει απόδοση 22,87%. Δηλαδή 823,6 ευρώ κέρδη για 3.600 ευρώ τοποθετήσεων (ανά 100 ευρώ σε κάθε μετοχή).
Έχοντας στην πρώτη γραμμή της ανόδου τους τίτλους των εταιρειών Βιοκαρπέτ (88,4%), Ρεβόιλ (57,8%), Μουζάκης (55,9%) Σίδμα (49,3%) και Έλαστον (48,5%).
Αν κάτι μένει από τα συγκριτικά στοιχεία είναι ότι όσο χαμηλώνει η κατηγοριοποίηση των εταιρειών, τόσο ενισχύονται οι χρηματιστηριακές αποδόσεις. Έστω και για λίγους…
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Οι 11+1 πρωταγωνιστές του πρώτου εξαμήνου και γιατί
Βουλιάζει ξανά το Bitcoin η Κίνα – Εντείνει την καταστολή εξόρυξης του κρυπτονομίσματος
Βασιλική Λαζαράκου: Τι φέρνει η υποχρέωση γνωστοποιήσεων των Διαχειριστών Χαρτοφυλακίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ