ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πτώση 109,26% σημειώνει αυτή την ώρα η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, υποχωρώντας πλέον σε αρνητικό έδαφος! Αντιστοίχως, πάνω από 8% είναι η πτώση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς που αγγίζει το 0,745%.
Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι σημειώνουν ράλι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι επενδυτές στην κυριολεξία… στριμώχνονταν πριν από δύο μέρες για να εγγραφούν στην επανέκδοση του ελληνικού 10ετούς, συγκεντρώνοντας προσφορές που ξεπέρασαν τα 27,5 δισ. ευρώ, όταν ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε… 2,5 δισ. ευρώ.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και για το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άντλησε 600 εκατ. ευρώ ενώ οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τα 2,5 δις. ευρώ.
Αυτά είναι αφενός επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, αφετέρου είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα συμμετέ4χει στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, ακόμα κι αν δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.
Δύο οίκοι μέσα σε ένα χρόνο Moody’s και S&P έχουν βελτιώσει το αξιόχρεο της χώρας, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Μεγάλη βουτιά δε, σημειώνουν τα αμερικανικά ομόλογα, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν χθες, 5%, που από 1,7% χθες, υποχωρεί το 10ετές στο 1,4% σήμερα.
Η Ελλάδα σταθεροποίησε της θέση της ως ένας από τους περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, ανέφερε το Bloomberg σε διθυραμβικό δημοσίευμά του, σχετικά με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου την Τετάρτη.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην μεγάλη ζήτηση για πώληση ομολόγων και κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές 29 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πώληση ομολόγων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν το 2031.
Όπως έγινε γνωστό χθες, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.
Βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΚΤ: Συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP
Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που το Χρηματιστήριο μπορεί να γράψει νέα υψηλά
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση