ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται, εκτός απρόοπτου, η Σύμβαση για την κατασκευή της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Βεϊκου – Γουδή, μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας Άβαξ, Ghella και AlstomTransport.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα η προοπτική είναι το έργο, το μεγαλύτερο δημόσιο που θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το Φθινόπωρο.
Για την Άβαξ που ηγείται της κοινοπραξίας αυτό σημαίνει ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ (με το συνολικό να προσεγγίζει τα 2 δις. ευρώ σύμφωνα με τα όσα έχει πει πρόσφατα η διοίκησή της).
Η προαναφερόμενη κοινοπραξία ανακηρύχθηκε ανάδοχος με προσφορά 1,158 δις. ευρώ, ενώ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη για το έργο που περιλαμβάνει απρόβλεπτα, αναθεώρηση και απολογιστικές εργασίες είναι 1,510 δις. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τα πρώτα δύο εργοτάξια που θα εγκαταστήσει η κοινοπραξία θα είναι κοντά στην Κατεχάκη και στη Βεϊκου, στις δύο άκρες της γραμμής ώστε να εισέλθει από εκεί μετροπόντικας. Η Αττικό Μετρό υποχρεούται μέσα σε 6 μήνες να παραδώσει στον ανάδοχο του έργου τους χώρους που είναι αναγκαίοι για να ξεκινήσει και τότε να του καταβάλει προκαταβολή που ισούται με περίπου 10% της αξίας του έργου.
Την αρχική προετοιμασία για τους σταθμούς έχει ξεκινήσει η ΕΡΕΤΒΟ, ανάδοχος για τις πρόδρομες εργασίες, συνολικής δαπάνης 33,496 εκατ. ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).
Εκτιμάται ότι με τη Γραμμή 4 θα μετακινούνται συνολικά περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 60.000.
Η χάραξη της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας εκτείνεται ειδικότερα από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου. Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει δεκαπέντε νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.
Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου είναι 8 χρόνια και έχει σχεδιαστεί με σκοπό εκτός από την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου για να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών του Μετρό και στην εξυπηρέτηση σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).
Το ιστορικό του έργου
Η αρχική Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό – στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – προέβλεπε την κατασκευή δύο επεκτάσεων: Της Γραμμής 2 από το Πανεπιστήμιο προς το Άλσος Βεΐκου, και της Γραμμής 3 από την Πανόρμου προς το Μαρούσι.
Το 2004 προκρίθηκε η δημιουργία μια νέας Γραμμής – της Γραμμής 4 σε σχήμα U – με συνένωση σε κάποια σημεία με το υπάρχον δίκτυο, με πρώτη εξαγγελία για την εκκίνηση του διαγωνισμού το 2005.
Το 2006 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες συγκοινωνιακού επιπέδου. Οι μελέτες σε επίπεδο engineering ξεκίνησαν το 2008.
Για να ξεκινήσει ωστόσο ο διαγωνισμός φθάσαμε στα μέσα του 2017, ενώ στη συνέχεια είχαμε τις δικαστικές προσφυγές, με αποτέλεσμα οι οικονομικές προσφορές να ανοίξουν στις 19.10.2020.
Διαβάστε επίσης:
Κ. Καραμανλής: Εντός του 2022 η προκήρυξη των μελετών για την επέκταση του μετρό στη Δ. Αττική
Κ. Καραμανλής: Εντός του 2022 η προκήρυξη των μελετών για την επέκταση του μετρό στη Δ. Αττική
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Στην ατζέντα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες