ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα φωτεινό άστρο που «αναβοσβήνει» ανακαλύφθηκε στο κέντρο του Γαλαξία μας, από μια διεθνή ομάδα αστρολόγων. Πρόκειται για ένα γιγάντιο άστρο σε απόσταση άνω των 25.000 ετών φωτών από τη Γη, που φαίνεται ότι αυξομειώνει έντονα τη φωτεινότητα του.
Ονομάζεται VVV-WIT-08 και μείωσε τη λαμπρότητα του κατά περίπου 97%, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστός ο λόγος. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστεί από τον ουρανό, στο ορατό και στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.
Λίγους μήνες μετά όμως η φωτεινότητα του επανήλθε. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στην ομάδα των αστρονόμων, είναι ότι μεσολάβησε μια περίοδος μηνών μέχρι να ανακτήσει την προηγούμενη φωτεινότητα του.
Άλλα αστέρια, τη μεταβάλουν όμως αυτό συμβαίνει είτε επειδή πάλλονται είτε επειδή σκιάζονται για από κάποιο άλλο παρεμβαλλόμενο άστρο για μικρό χρονικό διάστημα.
Την ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Χιλή, με επικεφαλής το δρα Λάι Σμιθ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το ασυνήθιστο αυτό άστρο, ανήκει σε μια νέα κατηγορία διπλών αστρικών συστημάτων. Σε αυτή, υπάρχει ένα γιγάντιο άστρο που είναι 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και σκιάζεται κάθε λίγες δεκαετίες από ένα αόρατο και απροσδιόριστο προς το παρόν σύντροφο, που μπορεί να είναι ένα άλλο άστρο ή κάποιος μεγάλος πλανήτης σε τροχιά.
Έτσι το συγκεκριμένο υφίσταται περιοδική έκλειψη από το συνοδό του.
Ο αστρονόμος δρ. Σεργκέι Κοπόσοφ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε: «Είναι εντυπωσιακό ότι παρατηρήσαμε ένα σκούρο, μεγάλο και επίμηκες αντικείμενο να περνάει ανάμεσα σε μας και στο μακρινό άστρο και μπορούμε μόνο εικασίες να κάνουμε για την προέλευση του».
Μια άλλη γνώριμη περίπτωση με αρκετή ομοιότητα, είναι του γιγάντιου άστρου Epsilon Aurigae, που εν μέρει σκιάζεται από ένα πελώριο δίσκο σκόνης κάθε 27 χρόνια, αλλά η φωτεινότητα του πέφτει το πολύ έως 50%.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το άστρο TYC 2505-672-1 που αυξομειώνει τη φωτεινότητα του κάθε 69 χρόνια.
Εκτός από το VVV-WIT-08, οι αστρονόμοι βρήκαν επίσης δύο άλλα γιγάντια άστρα με την ίδια ιδιαιτερότητα, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση τους ότι πρόκειται για μια νέα κατηγορία που θέλει περαιτέρω μελέτη. Το WIT στην ονομασία τους προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων “What is This” (Τι Είναι Αυτό), επειδή οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για το τι ακριβώς πρόκειται.
Διαβάστε ακόμα:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»